Egy hétvégi kiadós edzés is jó

2017.01.13.

Egy hétvégi kiadós edzés is jó

Ha csak a hétvégén sportol valaki egy vagy két napot, az is ugyanolyan jó egészségi állapotnak örvendhet, mint azok, akik hetente többször is edzenek. Erre jutottak a Loughborough Egyetem és a University of Sydney kutatói, miután éveken át megfigyelték a kiválasztott személyek mozgáskultúráját.

Megállapították, hogy hetente 150 perc közepesen erős testmozgással kellő fittségre tehetnek szert az érintettek. A vizsgálatba 64 ezer felnőttet vontak be Angliában és Skóciában, akik valamennyien 40 éven felüliek voltak. Főként azok vettek részt a kísérletben, akiknek az életmódjuk túlzsúfolt, s jóformán csak a hétvégeken jut idejük a testmozgásra. A lényeg az volt, hogy mindegy, hetente hány alkalommal, de legalább két és fél órát töltsenek sportolással. Ezzel jelentősen csökkenthetőek az érrendszeri és daganatos betegségek, valamint a stroke kockázata. A kutatók 18 éven át kísérték figyelemmel a célszemélyeket abból a szempontból, mennyit és hány alkalommal edzenek, hogyan alakul a táplálkozásuk, és mindez milyen hatást gyakorol az egészségükre.

Az eredményeiket összehasonlították azokéival, akik rendszeresen sportoltak, általában hetente három-négy alkalommal. Ebből az derült ki, hogy a „hétvégi harcosoknak” titulált emberek esetében 41 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélye, míg a daganatos elváltozások kockázata 18 százalékkal mérséklődött azokhoz képest, akik egyáltalán nem végeztek fizikai aktivitást. Azok, akik rendszeresen mozognak, szintén hasonlóan jó eredményeket produkáltak.

Ajánlott tevékenység az aerobic, a kerékpározás és a tempós séta. A könnyű súlyzókkal való gyakorlás szintén előnyös, mert karbantartja az izmokat. 


Forrás:
BBC
 


Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár