A prosztatarák

A prosztatarák

Több módszer áll a kezelést végző orvos rendelkezésére a prosztatarák gyógyításában.

A közepes veszélyességű prosztatarákban szenvedő férfiakon segíthet, ha androgén-megvonó terápiában (ADT) részesülnek. A JAMA Network Open magazinban megjelent tanulmány szerint a terápia sikere attól függ, mennyire van előrehaladott állapotban a rák.

A tanulmány eredményei segíthetnek a lehetséges kezelések előnyeinek és hátrányainak részletesebb megismerésében. A tanulmány által vizsgált közepes-veszélyességű prosztatarák, ahogy a neve is mutatja, veszélyesség tekintetében középen helyezkedik el az alacsony-veszélyességű (kezelést általában nem igénylő) és a magas-veszélyességű rák között.
Két veszélyességi kategóriára oszlik: beszélhetünk jóindulatú (FIR) és rosszindulatú (UIR) közepes veszélyességű prosztatarákról.

Körülbelül 1000 férfit vizsgáltak, vegyesen jóindulatú és rosszindulatú közepes veszélyességű prosztatarákkal, mindannyian sugárkezelést kaptak, de 500-an ezen kívül 4 hónapig androgén-megvonó terápiában is részesültek, ez egy hormonterápia, amelynek célja az androgének, köztük a tesztoszteron szintjének csökkentése, hogy ne tudják a rákos sejteket táplálni. Mellékhatásai között lehet a fáradékonyság, a hőhullámok, a hangulat ingadozása, az alacsony libidó, a merevedési zavarok, az izomzat leépülése és a súlynövekedés.

15 elteltével azok a jóindulatú prosztatarákos betegek, akik androgén-megvonó terápiában részesültek, átlagosan ugyanakkora eséllyel maradtak életben, mint azok, akik nem. Az androgén-megvonó terápiát kapott rosszindulatú daganattal rendelkező betegek viszont nyolc hónappal tovább maradtak életben átlagosan a terápiában nem részesülő társaiknál, ezen kívül a rák terjedése is lassabb volt esetükben.


Forrás: https://www.health.harvard.edu/mens-health/hormone-therapy-and-radiation-may-help-with-certain-prostate-cancer
Bezár