A genetika kapcsolata az élethosszal

2017.10.20.

A genetika kapcsolata az élethosszal

A hosszú életről szóló nagy tanulmányokban, vizsgálják DNS és életmód közötti kapcsolatot, titkokat. Az Edinburgh-i Egyetem kutatói 25 népességkutatást vizsgáltak és elemezték az Észak-Amerikából, Európából és Ausztráliából származó több mint 600 000 férfinak és nőnek genetikai adatait, és összehasonlították az eredményeket szüleik élettartamával.

Ezek a hosszú élettartam összefüggései, amelyeket a Nature folyóirat 2017. október 13-án kiadott kiadásában közöltek.

Intelligens: A középiskolát elvégzetteknek az élettartalma 11 hónappal hosszabb lehet, mint aki nem. A főiskolából egy évét elvégzetteknek az élethossza megnövekedhetett, bár nincs közvetlen oka és hatása, a kutatók azt gyanítják, hogy a magasabb iskolai végzettségűek nagyobb valószínűséggel élnek egészségesebb életmódot, és kevésbé valószínű, hogy veszélyes és egészségtelen tevékenységeket végeznek.

A nem dohányzók: A dohányzás és a tüdőrák kapcsolatát vizsgálták a kutatásban. A dohányzás hatása van, hogy rövidebb élethez vezethet. A dohányzás befejezésével az élettartalmának az időhossza meghosszabbodhat.

Érdeklődő emberek: A kutatók azt találták, hogy azok az emberek, akik kíváncsiak voltak és hajlamosak voltak új élmények kutatására, nagyobb valószínűséggel élnek tovább, mint azok, akik óvatosabbak voltak.

A fokozott HDL-koleszterinszint: A HDL a koleszterin "egészséges" vagy védőformája, amely a véráramon keresztül halad, és elzárja a szívet. Ebben a tanulmányban a kutatók azonosítottak azt a genetikai különbségeket azokban az emberekben, akiknél befolyásolják a vér koleszterinszintjét. Három dolog, amit tehetünk, hogy növeljük a HDL szintjét, fogyás, több edzés, és ha szükséges, abbahagyjuk a dohányzást.

Úgy találták, hogy a zsíros halakból, diófélékből, lenmagból készült termékekből és dúsított ételekből származó omega-zsírsavakban gazdag táplálékok is növelik a HDL szintet.

A kutatók, olyan tényezőkkel foglalkoztak, amelyek valószínűleg lerövidítik az életét. Ezek közé tartozik a koszorúér-betegségre való fogékonyság, a dohányzás, a tüdőrák, az inzulinrezisztencia és a felesleges testzsír. Például úgy becsülik, hogy egy dohányzó ember élettartama hét évvel rövidülhet az élettartalma, és hogy a testtömeg-egység minden növekedése hét hónapra csökkentheti az élettartamát. Minden 2 kg fogyása, növelheti élettartamát két hónappal. Ezenkívül a kutatók találtak korrelációt a hosszú élettartamú jellemzők és az életük meghosszabbítása vagy rövidítése között. Például a felsőoktatás összefügg a dohányzásról való leszokással, és a megnövekedett testtömeg összefügg a koszorúér-betegséggel.


Forrás: psychologytoday.com

 


Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológusBezár