Emelkedni fog az átlagos életkor

2017.02.24.

Emelkedni fog az átlagos életkor

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete és az Imperial College London kutatói prognózist készítettek arról, hogy az emberek élettartamra hogyan változik a közeljövőben. A vizsgálatot 35 fejlett országban végezték el, és arra voltak kíváncsiak, hogy a 2030-ban születendők átlagos életkora mennyi lehet, valamint javulnak-e a férfiak életkilátásai a jövőben.

A jelentés szerint összességében az állapítható meg, hogy az emberek tovább fognak élni, mint manapság. A leghosszabb életre a Dél-Koreában élők számíthatnak, ahol az átlagos életkor meghaladhatja a 90 évet. Majid Ezzati professzor ezt nyilatkozta: „Dél-Korea nagyon sok téren előbbre tart, mint más ország. Ez vonatkozik az általános életszínvonalra, az egészségügyi ellátásra, az oktatás helyzetére, a korszerű táplálkozásra. Nem véletlen, hogy náluk van a legkevesebb elhízott és magas vérnyomással kínlódó polgár.”  

Az átlagosnál szintén magasabb életkorra, a 90 évhez közelítő esztendőre számíthatnak Kanada, Svájc, Svédország, Franciaország, Hollandia, Japán, Ausztrália lakói. Magyarországon is nő majd az átlagos életkor. A nők 2-4 évvel, a férfiak akár 4-6 évvel is tovább élhetnek majd a XXII. század elején. A nők és a férfiak közötti különbség némileg csökken, de a nők a jövőben is biztosan hosszabb életre számíthatnak.

Európában a legrosszabb mutatókat Szerbiának, Macedóniának, Görögországnak és Bulgáriának jósolják a kutatók. Noha az Egyesült Államok a leggazdagabb országok közé tartozik, polgárainak életkora nem nő meg jelentős mértékben. Ennek az az oka, hogy sok a szegény és a mindenkire kiterjedő társadalombiztosítás sem megoldott. Ráadásul rengetegen alkoholizálnak, drogoznak és egészségtelenül étkeznek.

A kutatók arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy azokban az országokban várható leginkább javulás, amelyekben a kormányok a legkomolyabban veszik az egészségügyi rendszer támogatását, és az ellátás a legszegényebb embereknek is kijut. 


Forrás: BBC

  


Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológusBezár