A prosztatarák kezelése

A prosztatarák kezelése

A betegség diagnosztizálásához összetett vizsgálat szükséges. Része az ultrahangos vizsgálat, a vérvizsgálat, a PSA szintjének meghatározása, valamint a szövetmintavétel. A végső diagnózis csak így állítható fel.

A kezelésnek több lehetősége is van, a rák stádiumától és más tényezőktől függően. Ezek, a műtéti beavatkozás, sugárkezelés, hormonterápia, kemoterápia és a halasztott terápia (aktív felügyelet). A kezelésben használt eljárások káros mellékhatásokkal is járhatnak, ezek azonban ma már a legtöbb esetben a minimálisra redukálhatónak.

Egy korábbi kisebb vizsgálatban 151 férfi vett részt, akiknél újonnan diagnosztizáltak prosztatarákot és a műtéti kezelést választották. A kutatók öt csoportba osztották a férfiakat a diagnosztikai biopsziák és működésük között eltelt idő alapján. A legrövidebb intervallum csak 15 nap volt, a leghosszabb 520 nap, az átlag 94 nap volt. A csoportban élő férfiak nem különböztek szignifikánsan korukban vagy tumor előrehaladottsági állapotában.

A férfiakat műtét után átlagosan közel nyolc évig követték nyomon. Csoportként jó eredmények születtek, de a betegek közül 32-nél kimutatható mennyiségű PSA-t találtak a vérben, és ez biokémiai bizonyítékot szolgáltatott a visszatérő rákról. A biopszia és a műtét közötti intervallum és a kiújulás kockázata között nem volt összefüggés. A kockázat 18% volt azoknál a férfiaknál, akik a diagnózishoz képest 60 napon belül kezeltek, azoknál a férfiaknál pedig 25% -nál volt, akik több mint 6 hónapot vártak a kezelésre.

Egy nagyobb tanulmány szerint 3149 férfi vett részt, akit 1987 és 2002 között kezeltek. A sokkal nagyobb részvétel pontosabb eredményeket adott, de a diagnózis és a műtét közötti időtartam átlagosan mindössze 2,3 hónap volt. A kutatók két csoportra osztották a betegeket, 2258 férfi, aki kevesebb mint három hónapot várt és 891 akik többet vártak, mint három hónap.

A férfiakat átlagosan több mint öt évig nyomon követték. Az előző tanulmányhoz hasonlóan a rák és a műtét diagnózisa közötti időeltolódás nem mutatta ki a visszatérő betegség kockázatát. Mennyit szabad várni? Ha valaki eldönti, milyen kezelési módszert választ, nincs oka többet várnia. A kutatások azt mondják, hogy van idő a megfontolt döntéshozatalra. Ez azt jelenti, hogy van idő konzultálni szakértőkkel különböző kezelési módokról beszélgetniük más betegekkel, és a családot is bevonniuk a folyamat minden lépésébe.

Nehéz döntést hozni, és nem szabad rohanni sem. Ez természetesen nem igaz minden rákra. Például két hólyagrákos beteg, 2006-ban végzett vizsgálata azt mutatta, hogy a késleltetett műtét, (több mint 12 hét) rosszabb hosszú távú kilátásokkal jár együtt. A prosztatarák különbözik, mert lassan növekvő daganat. Még az agresszív prosztataráksejtek is hosszabb ideig szaporodnak, mint a legtöbb rosszindulatú daganatból származó sejtek. Ezért az alacsony fokú prosztatarákban szenvedő idősebb férfiak észszerűen választhatnak és választhatják a kezelés bármely formáját, abban az esetben, ha a tumor nem nő vagy a tünetek nem rosszabbodnak. Ez az oka annak, hogy a legtöbb beteg kedvezően reagál a kezelés minden formájára.

Gyors tempójú világunkban sok döntés születik. Ha egy embernek fontos döntései vannak a prosztatarákról, akkor jó lassítani és figyelembe venni az összes lehetőséget. És most már tudjuk, hogy a betegek leállíthatják az órát anélkül, hogy veszélyeztetnék az egészségüket.

Forrás: https://www.health.harvard.edu/cancer/treating-prostate-cancer-no-rush-to-judgment

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár