Amit a tüdőbetegségről tudni kell

Amit a tüdőbetegségről tudni kell

Krónikus obstruktív légúti betegségnek az alsó légutak tartós beszűkülésével járó betegségeket nevezzük.

Nem halálos ítélet


David Mannino pulmonológus orvos és a COPD Alapítvány alapító tagja is úgy véli, hogy sok tüdőbeteg embert hagynak a sötétben tapogatózni a diagnózis után.

Azon kívül, hogy nem tudják, milyen kérdéseket tegyenek fel, szerinte "a legnagyobb probléma úgy tűnik az, hogy sokan azt hiszik, ez a betegség felér egy halálos ítélettel. Pedig ez nem így van." Dr. Mannino már 15-20 éve kezel COPD betegeket.

Sajnos a COPD betegek talán nem is tudják, hogy van lehetőségük segítséget kérni, ami kijárna nekik. "Sokan szégyellik magukat, például a dohányosok felismerik, hogy a rágyújtás is hozzájárult a betegségük elfajulásához, de az önvádnak itt abba kellene maradnia" - mondja Dr. Mannino. Rendkívül erős függőségről beszélünk és a dohánygyárak is hibásak. Még ha szerepet is játszott a COPD betegséged kialakulásában az életstílusod, ne emészd magad miatta.


Segítség és válaszok után kutatva


Az orvossal az alábbi pontokat mindenképp beszéld meg:

  • Milyen tünetekre számíthatsz
  • Hány stádiuma van a betegségnek
  • Melyik stádiumban tartasz most
  • Meddig élhetsz még
  • Milyen légzési gyakorlatok segíthetnek
  • Hogy örökre gyógyszert kell-e szedned


Különösen fontos kérdés volt, hogy a magaslati levegő ront-e a COPD tünetein. A válasz igen, különösen az elején. Dr. Mannino gyakran hallja, hogy a közepes vagy súlyos COPD betegek azt kívánják, bárcsak már évekkel ezelőtt elmentek volna egy rehabilitációs központba vagy részt vettek volna valamilyen oktatási programban. Ezek keretében nyújtózkodási- és légzési gyakorlatokat lehet tanulni és a pánikrohamok elkerülésében is segítenek, az egyik módszer az orron át légzés és csücsörített ajkakon át kifújt levegő.

Sajnos kevés helyen érhető el ilyen COPD program, különösen vidéken. A COVID-19 világjárvány alatt a "nem alapvető fontosságú" szolgáltatások szünetelése miatt még a szokásosnál is nehezebb lett bekerülni egy ilyenbe.


Van hozzá alkalmazás


A technológia fejlődése mindenki számára könnyen elérhetővé tette a betegségekről szóló információk elérését. Több tüdőbetegség kezelésére kialakított alkalmazás is létezik, többek között a COPD Alapítványé, ami ingyenesen elérhető a Google Play segítségével COPD Pocket Consultant Guide néven. Ez az applikáció internetes hivatkozásokat tartalmaz a gyógyszerek helyes alkalmazásához, segít a napirend betartásában és más, a rehabilitációs programokra jellemző segítséget nyújt. Ki is nyomtathatod a program információs táblázatait az orvosodnak.

Forrás: https://www.webmd.com/lung/features/lung-disease-facts
Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyászBezár