Állatterápia – az ember legjobb barátja gyógyító szerepben

Állatterápia – az ember legjobb barátja gyógyító szerepben

Az állatok részvételével zajló terápiák sokat segíthetnek a gyógyulásban, emellett csökkenthetik a depressziót és a fáradtságot.

Gyógyszer lesz a kutyákból? Igen, de jó értelemben. Az állatterápiának egyre növekszik a rajongótábora az egészségügyben és azon túl is. Lássuk, mi is van ezen fellendülés mögött!

Mi az az állatterápia?

Az állatterápia egy tágabb fogalom, mely magába foglalja az állatok részvételével zajló terápiás kezeléseket, valamint más állatokkal történő tevékenységet. Ez a módszer egyre jobban terjed, hiszen a kutyák és más állatok segítenek az embereknek a gyógyulásban, és hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban megbirkózzunk az olyan egészségügyi problémákkal, mint például a szívbetegségek, a rák és a mentális zavarok.

Az állatokkal zajló tevékenységeknek másrészt van egy sokkal általánosabb célja is, hiszen kényelmet, egyben élvezetet jelentenek az ápolóintézetekben lévőknek.

Hogyan működik az állatokkal való terápia?

Képzeljük el, hogy egy kórházban vagyunk. Az orvosunk említést tesz a kórház állatasszisztált terápiás programjáról, és megkérdezi, hogy érdekelne-e minket. Igent mondunk, és az orvos odahoz nekünk valakit, aki jobban beavat minket a program részleteibe. Röviddel ezután egy segítő kutyus és annak gazdája ellátogat a szobánkba. 10-15 percig ott maradnak. Felkérést kapunk arra, hogy kicsit dédelgessük a kutyát, a gazdinak pedig kérdéseket is feltehetünk.

A látogatásuk után azt vesszük észre magunkon, hogy mosolygunk. Sőt, úgy érezzük, hogy egy kicsit kevésbé vagyunk fáradtak, s valamivel optimistábbá is váltunk az állapotunkkal kapcsolatban. Alig várjuk, hogy elmesélhessük a családunknak, milyen édes kutyussal találkoztunk. S persze azt is nagyon várjuk, hogy a kutya újra meglátogasson.

Kiknek előnyös az állatasszisztenciás terápia?

Az állatokkal történő terápia jelentősen csökkenti az embereknél a fájdalmat, a szorongást, a depressziót és a fáradságot, és egy sor egészségügyi probléma esetén alkalmazható, például:

  • gyermekek fogászati kezeléseinél,
  • a rákkal kezelt betegeknél,
  • a hosszú távú gondozást igénylő létesítmények pácienseinél,
  • a krónikus szívbetegségek miatt kórházba kerülteknél,
  • poszttraumás stressz zavarokkal küzdő veteránoknál.

Ráadásul nem csak a beteg ember élvezheti ki e módszer előnyeit, hanem azok a családtagok és barátok is jobban érezhetik magukat, akik az állatok látogatásánál jelen vannak.

Az állatterápiát mindezen túl alkalmazzák nem egészségügyi helyzetekben is, például egyetemi vagy közösségi programokon, hogy segítsen az embereknek megküzdeni a szorongást és a stresszt.

Van-e az állatterápiának kockázata?

A legnagyobb gondot – különösen a kórházakban – a biztonság és a higiénia jelenti. A legtöbb kórház vagy más egészségügyi intézmény, ahol állatterápia áll rendelkezésre, nagyon szigorú szabályokat képvisel, melyek biztosítják, hogy az állatok tiszták, oltottak és jól képzettek legyenek, illetve hogy viselkedjenek megfelelően.

Azt is fontos kiemelni, hogy a járványkezelő és járványmegelőző központok idáig soha, semmilyen értesítést nem kaptak arról, hogy állatterápia miatt történt volna bármilyen fertőzés.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár