A csokoládéról és fő összetevőjéről, a kakaóról úgy hírlik, hogy képesek csökkenteni a szívbetegségek kockázati tényezőit. A kakaóbabban lévő flavanolok antioxidáns hatásúak, amik a szívbetegségekkel összefüggésbe hozható sejtkárosodást tudják leredukálni. A flavanolok – amik a fekete csokoládéban sokkal gyakoribbak, mint a tejcsokoládéban – segítenek lejjebb vinni a vérnyomást, és javítják az erek működését.
Ezen kívül van néhány kutatás, mely szerint a csokoládé fogyasztása csökkenti a kockázatát a cukorbetegségnek, a strokenak és a szívrohamnak. De figyelem: ahhoz, hogy ezek az eredmények megerősítésre kerüljenek, még több kutatás elvégzése szükséges.
Addig is, ha szeretnénk az étrendünkbe felvenni a csokoládét, tegyük mértékkel. Miért? Mert a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható csoki olyan összetevőket tartalmaz, mint a zsír, a cukor és a kalória. Ezekből pedig a túl sok hozzájárulhat az elhízáshoz, valamint kockázati tényezőit jelenthetik a magas vérnyomásnak, a szívbetegségeknek és a cukorbetegségeknek. Másrészt viszont magának a kakaónak alacsony a cukor- és zsírtartalma, ez pedig potenciális egészségügyi előnyöket kínál. Ha szeretjük a csokoládé ízét, adjunk sima kakaót a zsírszegény tejhez vagy a reggeli zabpehelyhez.