Barátai segítették legyőzni a mellrákot

2017.01.04.

Barátai segítették legyőzni a mellrákot

Egy tanulmány szerint a magányos, a környezetük által elhanyagolt nők gyakrabban halnak meg mellrákban, mint azok, akikre odafigyel a családjuk, s maguk is aktívan ápolják a kapcsolataikat. A 48 éves Jane Ives Hampshire-ben lakik, és 2014 áprilisában diagnosztizálták nála a mellrákot.

Nehéz időszak várt rá, de példája mutatja, hogy a gondos orvosi kezelés mellett a barátai segítségével és erős akaratának köszönhetően ma már gyógyultnak tekinthető. Az asszony maga mesélte el a történetét, aki sorcsapásként élte meg, amikor tudomást szerzett súlyos bajáról. Ezt mondta:

„Mint a legtöbb ember, én is úgy voltam a daganatos betegségekkel, hogy ez bárkivel előfordulhat, csak velem nem. Nem dohányoztam, nem fogyasztottam mértéktelenül alkoholt, nem voltam túlsúlyos, rendszeresen sportoltam – ugyan, miért lennék én beteg? De aztán mégis megtörtént a legrosszabb, amire nem számítottam.”

A nő kezelése 18 hónapon át tartott. Több műtéten, kemoterápiás beavatkozáson esett át. Kétségek gyötörték, vajon túléli-e a betegségét, vagy meghal. Először végtelenül magányosnak érezte magát, aztán maga szorgalmazta, hogy barátaival még szorosabbá tegye a kapcsolatait. Egyedül nem tudott volna megbirkózni a betegségével, amely a lelkét is megrázta.

Elsősorban a férje volt az, aki mellette állt a küzdelmében. Két kiskorú gyereke együtt érző szeretettel vették körül. De ott voltak a barátai, akik végig szorítottak neki. Távoli ismerősei is feltűntek, akikről azt hitte, rég megfeledkeztek róla, de nem így történt. Segítően jelentkeztek nála, s ő hálával fogadta a gondoskodást.

„Másfél év után azt mondhatom, hogy meggyógyultam a betegségemből. Szerencsés vagyok, mert a családom és a barátaim nélkül másképp alakulhatott volna az életem. Azt szeretném, hogy a történetemből mások is okuljanak. A mellrák szörnyű betegség, de legyőzhető. A környezetem szeretete segített hozzá, hogy gyógyultnak érezzem magam” – mondta az asszony.


Forrás: Daily Telegraph


Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológusBezár