Hat kiváló módszer a kéz bénító fájdalmának csökkentésére

2018.12.04.

Címkék: fájdalom
Hat kiváló módszer a kéz bénító fájdalmának csökkentésére

A kézfejben jelentkező fájdalom több, mint egy zavaró érzés. A merev, duzzadt és fájdalmas kézfej gátolja a napi rutinfeladatok elvégzését, mint például egy ruha begombolását. A fájdalomnak gyakori oka a kézfej kopásos ízületi megbetegedése (arthrosis, osteoarthritis). Kialakulásának előidézője az ujjízület közötti porcok kopása, sérülése. Szúró, zsibbadó fájdalom akkor is jelentkezhet, amikor a csuklóban a közép ideget vagy a könyökidegeket nyomás éri.

Olykor a tartós megterhelés következtében létrejövő íngyulladás (tendinitis) is okozhatja a panaszokat. A tendinitis a szövetek gyulladásos folyamata, amely izomzatot érinti.

Íme 6 hatékony módszer a kézfej fájdalmának enyhítésére, a kézfunkció javításáért és az esetleges műtéti beavatkozás elkerüléséért.

1. Gyakorlat a kézfej és az ujjak számára 

A gyakorlatot kezdje felfele mutató nyitott tenyérrel, ezt követően az ujjait görbítse be, amit a tenyér újbóli kinyitása követ. Az ujjak teljes ökölbe való szorítása következik, majd a tenyér kinyitása. A feladat a tenyér újbóli ökölbe szorításával folytatódik, de az ujjakat ne görbítse be, ezt követően nyissa ki megint a tenyerét.

2. Rögzítő kötés 

 A rögzítőkötés stabilan tartja az ujjakat, a hüvelykujjat és a csuklót. Az arthritise kiújulása esetén érdemes pár hétig rögzítőkötést hordani és a gyulladás csökkeni fog.

3. Injekciós kezelés

Orvos javasolhatja gyulladáscsökkentő, kortikoszteroid injekció, beadását. A fájdalommentes időszak, akár egy évig is eltarthat az injekció hatására. Ugyanakkor előfordulhat, hogy vannak olyan betegek, akik számára az injekció ismétlődő beadása szükséges.

4. Hatékony fájdalomcsillapítás szteroid nélkül 

A nem szteroid gyulladásgátlók segítenek megszabadulni a fájdalomtól azáltal, hogy blokkolják a fájdalmat sugárzó enzimeket és csökkentik a gyulladást. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a gyógyszernek számos mellékhatása lehetséges, ilyen a gyomorfekély, gyomorvérzés, májfunkciók romlása, és megnövekedhet a szívinfarktus veszélye. Szakértők felhívták a figyelmet, hogy a gyógymód nem hatásos a kéztőalagút szindróma esetén.

5. Hideg, meleg borogatás 

A hő segít a kézfej merevségének csökkentésében. Egy forró zuhannyal elérhetjük, hogy izmaink ellazuljanak. A hideg, a kézfej megterhelése esetében jelentkező fájdalom enyhítésére hatékony. A jégzselét, vagy mélyhűtött zöldborsót esetleg kukoricát, kiválóan alkalmasak a kézfej és az ujjak hűtésére.

6. Nyújtás és gyógytorna

A gyógytornász irányította gyakorlatok és nyújtás abban segítenek, hogy az izmokat ellazítsuk, amely tehermentesíti az ízületeket a kézfejben, ezáltal elérjük, hogy a fájdalom csökkenjen.Forrás: www.health.harvard.eduSzakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyászBezár