Tizennégy beltéri foglalkozás gyerekeknek

Tizennégy beltéri foglalkozás gyerekeknek

A téli időszakban nehezen jutunk el a játszótérre vagy akár ki a szabadba. Gyermekeinkre fokozottan igaz, hogy szükségük van a mozgásra. Alábbiakban összegyűjtöttünk néhány ötletet, melyek segíthetnek abban, hogy kreatívan tölthessétek együtt az időt a négy fal között.

Mozogjatok a képzelet szárnyán: Kínálj fel ötleteket a gyerekeidnek, hogyan ereszthetik szabadon a képzeletüket. Például: tegyetek úgy, mintha fák lennétek, amik a szélben hajladoznak. Vagy körözzetek a karjaitokkal, mint a helikopter, vagy játsszátok azt, hogy úgy nyújtózkodtok, hogy minél jobban hasonlítsatok az ABC egy betűjéhez.

Teke: Állítsatok fel üres üvegeket, és próbáljátok őket felborítani egy labdával.

Hoki: Használjatok egy kis labdát korong gyanánt, ütőnek megfelel a partvis.

Röplabda: Feszítsetek ki egy húrt vagy fonalat két szék közé, és próbáljatok visszaütni egy lufit a két térfél között ülve, térdelve, vagy lábbal.

Hulla hopp: Menjetek a garázsba, vagy csináljatok helyet valahol egy kis hulla-hopp mókához. A gyerekek a kezükön, derekuk körül, vagy lábukon pörgetve a karikákat jól átmozgathatják az egész testüket. Tedd a karikákat a padlóra, hogy egyikből a másikba ugorhassanak, vagy rendezz versenyt, ahol az győz, aki a leggyorsabban pörgeti a karikákat.

Kövessétek a pattogó labdát: Vajon hányféle módon tudják a gyerekek pattogtatni a labdát? Keress egy szobát, ahol nincs sok törékeny tárgy, és megtudod. Próbáljátok akár többen egy ritmusra.

Táncra fel: Amikor kint rossz az idő, vagy már sötét van, eljött a tánc ideje. Mindenki mutassa be a saját maga által kitalált táncot. Tegyél fel zenét, és amikor megállítod, mindenki váljon "szoborrá". Vagy egyszerűen rendezz táncpartit a családdal vagy a barátokkal.

Mozgás videójátékokkal: Bármelyik "gaming" rendszerrel lehet mozogni, ha rá tudod venni a gyerekeidet, hogy állva játsszanak, és közben mozogjanak. Vagy szerezz be mozgásérzékelős játékot, ami kifejezetten erre van kitalálva, mint például a Dance Dance Revolution, tenisz, illetve snowboard játékok.

Állati jó: Ha a ház már úgyis olyan, mint egy állatkert, miért ne játszhatnátok azt, hogy mindenki egy bizonyos állat? Kúszhatnak kukacként, ugrálhatnak, mint a kenguruk, ügethetnek, mint a lovak. Vagy egyszerűen ugrálhatnak a bútorokon, vagy körülöttük.

Babzsák verseny: Rendezz sétáló versenyt, babzsákkal a fejeteken vagy a lábatok között szorítva.

Rák verseny: Üljetek a padlóra egyenes lábbal, tegyétek hátra a kezeteket, és járjatok két kézen és két lábon előre vagy hátrafelé haladva a célig.

Régimódi játékok

A gyerekeid is lehet, hogy élveznék azokat a játékokat, amiket te játszottál az ő korukban. A kincskeresés remek mozgási lehetőség a házon belül. Akár a lépcsőn le-fel rohangálás is fitten tarthatja őket.

Hógolyózás a szobában: Nincs szükség hóra a hógolyózáshoz. Elsőként tegyél el minden törékeny tárgyat. Ezután fehér zoknikból vagy papírból gyúrj "hógolyókat". Ha igazán komoly csatákat szeretnél, hagyd, hogy a gyerekek erődítményeket csináljanak párnákból, üres dobozokból, és lepedőkből, majd állj félre a tűzvonalból.

Forrás: https://www.webmd.com/parenting/ss/slideshow-inside-activities

Image by Freepik


Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár