Az ősz ajándékai

2011.10.02.

Az ősz ajándékai

Tegyünk hosszú sétákat! Az őszi erdő, a sokszínű bozót szemet-lelket gyönyörködtető látványa megnyugtat. Szedjünk csipkebogyót (olyat, amelyiket a dér már megcsíp). Asztalunkról ne hiányozzon a póréhagyma, a fekete retek, amelyek salátának elkészítve, vagy magukban is finomak. Együnk meg naponta 2-3 diót, igyunk zsályateát, ezzel is megelőzve a nyálkahártya megbetegedéseit.

Tartsunk almakúrát! Tartós székrekedés esetén – amely, mint tudjuk, nagyon káros hatással van az arcbőrre – napi 5-6 darab sült alma elfogyasztásával javulást érhetünk el. A gyomor rendbetartására fogyasszunk szilvát. Az arcbőr regenerálásához alkalmanként a bőr típusától függően szilva, szőlő vagy birsalma pakolást csináljunk. Ez utóbbi a nagyon kitágult pórusú, zsíros bőr számára tesz igazán jót. Éppen úgy, mint tavasszal – használjuk ki az eső nyújtotta jótékony zuhanyt, amely felfrissíti bőrünket. Az esőnek zuhanyhoz hasonló hatása serkenti a vérkeringést.

Ilyenkor szűkülnek a vitaminforrások, de megoldható, hogy természetes úton jussunk hozzájuk. Magas C-vitamin-tartalma miatt feltétlenül kapjon helyet étrendünkben a citrom, és a nyers káposzta. A C-vitaminnak betegségmegelőző hatása van. Változatossá teheti étrendünket a vitaminokban és ásványisókban gazdag sütőtök fogyasztása.

Nyers gyümölcsök hiányában a bőr tisztítására is más megoldást kell keresnünk.
Zsíros bőr tisztításához készítsük el a következő kozmetikai pakolást: 50 g búzakorpa, 50 g mandulaliszt, 25 g kukoricaliszt és 10 g borax keverékét. Az így előállított szert fedett üvegben tartsuk. A bőr zsírtartalmától függően használjuk hetente 1-2 alkalommal. Ha érzékeny, sápadt, vagy petyhüdt a bőr, fogyaszszunk el naponta 1 pohár A-vitaminban gazdag sárgarépalevet. Nemcsak bőrünk állapotára, de szemünkre és hajunkra is jó hatással van.

Tejszínnel keverve készült reszelt sárgarépa pakolást is tehetünk bőrünkre. Hasonlóan visszaadja bőrünk üdeségét a kevés tejben főtt almából készült pakolás. Novemberben jelenik meg a piacon a szelíd gesztenye. Magas ásványi-anyag tartalma miatt úgy belső, mint külső alkalmazása igen hasznos lehet.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár