Az óvszerek nem tartják be az ígéreteket

2011.04.10. - Írta: SD

Az óvszerek nem tartják be az ígéreteket

Az osztrák Gynmed terhesség megszakítási és családtervezési ambulancia egy tanulmányt készített, miszerint a kondomok kevésbé megbízhatóak, mint azelőtt feltételezték.

A nemkívánt terhességek több mint egyharmada (35%) óvszerhasználat mellett történik. Csak olyan nők mennek gyakrabban abortuszra, akik egyáltalán nem is védekeznek. A terhesség megszakítása után a legtöbb nő tablettára szeretne váltani (45%) és csak 4%-uk bízik továbbra is az óvszerben. Ez az eredmény egy több éves vizsgálat eredménye, amelyet a Gynmed ambulancia vezetője, Dr. Christian Fiala és orvos csapata végeztek 5000 nőn.

E rossz arányért első sorban a szakszerűtlen óvszerhasználat a felelős, mivel az alkalmazás végig nagy odafigyelést igényel. „A szexet meg kell szakítani már az elején a felhelyezés miatt, az aktus alatt óvatosnak kell lenni és az ejakuláció után hamar el kell távolítani az óvszert. A szexualitás pedig nem egy értelem vezérelte cselekvés” mondja Dr. Christian Fiala. Ez okból, noha az óvszer használata biztonságos, sok kockázatot hordoz, és könnyen lehet hangulatgyilkos is. Ma már sokféle olyan megelőzési módszer létezik, melyek nem befolyásolják a szexuális érintkezés közbeni magatartást és ezért jó alternatívák. A Gynmed Intézet azonban nem ítéli el a kondomot, mint fogamzásgátló eszközt, hanem elmagyarázza, hogy nem alkalmas hatékony terhességmegelőzésre.

E megdöbbentő vizsgálati eredmények után Fiala, esemény utáni tabletta recept nélküli kiadását szorgalmazta, amelyet Stöger egészségügyi miniszter is fontolóra vett. Már 14 európai országban hozzá lehet jutni recept nélkül, hazánkban még nem. Közelmúltban készült tanulmányok szerint az esemény utáni tablettának nincs mellékhatása és a gyors bevétele késlelteti vagy megakadályozza a peteérést, így a megtermékenyítés nem lehet sikeres.

Petra Schweiger a salzburgi ISIS női egészségcentrum egészségügyi pszichológusának véleménye: „Míg az esemény utáni tabletták recept nélkül nem kaphatóak, a férfiaknak és nőknek, akik óvszerrel védekeznek, előrelátóan receptet kell kérni az orvostól és megvenni a tablettát, mert szükség esetén szorít az idő: minél hamarabb beveszi a tablettát, annál megbízhatóbban hat.”
 

Bezár