Tippek a stressz megszelídítéséhez

2014.06.30.

Tippek a stressz megszelídítéséhez

A stressz már mindennapi életünk szerves része, remeteként, eldugott hegyek mélyén tudjuk talán csak elkerülni. Azonban nem lehetetlen együtt, mégis jól élni vele.
Néhány apró trükk és máris szebbé varázsolhatod a napod!


Frusztrál és irritál a stressz? Nincs veszve semmi, fordíthatsz a dolgon! Állítsd helyre a nyugalmad és váltsd derűsre a kaotikus életed! Nem kell hozzá sok idő és energia! Ha a stressz kezd ellenőrizhetetlenné válni és szükség van a gyors megkönnyebbülésre, próbáld ki ezeket a tippeket!

Légy aktív

Gyakorlatilag bármilyen formában végzed is, a fizikai aktivitás mindig beválik, és a stresszoldás talán leghatékonyabb eszköze. Nem kell, hogy élsportoló legyél, csak mozogj!

A fizikai aktivitás szinte felszivattyúzza a jó érzést keltő endorfinokat és más idegi vegyi anyagokat, amelyektől rögtön jó érzésed lesz. Ilyenkor az elméd ráfókuszál a testmozgásra, javítja a hangulatot és segít a napi problémákat elhalványítani. Nem kell drága felszerelés vagy súlyos pénzbefektetés ahhoz, hogy mozogj! Gyalogolj, szállj le egy-két megállóval hamarabb a villamosról, kocogj a háztömb körül, kertészkedj, kerékpározz, ússz, de még egy nagytakarítás is szóba jöhet. Vagy csinálj bármi mást, a lényeg, hogy legyél aktív!

Nevess többet
A humorral ugyan nem lehet meggyógyítani minden betegséget, de segíthet, hogy jobban érezd magad. A nevetés nem csak könnyíti a lelki terheket, hanem pozitív fizikai változásokat is okoz a szervezetben. Tűzd ki célnak, hogy mától többet fogsz nevetni és így csitítsd le a stresszt. Olvass vagy mesélj vicceket, nézz meg egy vígjátékot! De garantált stresszűző az is, ha együtt lógsz a barátaiddal, biztosan becsúszik egy-két jó poén!


Találkozz a barátaiddal
Amikor stresszes vagy és ingerlékeny, ösztönösen bábállapotba gubózhatsz be. Ehelyett azonban dönts inkább úgy, hogy tudatosabban törődsz a barátaiddal, családoddal, építsd, ápold a kapcsolataidat ilyenkor!
A szociális érintkezés azért jó stresszoldó, mert az általa kínált figyelemelterelés támogatást nyújt neked, és segít elviselni az élet rossz pillanatait. Kávészünet egy barátoddal, egy telefon vagy e-mail a testvérednek csodákra képes.
Több szabadidőd is akad? Legyél önkéntes egy jótékonysági csoportban vagy eseményen. Segíts másokon és ezzel magadon is segítesz!

Érvényesítsd magad
Biztosan sok minden van az életedben, amit szeretnél, de nem tudsz megtenni, és ez sokszor pénz kérdése. Készíts egy listát arról, mi mindent szeretnél megtenni…Önmagadért! Legyen ez a lista mindig előtted, fókuszálj rá, hogy megvalósuljon! Lehet egyszerű azt mondani, hogy a legegyszerűbb módja a stressz leküzdésének az, hogy mindig légy békés, előzd meg a konfliktusokat, végezd a számodra megfelelő munkát. De valójában ez sokszor lehetetlen, hiszen a legtöbb belső konfliktust éppen az adja, hogy a saját igényeid mindig háttérbe szorulnak a család, a munka, a kötelezettségek mögé. Ettől pedig felgyülemlik benned a stressz, a düh, a harag és a vágy, hogy akár bosszút is állj a sérelmeidért. Ez egyáltalán nem békés és nyugodt reakció! Az ördögi körből csak nagyon tudatosan lehet kikerülni. Tegyél érte! Kezdd a listáddal!

Jógázz
A kitartott mozgások és szabályozott légzőgyakorlatok miatt a jóga az egyik legnépszerűbb stresszoldó. A jóga összerendezi a fizikai és szellemi szintedet egyaránt, segíti a testet és az elmét pihentetni, valamint kezelni a stresszt és a szorongást. Próbáld ki a jógát egy videó segítségével otthon, vagy találj egy csoportot, ahova eljárhatsz. A Hatha jóga különösen jó stresszoldó a lassabb és könnyebb mozgásformája miatt.

Aludj eleget
A stressz leküzdésére gyakran egy kiadós alvás a legjobb módszer. Ha túl sok a teendő – és túl sokat gondolkodsz a mindennapi problémákon – az általában az alvás rovására megy. De az alvásra szánt időt nem szabad félvállról venni, mert az agy és a test ilyenkor töltődhet fel.

Az alvás minőségére és mennyiségére fordított idő alapvetően befolyásolja a hangulatot, az energiaszintet, a koncentrációt és az általános közérzetet. Ha alvási gondjaid vannak, biztosíts magadnak egy nyugodt esti rutint: hallgass nyugtató zenét, tedd csendessé az esti órákat, és tartsd be ennek a következetes ütemezését.

Vezess naplót
Az írásterápia bevett „módszer” a stresszkezelésre, hiszen a gondolatok és érzések lejegyzése önmagában gyógyító erővel bír a felgyülemlett feszültség levezetésére, a tisztánlátásra. Ne gondolkozz azon, mit kell írni - csak hagyd, hogy megtörténjen. Írj bármiről, ami eszedbe jut. Senki másnak nem kell ezt elolvasni, ezért nem kell tökéletességre törekedni, nem számítanak a nyelvtani vagy helyesírási hibák. Csak hagyd, hogy a gondolatok áramoljanak a papíron – vagy a számítógép képernyőjén. Ha kész, ki is dobhatod, amit írtál, vagy mentsd el, majd később eldöntöd, mi legyen a sorsa.

Hallgass zenét és légy kreatív
Hallgasd a zenét vagy zenélj te magad, mert ez remekül semlegesíti a mentális zavarokat, csökkenti az izmok feszültségét és csökkenti a stresszhormonok szintjét. Csavard fel a hangerőt és hagyd, hogy az ereidben, lelkedben szívódjon fel a zene.
Ha a zene nem az a dolog, amire szívesen szánod az időd, de van egy másik hobbid, akkor csináld azt, ilyen lehet akár a kertészkedés, varrás, rajzolás – lényegében bármi, ami megköveteli, hogy összpontosíts arra, amit csinálsz. Így addig sem agyalsz a problémákon.

Kérj tanácsot
Ha új stresszorok támadnak, és már egyedül nem birkózol meg vele, ne szégyelld, keress külső segítséget, megerősítést, akár terápia vagy tanácsadás formájában. A terápia jó ötlet, ha úgy érzed, túlterhelt vagy és csapdába estél, ha túlzottan aggódsz, és már egyedül nem tudsz megbirkózni a munkahelyi, otthoni, iskolai nehézségekkel. Szakemberek és terapeuták segítségével azonosítani tudod a problémáid és a stressz forrását, és megtanulhatod a segítségükkel hatékonyan legyőzni azokat.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár