Bele lehet halni az összetört szívbe?

Egy szeretett személy elvesztése érzelmileg pusztító lehet.

2023.10.13. - Írta: Veress Pálma

Bele lehet halni az összetört szívbe?

Láttad már a filmekben vagy a híradóban: több évtizede házas emberek pár napon belül követik egymást a másvilágra. Ezt "összetört szív szindrómának" hívják, és ez valóság. Egy szeretett személy elvesztése érzelmileg pusztító lehet. Ritkán fordul elő, de néha a nyomasztó veszteség hatással lehet a fizikai egészségre, beleértve a szívet is. Szerencsére az orvosok a legtöbb esetet kezelni tudják, ha tudják mire kell odafigyelni.

 A szív reagál

A megtört szív tünetei, például a mellkasi szorító érzés és a légszomj, szívrohamnak tűnhetnek.

A probléma akkor jelentkezik, amikor a lelki stressz kiváltja a szívizom hirtelen gyengeségét. Ezt okozhatja hirtelen sokk vagy akut szorongás. Az orvosok "stressz okozta kardiomiopátiának" vagy "takotsubo kardiomiopátiának" nevezik.

A szívnek megvannak a maga rejtélyei, többek között az is, hogy miért gyengülhet el hirtelen fizikai vagy érzelmi stressz hatására.

Előfordulhat, hogy a stresszhormon, az adrenalin özöne túl sok neki, hogy megbirkózzon vele. Az egyik elmélet szerint az adrenalin hatására a szív artériái annyira beszűkülnek, hogy elzárják az izomzat vérellátását.

A szívinfarktustól eltérően a megtört szív szindróma a szív egy részét teszi nagyobbá, átmenetileg. Ez megváltoztathatja a ketyegő pumpálását, ami a tüneteket okozza.

Ki kaphatja meg?

Bárkivel előfordulhat, de a nők körében gyakoribb, mint a férfiaknál, főleg középkorú vagy idősebb korban. Ami még rejtélyesebbé teszi ezt az állapotot, hogy azoknál, akiknél jelentkezik, általában nincs szívprobléma a kórtörténetben.

Bár általában akkor hallunk az összetört szív szindrómáról, amikor valaki elveszíti házastársát vagy partnerét, más helyzetekben is előfordulhat. Valaki áteshet rajta egy nagyobb párkapcsolati szakítás, komoly pénzügyi problémák, munkahely elvesztése vagy családon belüli erőszak után. Olyan helyzetekben is előfordulhat, amelyek rendkívül szorongóvá tesznek, mint például a nyilvános beszéd, vagy ha nagyon megijesztenek, például egy meglepetéspartin A műtét okozta stressz és más nagyobb fizikai problémák is kiváltó okként hathatnak.

A kórházban vérvizsgálatot és elektrokardiogramot (EKG) is végezhetnek. Ha megtört szív szindrómáról van szó, ezek az eredmények segítenek megerősíteni, hogy nem szívrohamról van szó.

A képalkotó vizsgálatok -- például egy koszorúér-angiogram -- megmutathatják, hogy a szíve bal alsó kamrája nagyobb a normálisnál, és hogy nem úgy pumpál, ahogy kellene.

Beszéljen orvosának a veszteségéről és a gyászáról is. Ez segíthet nekik kitalálni, hogy mi a baj.

Kezelés

Szüksége lehet gyógyszerekre, hogy kezelje a vérnyomását és enyhítse a szívre nehezedő terhelést. Ezek a gyógyszerek közé tartoznak a vízhajtók, az ACE-gátlók és a béta-blokkolók.

Mivel a szíve gyengébb lett, nagyobb valószínűséggel alakulhat ki szívelégtelenség vagy szívritmuszavar. Kezelőorvosának erről beszélnie kell Önnel, és el kell mondania, hogy milyen utógondozásra lesz szüksége.

A tanácsadás is segíthet Önnek a gyász vagy a szorongás feldolgozásában, amely a tüneteit kiváltotta. Kérje meg kezelőorvosát, hogy ajánljon egy terapeutát, aki segíthet megbeszélni érzéseit, és megtalálni a módját, hogyan kezelje azokat, miközben szembenéz az új helyzettel.

Néhány hónap elteltével a szívproblémákon túl kell lennie.

Ezután már nincs nagyobb kockázat a szívelégtelenségre, mint bárki másnak.

Forrás: WebMD.com


Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeutaBezár