Advent

2011.12.19.

Advent

Az advent a katolikus liturgiában az Úr kegyelemhozó eljövetelére való felkészülés időszaka. A szó tulajdonképpen rövidítés, mely a latin „adventus Domini”-ből származik, azt jelenti: az Úr eljövetele.

Az advent – s egyúttal az egyházi év – a Szent András ünnepéhez legközelebb eső vasárnappal, illetve annak előestéjével kezdődik. Négy hétből áll, a negyedik hét többnyire csonka. A liturgikus szín a viola, kivéve advent harmadik vasárnapján, amikor megengedett a rózsaszín használata is.

Advent a hívő ember saját gyengeségére, megváltásra való rászorultságára emlékezteti. "Isten a kevélyeknek ellenáll, az alázatosaknak megkegyelmez" (Jak 4,6).

A liturgia a bűnös múlt elutasítására s Isten irgalmáért való állandó fohászkodásra szólítja fel a híveket, és állandó fohászkodás Isten irgalmáért: "Mutasd meg nekünk, Urunk, irgalmasságodat!" (Zsolt 84,8).

Az időszakot a figyelmes, éber várakozás és a reménykedő virrasztás jellemzi. "Virrasszatok, mert amely órában nem is gondoljátok, eljön az Emberfia!" (Mk 13,35).

Az advent jelképei közé tartozik a violaszín, mely az összeszedettség, és a bűnbánat és is. Ez időszakban az oltár is dísztelen, az orgona is legfeljebb az éneket kíséri.

Az adventi koszorú

A mai adventi koszorú ősét a protestáns Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el egy árvaházban: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.
A koszorú négy gyertyája közül hagyományosan az első, a második és a negyedik lila, a harmadik a közelgő ünnep örömére utalva rózsaszín. Minden gyertya egy fogalmat jelképez: hit, remény, szeretet és öröm. A hétről hétre eggyel több meggyújtott gyertya a koszorún azt a fokozatosan erősödő fényt szimbolizálja, amelyet az Isten a Jézusban várakozónak ad karácsonykor.

 

Forrás: hu.wikipedia.org; Szent Imre Plébánia
 

Hozzászólások

Kerly | 2012-07-25 04:56

I'm missing a few key Star Wars frueigs myself, which is odd for being such a typical fan of both Star Wars and LEGO while also having been buying sets from the theme for years. Chewy I've got from a random set that was part of the Clone Wars theme, but C3P0 of all things eludes me! I know, I should just bite the bullet and get the land speeder that's still in stores I actually don't have the princess either, but a ton of R2s! Must get those new Ewoks still!

llnuntgx | 2012-07-26 09:41

tfJdv2 , [url=http://jeqplogvgoid.com/]jeqplogvgoid[/url], [link=http://rmntebpirvmx.com/]rmntebpirvmx[/link], http://uetvwaibhmpp.com/
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár