Az első alkalom veszélyei

- Írta: DA

Az első alkalom veszélyei

A szüzesség elvesztése végérvényesen felnőtt életünk kezdetét jelenti, éppen ezért mindig meglesz a maga jelentősége, még ha nem is éppen abból a szempontból, mint nagyanyáink idejében vagy még inkább évszázadokkal ezelőtt. Nem ez az első érintkezés a másik nemmel, még csak nem is feltétlenül az első szexuális élmény, amit az ember átél, de akkor is alapvetően határozza meg a későbbieket – és ha rosszul sikerül, évekre visszavetheti az ember szexuális fejlődését, érdeklődését.

Az első szexuális együttléttel kapcsolatban épp e kiemelt pszichikai és fizikai jelentőség miatt fontos, hogy a feleknek meglegyen hozzá a megfelelő lelki és fizikai érettségük: ha csak kíváncsiságból, kivagyiságból vagy netán az alkohol hatása alatt vannak együtt, az alkalom jóval több kockázatot és buktatót is rejteget, amelyek a jövőre is kihatnak. E tekintetben elsősorban a lányok sérülékenyek: a gyengébbik nem eleve hajlamosabb ebben az életkorban – de sokak szerint később is – arra, hogy unszolásra vagy külső tényezők hatására belemennek valamibe, amit egyébként még nem éreznek időszerűnek. Ennek sok oka lehet: nem akarnak lemaradni a többiek mögött, félnek, hogy elveszítik a barátjukat, vagy egyszerűen csak kíváncsiak. Ha azonban az első alkalom rossz, maradandó gátlásokat is okozhat. A fiúk dolga ezen a téren mindenképpen egyszerűbb, és könnyebben is hangolódnak rá ebben az életkorban a szexre.

Már csak azt tekintve is könnyű belátni a különbségeket, hogy a férfiak az első magömléssel válnak ivaréretté, ami orgazmussal jár együtt, a nők pedig a menstruáció révén, amire viszont mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy kellemes lenne. Emellett arra is kevés az esély, hogy egy férfinak fájdalmas lehetne az első alkalom: az elképzelhető, hogy nem fog túl sokáig tartani, az viszont nem jellemző, hogy kellemetlennek is bizonyuljon. A nők többségének azonban a felmérések szerint enyhén vagy nem is olyan enyhén fájdalmas az a bizonyos első szeretkezés. Nem kerülhetők meg azon tendenciák sem, hogy az éretlenség elvesztése generációról generációra korábbra tolódik: miközben húsz-harminc évvel ezelőtt a legtöbb fiatal életében 17-19 évesen történt meg a nagy esemény, ma inkább a 13-14 éves kor a jellemző, az azonban erősen kérdéses, hogy a mai tinédzserek pszichésen is ennyivel érettebbek-e, mint korábbi kortársaik. Alapvetően változtak meg a felvilágosítás módjai is: a mindenhol elérhető pornográf tartalmakból sokan téves következtetéseket vonnak le a szex mibenlétére vonatkozóan, és ez alól egyik nem sem képez kivételt.

Az ugyanakkor szerencsére nem jellemző, hogy valakinek a félresikerült, kellemetlen első alkalom miatt végérvényesen tönkremenne a szexuális élete, a negatív élmény azonban okozhat gátlásokat, félelmeket. Sok múlik azon is, az illető mennyire azonosítja a rossz élményt magával a szexualitással, és mennyire köti az adott helyzethez, személyhez. Az ilyen gyökerű félelmeket, ellenérzéseket rendszerint csak egy stabil kapcsolat kiegyensúlyozott szexuális viszonyai tudják ellensúlyozni – azt ugyanis érdemes hozzátenni, hogy az első szex rendszerint nem ilyen keretek között történik meg, hanem egy buliban, osztálykiránduláson, rövidebb együttjárás során, és nem is feltétlenül van folytatása.

Bezár