A férjeknek a több házimunka, kevesebb szexet jelenthet?

A férjeknek a több házimunka, kevesebb szexet jelenthet?

Ha ön is azok közé a férjek közé tartozik, akik úgy vélik, hogy a több házi munka átvállalása feleségüktől, cserébe több szexet jelent, akkor nem ártana, hogy ha újragondolná ezt a feltevést.Egy új tanulmány szerint ugyanis, ennek éppen az ellenkezője lehet igaz.

Azok a házas férfiak, akik több időt töltenek -a hagyományok szerint általában nők által végzett házi tevékenységekkel, mint például a bevásárlás, a takarítás, és a főzés- statisztikailag kevesebbszer szeretkeznek, azokkal a férjekkel ellentétben, akik férfiasabb tevékenységeket végeznek otthon. (pl. kertészet, vagy az otthoni javítások, szerelés)

Juli Brines a Washingtoni Egyetem, Szociológiai Tanszékének elismert docense szerint, amikor sor kerül a házimunka elvégzésére, a nemek közti egyenlő felosztás, nem éppen kelt szexuális felfűtöttséget a nők és a férfiak között.

Szóval nem is olyan szexi, amikor hitvesünket zoknikat látjuk hajtogatni, vagy a bevásárlást kipakolni?
„Amíg a feleségek általában jobban elégedettek a házasságukkal (legalábbis amíg a házimunkával nincsenek gondok), a férjük segítsége, nem jelenthet rögtön szexet. A hagyományosabb munkamegosztású házasságokban, a feleségek szexuális elégedettsége magasabb volt. Ebből leginkább a feleségek élveznek előnyt.” állítja Brines.
Más szóval a nők lehet, hogy azt állítják, hogy szeretik, ha a férjük besegít a házi munkában, valójában azonban jó szándékuk ellenére, a nők szemében, kelletlenül is segítőtárssá válhatnak, a vágy tárgya helyett.

A kutatók érdeklődését a Council on Contemporary Families (A Kortárs Családok Tanácsa), című 2008-as orvosi folyóiratban megjelent cikk alapján készített, média tudósítás keltette fel, mely szerint azok a férfiak, akik több házimunkát végeznek, többet is szexelnek. Brines és kollégái látták a műsort, azonban szerintük semmilyen olyan nemű bizonyítékot nem mutatott fel, ami ezt az állítást alátámasztotta volna.
Brines elismerte, hogy jogos a következtetés, hiszen az ókori görög korszakban is azok a nők, akik boldogtalanok voltak a férjükkel, szándékosan szüneteltették nemi életüket. Szerinte tökéletesen érthető a házasságokban, a valamit valamiért elv kérdése, ha pedig ezáltal a feleségek jobb kedélyűek, az csakis a nemi élet előnyére válhat. „A kutatásunk azonban ellenzi az ösztönösséget.” Tette hozzá Brines.

A tanulmányban, melyet az Amerikai Szociológiai Értékelés (American Sociological Review) című tudományos folyóirat februári példányában publikáltak, körülbelül 4500 amerikai házaspár vett részt. Az országos adatgyűjtés, melyet 1992 és 1994 között gyűjtöttek össze, a legfrissebbnek mondható felmérés, amely a házasok között, a szexuális frekventáltságot vizsgálja. A felmérésben résztvevők közül a férfiak átlagéletkora 46 év volt, míg a nőké 44. A házaspárok heti 34 órát töltöttek a hagyományosan nők által végzett házimunkákkal, kiegészülve 17 óra, férfiaknak szánt tevékenységgel. A férfiak a nőknek szánt munkák egyötödét illetve a nekik szánt munkák felét végezték el, vagyis a nők sűrűbben segítettek be a tevékenységeikben, mint ahogyan azt ők fordított esetben tették.
A tanulmány végzése közben a kutatók többek között figyelembe vették, a bevallottan boldog házasságban élők vitáit, hogy a párok milyen régen házasodtak össze, a családi szerkezetet, a munkahelyükön eltöltött időt, a bevételnek a feleségre jutó részének mennyiségét, a végzettséget, illetve az egészségügyi állapotot.
A felmérésben résztvevő házaspárok általában havi 5 alkalommal szeretkeztek. Azoknál a pároknál, ahol a feleségek végzik a feladatok összes rájuk eső részét, 1.6-szor szeretkeztek többet, mint azok a párok, akiknél a férfiak többet vállaltak a nők munkáiból.
Vajon az adatok így 20 évvel a felmérést követően is helytállóak? Brines szerint, habár sok dolog változott a házasságokban az 1960-as évek óta, különösen, hogy a nők több munkát vállalnak házon kívül, míg a férfiak nagyobb szerepet vállalnak a gyermeknevelésben, a kutatás szerint az 1990-es évektől, relatíve kis változás volt megfigyelhető a háztartási feladatok végzésének elosztásában.
„Szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy a házimunka és a szex közötti kapcsolat nagyban változott volna, mivel a házimunkával járó kötelezettség szinte semmit sem változott.” Tette hozzá Brines.
Markie Blume, a Nevada államban található Las Vegasi Egyetem, Házassági és családi terápia program docense, szerint azonban az adatok kora, a tanulmány egy nagy gyengesége. „A gazdasági világválság mindenképpen változtatott a házimunkák dinamikájában.” Hozzátette, a legtöbb munkanélkülivé vált egyén, férfi volt, akik így a felszabadult szabadidő miatt, a házimunka nagy részét maguk kezdték el csinálni.

A tanulmány vezető szerzője, Sabino Kornrich szerint lehetséges, hogy ha mindkét házastárs aktívan dolgozik, a puszta kimerültség is csökkentheti a szex rendszerességét. „Gyanítom, hogy a legtöbb esetben, ahol az emberek túl kimerültek bármilyen házimunka elvégzésére, úgy a szexre sem marad már elég energiájuk.” Nyilatkozta Kornrich. „A tanulmányunk és a korábbi kutatások is alátámasztják, hogy azok a párok, akik több házimunkát végeznek, összességében többet is szeretkeznek, vagyis azoknak, akiknek több energiájuk marad a házimunkára, a szexre is több jut.” Tette hozzá Kornrich.

Brines azt javasolja, hogy a házastársak igenis beszéljék meg, illetve egyezzenek meg egymást között mind a házimunka felosztásában, mind a nemi életük aktivitásában. Ez legyen egy olyan megállapodás, melyet bármikor újratárgyalhatunk, és ha pedig változtatni szeretnénk rajta, igenis beszéljük meg partnerünkkel, ne hagyjuk, hogy tehetetlenségig fajuljon a helyzet.

Bezár