A rossz REM alvás depresszióhoz vezet?

A rossz REM alvás depresszióhoz vezet?

A REM (rapid eye movement) alvási szakasz alatt szoktunk álmodni, és a megfelelő REM alvás hiánya régóta köthető az álmatlansághoz.

Erre alapozva jutottak a legújabb kutatások arra a következtetésre, hogy a rossz és nyugtalan REM alvás az álmatlanság mellett a lelki bajainkat is súlyosbítja, ezáltal megnő a krónikus depresszió vagy nyugtalanság veszélye.
"Korábbi kutatások már valószínűsítették, hogy a REM alvási szakasznak szerepe van az érzelmeink szabályozásában" – mondta el a kutatás vezetője, Rick Wassing az amszterdami egyetem alváskutatója.
Wassing példaként említette, hogy a REM alvás időtartama alatt olyan kulcsfontosságú stimuláns hormonok mint például a szerotonin, az adenalin, és a dopamin inaktívak. Ez azt jelentheti, hogy a jó minőségű REM alvás során kerülnek feldolgozásra az emlékeink érzelmi vonatkozásai.
Azonban ha a REM alvási fázist valami megzavarja, a feldolgozatlan érzelmek felhalmozódhatnak, ami egy idő után ördögi körhöz vezet, mivel a nyugtalan állapot még több álmatlan éjszakához vezet, ami viszont tovább növeli a nyugtalanságot.

Az alvás öt különféle szakaszból áll, a legmélyebb közülük a REM fázis. Egy alvási ciklus nagyjából 90-120 percig tart, ez alatt 4 NREM (Non-Rapid-Eye-Movement - amikor nincs szemmozgás) és 1 REM (Rapid-Eye-Movement) fázis különíthető el egymástól. Ilyen ciklusból egy éjszaka alatt négy-hat fordul elő. Az éjszaka előrehaladtával a mély NREM fázisok hossza csökken, akár 3-4-szer rövidebb lesz, a REM fázisok hossza növekszik.
A gyors szemmozgású, azaz REM első szakasza általában az elalvást követő egy-másfél óra után kezdődik. Az éjszaka során az öt szakasz többször is megismétlődik.
A REM szakaszt gyors és felszínes légzés, gyors szemmozgás jellemzi,  a vérnyomás megnő, a szívverés felgyorsul. Ebben a szakaszban álmodunk. Szakértők szerint a REM alvás a tanuláshoz elengedhetetlen agyi funkciókat lát el és alapvető fontosságú lehet a gyermekek agyi fejlődése szempontjából.

A holland kutatók két részes kutatásba kezdtek, hogy felmérjék a jó minőségű REM alvás szerepét az érzelemszabályozásban.
Az első rész során kérdőívet töltettek ki mintegy 1200 emberrel (átlagos életkoruk 52 év volt), akik a Holland Alvási Nyilvántartásban szerepeltek. Arra kérték őket, hogy számoljanak be az álmatlanságuk súlyosságáról, valamint az érzelmi problémáikról vagy nyomasztó éjszakai gondolataikról.
A második rész vizsgálati alanya 19 nő és 13 férfi volt (átlagosan 36 évesek). A csoport felének nem volt alvási problémája, a másik fele alvászavarral küszködött.
Két éjszakán át vizsgálták őket alvás közben laboratóriumi körülmények között, rögzítették az agyhullámaik elektromos változását. Ezután kérdőívet töltöttek ki az őket nyomasztó éjszakai gondolatokról.
Az eredmény: miután összehasonlították a két csoport agyműködését az érzelmi állapotukkal, a kutatók megállapították, hogy minél nyugtalanabb volt a REM alvás, az alanyok annál kevésbé tudták feldolgozni a negatív érzelmeket.
Ennek folyományaként, minél több volt a feldolgozatlan érzelem, annál éberebbek lettek az alanyok, annál kevésbé tudtak megfelelően aludni.

Wassing elmondása szerint az lehetne a megoldás, hogy biztosítani kellene a megelelő REM alvást. De, hogy a kognitív viselkedésterápia segíthet-e, azt csak további vizsgálatok állapíthatják meg - tette hozzá. 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár