A hipnózis

Az orvos válaszol

2011.06.13. - Írta: dr. Valló Ágnes, belgyógyász

A hipnózis

Téli számukban nagyon érdekes cikket olvastam a hipnózisról. Miközben minden amerikai filmben azt látom, hogy az emberek olyan gyakran járnak a pszichiáterhez, mint például a fogorvoshoz, addig nálunk ez inkább szégyellnivaló dolog. Miért?

S. Ilona, Marosvásárhely

Sajnos, Magyarországon az általános pszichológiai kultúra meglehetősen alacsony szinten van. Az emberek döntő többsége – és ez egyáltalán nem függ sem az iskolázottságtól, sem az általános intelligenciától – úgy véli, hogy problémáit egyedül kell megoldania, s ebben senki nem tud segíteni neki. A pszichoterápia szerintük „csak egy beszélgetés”, aminek azon kívül, hogy szabadon elmondhatják gondjaikat, s ettől esetleg megkönnyebbülnek, igen csekély gyógyító hatása van.
Mások, éppen ellenkezőleg, félnek a pszichoterápiától. Attól tartanak, hogy a terapeuta manipulálhatja őket, „belenyúl” a személyiségükbe, és esetleg olyan változtatást visz véghez, amit egyáltalán nem szeretnének.

Végül sokan valóban szégyellni valónak érzik azt, hogy pszichiáterhez forduljanak. Sok olyan betegem volt, akik pontosan tudták, hogy betegségük hátterében lelki okok húzódnak meg, és velem, a belgyógyásszal szívesen dolgoztak együtt ezek megoldásán. A pszichoterápia valójában egyfajta szövetség a beteg és az orvosa között. A beteg részéről igen aktív közremûködést, munkát igényel. Innen nézve a pszichoterápia különleges, speciális tanulás, amelynek révén önismeretünk mélyül, alkalmazkodóképességünk javul.

Kétségtelen tény, hogy problémáinkat magunknak kell megoldanunk. A terapeuta nem változtathatja meg körülményeinket, nem oldhatja meg konfliktusainkat.
A terápiában önismeretünk mélyülésével párhuzamosan új nézőpontokat, hatékonyabb megbirkózási stratégiákat tanulhatunk. Ezáltal nemcsak a betegség tünetei enyhülnek, hanem mind személyes kapcsolatainkban, mind munkánkban hatékonyabbak, sikeresebbek lehetünk anélkül, hogy egészségünket veszélyeztetnénk.


Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyászBezár