A férfiak fogékonyabbak a hirtelen szívmegállásra

2020.10.01. - Írta: Veress Pálma

A férfiak fogékonyabbak a hirtelen szívmegállásra

Magyarországon, évente, körülbelül 26000 ember huny el hirtelen szívmegállás következtében. Azonban a legtöbben életük során, soha semmilyen problémát nem tapasztalnak, a szívükkel kapcsolatosan. Egy új kutatás szerint, a szívbetegség esélyének kialakulása, a férfiaknál még magasabb arányban jelentkezhet.

A kutatás szerint 9-ből, legalább 1 férfinél mutatkozik hirtelen szívmegállás, 70 éves kor előtt, a nőknél ez az arány 30-ból 1. A férfiak 45 éves korukra, majdnem 11 százalék a valószínűsége, a hirtelen szívmegállásnak, a nők 3 százalékos valószínűségével szemben, ugyan ebben a korban.

Dr. Donald Lloyd-Jones, a Chicago-i, Northwestern University Feinberg School of Medicine, megelőző orvostani docense, és a kutatás vezetője szerint, a legtöbb haláleset, idő előtt történik (70 éves kor előtt), ami azt jelenti, hogy ez egy nagyon lesújtó, ám megelőzhető, haláleset, amely érthető okokból, szörnyű módon alakíthatja a családok életét.

„Sokkal komolyabban kell a szűréseket végeznünk, a férfiak esetében különösen, mivel ők még jobban veszélyeztettek a fogékonyságuknak köszönhetően.” - nyilatkozta Dr. Lloyd-Jones.

A legfőbb rizikó faktorokként
a dohányzást, a magas vérnyomást
és a cukorbetegséget említette.


„Legyünk tisztában a saját értékeinkkel, a vérnyomásunkkal, a cukorszintünkkel, illetve a koleszterin szintünkkel, hiszen ezek a faktorok ismeretében, könnyebb egy szívmegállás megelőzése. 50 éves kor felett pedig, ajánlott egy évben akár többször EKG vizsgálatra menni, mely akár időben felfedheti az esetleges szívelégtelenséget.” - tette hozzá Dr. Lloyd-Jones.
 
A kutatáshoz Dr. Llyod-Jones és kollégái, több mint 5200 férfi és nő adatait elemezték ki, 28 éves, illetve 62 éves kor között, melyet a nagy múltú Framingham Kardiológián végeztek. A kutatásban a szívelégtelenséget, a már előbb említett négy faktor szerint vizsgálták (vérnyomás, koleszterin, dohányzás és cukorbetegség). A kutatás kezdetekor ügyeltek rá, hogy a résztvevők közül senki se rendelkezzen szívbetegséggel.

A kutatás megkezdését, évtizedekkel követően azonban, 375 ember hunyt el, hirtelen szívmegállásban. Ennek a kockázata pedig 12 százalékkal magasabb volt, azokra a férfiakra, akikre a négy faktor közül, legalább kettő vonatkozott. Továbbá az is kiderült, hogy a magas vérnyomás önmagában, esetlegesen kiegészülve további faktorokkal, súlyos számban növelik a szívmegállás előfordulásának esélyeit.  

Dr. Lloyd-Jones szerint, egyértelműen
a magas vérnyomás bizonyult,
a szívmegállás kockázati tényezői
közül a legfontosabbnak.

 
Dr. Michael Sayre, a University of Washington, intenzív osztályának professzora (aki nem mellesleg nem vett részt az új kutatásban) szerint, a férfiak alapból több kockázati faktornak vannak kitéve, hiszen magasabb számban dohányoznak, illetve átlagban a vérnyomásuk is magasabb szinten van. Hozzátette, hogy az utóbbi évtizedben visszaesésről számoltak be, a váratlan szívmegállások tekintetében, hiszen egyre többen kezeltetik tudatosan, a szívproblémáikat és a koleszterin szintjüket, illetve egyre többen szoknak le a dohányzásról.

„A mi rendszerünk szerint, az elmúlt 30 évben a hirtelen szívmegállások száma, több mint a felére csökkent, az előtte mért mutatókkal szemben.” - nyilatkozta Dr. Sayre.

„Régebben évente, legalább 300 esettel találkoztunk, ez a szám mostanában a 100-at közelíti meg, ebből látszik, hogy fejlődtünk 15 év alatt, ennek ellenére még így is túl sok a hirtelen szívmegállást követő haláleset. Van még hova fejlődnünk.” - tette hozzá Dr. Sayre.
 
A hirtelen szívmegállást, sokan összetévesztik a szívinfarktussal, mely esetében, a szív egy része az oxigénhiány következtében sérül, általában egy eltömődött artéria okából. A hirtelen szívmegállás egy hirtelen történő és azonnali, teljes leállása a szívnek.
 
A kutatás eredményeit az Amerikai Szív-egyesület folyóiratának, Júniusi példányában publikálták, egy másik hasonlóan a témát vizsgáló kutatással egyetemben, mely a nőket vizsgálta, illetve, hogy merőben mennyivel más egészségügyi ellátást kapnak, szívmegállást követően, mint a férfiak. A tanulmányban, azok a nők, akiket szívmegállással kapcsolatosan kezeltek, 25 százalékkal kisebb arányban estek át angiográfiai vizsgálaton, mellyel az eltömített artériákat szokták kiszűrni. A nők 29 százalékkal kevesebb arányban estek át, angioplasztikai műtéten, mely során az eltömített artériákat tisztítják ki. Dr. Luke Kim, a New York-i Weill Cornell Medical College docense, és a kutatás vezetője szerint, habár sokat fejlődtek az évek során a szívmegállás kezelését illetően, még így is sok mindenben kell fejlődni, a nők esetében különösen.
 
Ezekből is látszik, hogy a szívünk mennyire fontos szervünk, és semmiképpen sem hanyagolhatjuk el, bármilyen jelzést is kapunk tőle.
 

  


Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikusBezár