Az első alkalom veszélyei

- Írta: DA

Az első alkalom veszélyei

A szüzesség elvesztése végérvényesen felnőtt életünk kezdetét jelenti, éppen ezért mindig meglesz a maga jelentősége, még ha nem is éppen abból a szempontból, mint nagyanyáink idejében vagy még inkább évszázadokkal ezelőtt. Nem ez az első érintkezés a másik nemmel, még csak nem is feltétlenül az első szexuális élmény, amit az ember átél, de akkor is alapvetően határozza meg a későbbieket – és ha rosszul sikerül, évekre visszavetheti az ember szexuális fejlődését, érdeklődését.

Az első szexuális együttléttel kapcsolatban épp e kiemelt pszichikai és fizikai jelentőség miatt fontos, hogy a feleknek meglegyen hozzá a megfelelő lelki és fizikai érettségük: ha csak kíváncsiságból, kivagyiságból vagy netán az alkohol hatása alatt vannak együtt, az alkalom jóval több kockázatot és buktatót is rejteget, amelyek a jövőre is kihatnak. E tekintetben elsősorban a lányok sérülékenyek: a gyengébbik nem eleve hajlamosabb ebben az életkorban – de sokak szerint később is – arra, hogy unszolásra vagy külső tényezők hatására belemennek valamibe, amit egyébként még nem éreznek időszerűnek. Ennek sok oka lehet: nem akarnak lemaradni a többiek mögött, félnek, hogy elveszítik a barátjukat, vagy egyszerűen csak kíváncsiak. Ha azonban az első alkalom rossz, maradandó gátlásokat is okozhat. A fiúk dolga ezen a téren mindenképpen egyszerűbb, és könnyebben is hangolódnak rá ebben az életkorban a szexre.

Már csak azt tekintve is könnyű belátni a különbségeket, hogy a férfiak az első magömléssel válnak ivaréretté, ami orgazmussal jár együtt, a nők pedig a menstruáció révén, amire viszont mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy kellemes lenne. Emellett arra is kevés az esély, hogy egy férfinak fájdalmas lehetne az első alkalom: az elképzelhető, hogy nem fog túl sokáig tartani, az viszont nem jellemző, hogy kellemetlennek is bizonyuljon. A nők többségének azonban a felmérések szerint enyhén vagy nem is olyan enyhén fájdalmas az a bizonyos első szeretkezés. Nem kerülhetők meg azon tendenciák sem, hogy az éretlenség elvesztése generációról generációra korábbra tolódik: miközben húsz-harminc évvel ezelőtt a legtöbb fiatal életében 17-19 évesen történt meg a nagy esemény, ma inkább a 13-14 éves kor a jellemző, az azonban erősen kérdéses, hogy a mai tinédzserek pszichésen is ennyivel érettebbek-e, mint korábbi kortársaik. Alapvetően változtak meg a felvilágosítás módjai is: a mindenhol elérhető pornográf tartalmakból sokan téves következtetéseket vonnak le a szex mibenlétére vonatkozóan, és ez alól egyik nem sem képez kivételt.

Az ugyanakkor szerencsére nem jellemző, hogy valakinek a félresikerült, kellemetlen első alkalom miatt végérvényesen tönkremenne a szexuális élete, a negatív élmény azonban okozhat gátlásokat, félelmeket. Sok múlik azon is, az illető mennyire azonosítja a rossz élményt magával a szexualitással, és mennyire köti az adott helyzethez, személyhez. Az ilyen gyökerű félelmeket, ellenérzéseket rendszerint csak egy stabil kapcsolat kiegyensúlyozott szexuális viszonyai tudják ellensúlyozni – azt ugyanis érdemes hozzátenni, hogy az első szex rendszerint nem ilyen keretek között történik meg, hanem egy buliban, osztálykiránduláson, rövidebb együttjárás során, és nem is feltétlenül van folytatása.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár