A baktériumok érzékenysége

- Írta: Veress Pálma

A baktériumok érzékenysége

Bár a baktériumok nem rendelkeznek érzékszervekkel a klasszikus értelemben, mégis profik a környezetük észlelésében. A bázeli Biozentrum Egyetem kutatócsoportja rájött, hogy a baktériumok nemcsak a kémiai jelekre reagálnak, hanem érzékenyek is.

A tudomány legutóbbi publikációjában a kutatók bemutatják, hogy a baktériumok hogyan ismerik fel a felületeket, és másodpercek alatt reagálnak erre a mechanikai ingerre. Ezt a mechanizmust használják a kórokozók is, hogy kolonizálják és támadják a gazdasejteket.

A nyálkahártyán vagy a bélrendszeren át, a testünk különböző szövetei és felületei a bakteriális kórokozók bejárati kapui. Az első néhány másodperc - az érintés pillanata - gyakran fontos a sikeres fertőzések szempontjából. Néhány kórokozó mechanikus stimulációt indukál a virulencia indukálására és a kórokozó képesség megszerzésére. Az Urs Jenal professzor, a Basel-i Egyetem Biozentrumja által vezetett kutatócsoport nemrégiben felfedezte, hogy a baktériumok milyen érzetet éreznek a felszínen és mi történik pontosan az első néhány másodpercben.

A kutatás csak a kémiai jelekre koncentrált


Az utóbbi évtizedekben a kutatás óriási előrelépést tett a baktériumok észlelésének és kémiai jelek feldolgozásának feltárásában. "Azonban keveset tudunk arról, hogy a baktériumok hogyan értelmezik a mechanikai ingereket és hogyan változtatják magatartásukat ezekre a jelekre" - mondja Jenal. "A nem patogén Caulobacter mint modell felhasználásával a csoportunk először mutatta be, hogy a baktériumoknak" tapintási érzése "van, amely segít felismerni a felületeket és előidézni a sejt azonnali ragasztásának termelését."

Hogyan ismerik fel a baktériumok a felületeket és ragaszkodnak hozzájuk


Az úszás Caulobacter baktériumok egy forgó motorral rendelkeznek a cellás borítékban, hosszú kiugrással, a flagellummal. A flagellum forgása lehetővé teszi a baktériumok mozgását folyadékokban. A kutatók meglepetésére nagyrészt a rotorot mechanoérzékelő szervként is használják. A motor forgatását a proton áramlik a sejtbe ioncsatornákkal. Amikor az úszólánc érintkezik a felületekkel, a motor zavart és a protonáram megszakad.

A kutatók feltételezik, hogy ez a jel, amely szikrázza le a választ: A baktériumsejt most növeli a második hírvivő szintézisét, ami viszont stimulálja az adhézió előállítását, amely néhány másodpercen belül szilárdan rögzíti a baktériumokat a felszínen. "Ez egy lenyűgöző példa arra, hogy a baktériumok gyorsan és specifikusan megváltoztathatják viselkedésüket, amikor felületekkel találkoznak" - mondja Jenal.

A fertőző betegségek jobb megértése


"Bár a Caulobacter ártalmatlan környezeti baktérium, megállapításaink nagy jelentőséggel bírnak a fertőző betegségek megértése szempontjából, amit a Caulobacter-ben felfedeztek a fontos emberi kórokozókra is" - mondja Jenal. A fertőzések hatékonyabb kezelése és kezelése érdekében kötelezően jobban meg kell érteni azokat a folyamatokat, amelyek a felületek érintkezésének első néhány másodpercében következnek be.Forrás: www. patient.infoHozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár