Hozzávalók:
1 kg sütőtök
3 tojás
60 g cukor
1,5 dl tej
1 db nagyobb, savanykás alma
100 g liszt
1 zacskó sütőpor
1 zacskó vaníliás cukor
1 tk. fahéj
1 csipet frissen őrölt kardamon
1-2 ek. barna nádcukor
Egy csipet só
A sütőt melegítsük elő 150 fokra
A sütőtököt hámozzuk meg, és távolítsuk el a magjait és a közötte lévő szálakat. Vágjuk kockákra, és vízgőz fölött pároljuk puhára (pároló betéttel) 15-20 perc alatt. Amikor megpuhult, öntsük át egy nagyobb szűrőbe, és egy evőkanál domború felével nyomkodjuk meg, hogy az összes felesleges víz eltávozzon. Hagyjuk kihűlni.
Egy tálba öntsük bele a lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a fűszereket, adjuk hozzá a tejet és a tojásokat, majd keverjük össze. A kihűlt sütőtök masszát is keverjük hozzá, majd az egészet öntsük egy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába. Hámozzuk meg az almát, vágjuk kockákra és szórjuk egyenletesen a sütőtök tészta tetejére. Szórjuk meg 1-2 kanál barna vagy nádcukorral, és tegyük a sütőbe kb. 50 percre (szúrópróbáig).
Tálaláskor meghinthetjük még egy kevés fahéjjal