A fájdalomról

- Írta: betegvagyok.hu

Címkék: fájdalom
A fájdalomról

A fájdalom egyidős az emberiséggel. Jelenléte gyötrelmet, kínt és szenvedést okoz, de ami a legfőbb, figyelmeztet a test törékeny voltára és múlandóságára. A testi kínhoz időről-időre változott az emberiség viszonya. A középkorban a fájdalmat túlvilági érdemszerzésnek tekintették, és tűrésre szólították föl a szenvedőt.

A kor németalföldi festészetében is láthatjuk, hogy Breughel és Bosch előtt csak Krisztus keresztrefeszítését ábrázoló képeken festettek könnyeket, vagy akár fájdalomtól torz arcokat. Breughel és Bosch képei is a korszellemnek megfelelően, példázatszerűen foglalkoznak a fájdalommal és a nyomorúsággal, példa erre Bosch „Pokol” vagy Breughel „Vakok” című képe.
Mindez nem jelenti azt, hogy a testi kínok enyhítésére nem léteztek már ideig-óráig hatásos szerek, és az orvosok és kuruzslók nem kutatták a fájdalomcsillapítás legmegfelelőbb módszereit. Arra utal, hogy a testi kínról, a fájdalomról magasztos kontextus, vagy nevelő célzat nélkül a XVII-XVIII. századig nemigen beszéltek.
A fájdalom „felszabadítása” végül is a felvilágosodásnak köszönhető. A felvilágosodás óta a fájdalomérzetet nem tekintjük természetesnek. Az ipari forradalom óta pedig tudjuk, hogy a technikai fejlődés újabb és újabb megoldásokat talál a fájdalomérzet csökkentésére. Ma már nem csak egy egyszerű fejfájást lehet hatékonyan gyógyítani; a tumoros megbetegedések okozta fájdalmat sem kell eltűrnünk. Az elmúlt évszázadok fejlődése nyomán a fájdalomcsillapítás mára alapvető emberi jogunkká vált.

A tes­ti fáj­dal­mak

A fájdalomérzet és a fokozódó fájdalomtól való félelem a tumoros betegek életét végigkíséri, az embertelen kínok mellett növeli az ilyenkor fellépő depressziót, és megnehezíti, vagy éppenséggel lehetetlenné teszi a betegek gyógyulását, méltóságteljes életét.
A testi fájdalmak a terápia útjában is állhatnak. Ha a betegnek fájdalmai vannak, kevésbé tud részt venni az orvos által kezdeményezet gyógyítási folyamatban. A hatékony fájdalomcsillapítási kultúra elterjedése segít abban, hogy a fizikai fájdalom által nem gátolt lélek erősödhessen, a beteg maximális mértékben részt tudjon venni a terápiás kezelésben. A hatékony fájdalomcsillapítás hosszú évekkel tovább megtarthatja a tumoros beteget a társadalomban.

A fáj­da­lom­csil­la­pí­tás­ról

A fájdalomcsillapítás testi és lelki támogatást jelent annak érdekében, hogy a beteg képes legyen visszatalálni az életbe.
Míg a beteg a lelki együttérzést a tumoros megbetegedés felfedezésével egyidőben megkapja, addig a testi fájdalom csillapítása elhanyagolt. Ezen a helyzeten változtatni kell! A fájdalomcsillapításnak, az első fájdalomérzet megjelenésétől kezdve végig kell kísérnie a teljes gyógyítási folyamatot.
Magyarországon a tumoros megbetegedések aránya az összlakossághoz képest a világon a legmagasabb. 160.000 ember él együtt daganatos megbetegedéssel, akik közül 55-60.000 embernek kezelik a fájdalmát. Közülük 35.000 ember utolsó stádiumban van. Ez az adatsor azt jelenti, hogy a nem terminális betegeknek alig több mint 15%-a részesül fájdalomcsillapításban.
Ma már 100 tumoros betegből 90-95 beteg fájdalmát teljesen csillapítani lehet.

A Magyar Rákellenes Liga „2000 – a Fájdalomcsillapítás Éve” kampányának célja az volt, hogy ráébressze a társadalmat: a tumoros betegeknek szükségük, és joguk van fájdalmaik csillapítására, amire ma már léteznek hatékony orvosi eljárások.


Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyászBezár