Csúnyábbnak tartják magukat a nők az első alkalom után

- Írta: DÁ

Címkék: szüz szüzesség
Csúnyábbnak tartják magukat a nők az első alkalom után

Meglepő eredményt hozott egy friss amerikai kutatás: rövidebb távon a tinédzserlányok elégedetlenebbek, a tinédzserfiúk elégedettebbek lesznek a külsejükkel, miután átélték életük legelső szexuális élményét.

Habár számos kampány hirdeti a biztonságos szex fontosságát a nem kívánt terhességek és a szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezés okán, eddig csak kevés kutatás foglalkozott azzal, milyen hatást vált ki az emberi pszichében az a bizonyos első alkalom. Még ennél is kevesebben kutatták a múltban a két nem szexuális hozzáállása és tapasztalatai közötti eltéréseket a kamaszkor utolsó éveiben, nagyjából a 18-19 évesek körében. A szóban forgó amerikai kutatás pont ezen elhanyagolt szempontokra fókuszált.

A vizsgálatok alanya száz elsőéves egyetemi hallgató volt, akik tanulmányaik megkezdésekor még nem veszítették el szüzességüket, az onnantól számított másfél éven belül azonban „átestek a tűzkeresztségen”. A fiatalokat magáról az első élményről kérdezték, illetve arról, mennyire voltak elégedettek saját szerepükkel, megjelenésükkel annak során. Az eredmények tanúsága szerint a fiatal férfiak összességében jobban vélekedtek saját külsejükről a nagy eseményt követően, míg a lányok éppen ennek ellenkezőjéről számoltak be.

A háttérben a kutatók szerint a két nem közötti szociokulturális különbségek húzódhatnak meg. A kamaszfiúk, fiatal férfiak számára a szexuális élet megkezdése egyfajta bizonyíték a férfiasságra, és emiatt az önbizalmukat is megdobja az első együttlét. A nők azonban sokkal válogatósabbak e téren, mint a férfiak, így nem is tudnak feltétlenül nőiességük egyfajta megerősítéseként tekinteni a szüzesség elveszítésére, egyszerűen nem érzik úgy, hogy „kiválasztotta” őket valaki a másik nemből. A szakemberek szerint a nők saját külsejükkel szemben kritikusabb hozzáállása, illetve a média által sugallt nőideálok kinézete szintén közrejátszhat a meglepő eredményekben.

Bezár