Félmillió elhanyagolt magyar műfogsor

2011.08.14.

Félmillió elhanyagolt magyar műfogsor

A műfogsorviselők csupán egynegyede látogatja rendszeresen fogorvosát, és közel 50%-uk egyáltalán nem használ műfogsorápoló készítményeket - derült ki a Corega nem reprezentatív szájápolási felméréséből, melyben országszerte mintegy 1500 műfogsorhasználó vett részt.

Hazánkban minden tizedik ember rendelkezik műfogsorral, mégis kevesen vannak tisztában a fogprotézis megfelelő használatával, ápolásával és még kevesebben mernek beszélni a használat közben felmerülő kérdéseikről, problémáikról. A Corega Országos Szájápolási Felmérésében nem csak a tisztítás és a megfelelő használat került szóba, hanem a műfogsorral élőket például arról is megkérdezték, hogy milyen gyakran látogatják fogorvosukat, vagy mikor kaptak utoljára tájékoztatást a helyes szájápolásról. Az érdeklődők a Corega Mobil Doktor országos rendezvényein vehettek részt a kutatásban egy egyszerű, anonim kérdőív kitöltésével. A felmérésben közreműködők jelentős része (81%) az 55 évesnél idősebbek köréből került ki. Az 1513 kitöltőből a nők aránya (68%) jóval magasabb volt, mint a férfiaké (32%).

Ápolatlan műfogsorok
A kutatás legmeglepőbb eredményeit azon kérdésekre adott válaszok hozták, melyek a műfogsorápolási szokásokra és a fogorvossal történő konzultáció rendszerességére kérdeztek rá. Mint kiderült a válaszadók közel fele (42%) semmilyen műfogsorápoló terméket sem használ. Tehát ez azt jelenti, hogy a műfogsor fixálására alkalmas rögzítő krém, és a tisztításhoz javasolt tabletta alkalmazását is mellőzi a többség. Akik ritkábban veszik igénybe ezeket a készítményeket, többnyire arra hivatkoztak, hogy csak akkor érzik szükségét a termékek alkalmazásának, ha társaságba mennek. Akadtak olyanok is, akik csak rendezvények meglátogatása, vagy bizonyos ételek fogyasztása előtt veszik elő a rögzítőt vagy tisztítót.

Fogorvos - csak ha nagyon muszáj
A 15 kérdést tartalmazó felmérés arra is kereste a választ, hogy a műfogsorral élők problémáikkal kihez és milyen gyakorisággal fordulnak. Az eredmények ebben az esetben sem festenek megnyugtató képet a magyarokról, ugyanis elmondható, hogy a válaszadók mindössze 24%-a keres fel évente 1-2 alkalommal szakembert, míg 60%-uk csak probléma esetén megy el orvosához. A válaszadók egyharmada fogtechnikushoz, kétharmada fogorvoshoz fordul szívesebben műfogsorral kapcsolatos kérdéseivel, problémáival. A nők nem csak a kérdőív kitöltésénél bizonyultak aktívabbnak a férfiaknál, hanem ahogy a válaszokból kiderült, a hölgyek valamivel gyakrabban járnak szakemberhez, mint az erősebbik nem képviselői.
A kutatásból továbbá az is kiderült, hogy az iskolai végzettség nagyban befolyásolhatja azt, hogy a műfogsorhasználó személy milyen gyakran látogatja meg fogorvosát, fogtechnikusát. A számok azt mutatják, hogy az alacsonyabb iskolai végzettség ritkább látogatásokkal jár: a diplomásoknak csak 11%-a nem járt két éven belül szakembernél, az általános iskolai végzettségűek 24%-a.

Tájékozatlan műfogsorhasználók
Mivel a nem megfelelően használt vagy ápolt műfogsor az életminőséget jelentősen befolyásoló tényezővé válhat a mindennapokban, elengedhetetlen a használók szakszerű tájékoztatása. A kutatás eredményeiből sajnos jól látszik, hogy a magyar műfogsor viselőket még jóindulattal sem lehet tájékozottnak nevezni. A megkérdezettek közel ötöde (17%) úgy érzi, még sosem kapott megfelelő tájékoztatást a megfelelő műfogsorápolással kapcsolatban, és mindössze 49%-uk kapott az elmúlt két év során felvilágosítást a témában.
„A kutatásból is jól látszik, hogy a műfogsorhasználók körében a legalapvetőbb gondot a tájékozatlanság jelenti, melyből sok egyéb olyan probléma következik, mint például a műfogsorápoló termékek mellőzése, vagy az orvosi kontroll hiánya. Ez a tájékozatlanság nagyrészt abból fakad, hogy a műfogsort viselők nem merik feltenni kérdéseiket a fogorvosuknak, vagy egyszerűen próbálnak hozzászokni a kellemetlenségekhez, és együtt élni velük. Ezen a helyzeten sokat segíthetnek a szakorvosok, de a Corega Mobil Doktorhoz hasonló kezdeményezésekre – ahol ingyenes szájápolási tanácsokat kaphattak az érdeklődők – is nagy igény és szükség van.” – vélekedik Dr. Simon Rita fogorvos.

TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEK
 • A résztvevők 37%-a rendelkezik teljes felső és alsó műfogsorral, tehát ez azt jelenti, hogy nem rendelkezik egyetlen saját foggal sem.
 • A válaszadók mindössze 48%-a elégedett műfogsorával, 40%-uk közepesen, a maradék 12% pedig nem elégedett vele. Tendencia, hogy a magasabb iskolai végzettségűeknél az elégedettség aránya ennél az átlagnál magasabb (56%), az alacsonyabb végzettségűeknél viszont az elégedetlenség aránya magasabb (18%).
 • A válaszadók közt akadt olyan is, aki több mint 20 éve nem volt fogorvosnál.
 • Többen számoltak be arról, hogy saját, házi készítésű tisztítószerekkel próbálják rendben tartani műfogsorukat. Sajnos szép számmal akadtak olyanok is, akik háztartási tisztítószereket használnak erre a célra (például fertőtlenítőt vagy mosogatószert), annak ellenére, hogy ezek a szerek károsak az egészségre és semmi esetre sem ajánlatos műfogsor tisztításhoz használni őket.
 • A válaszokból továbbá kiderült, hogy a diplomával rendelkezők fele használ naponta műfogsor tisztító tablettát.

A Coregáról
A GlaxoSmithKline a világ egyik vezető kutatásorientált gyógyszergyártó és egészségmegőrző vállalata. A cégcsoport hazai össz-árbevétele alapján Magyarország első kétszáz legnagyobb vállalata között szerepel. A GlaxoSmithKline Consumer HealthCare a vény nélkül kapható gyógyszerek és egészségápolási termékek meghatározó vállalata, vezető szerepet tölt be többek között a fájdalomcsillapító piacon (Panadol), a meghűléses betegségek kezelésében (Coldrex), valamint a szájápolásban (Sensodyne, Parodontax, Aquafresh, Corega) is.

A Corega elkötelezett abban, hogy a több mint egymillió magyarországi műfogsorral élőnek segítsen a mindennapok megkönnyítésében – ezt nem csak a széleskörű portfólióval és a kiváló és biztonságos termékekkel éri el, de nagy hangsúlyt fektet a tanácsadásra és a felvilágosításra is. A GSK fogorvoslátogató csapata folyamatosan, fogorvosonként évente több alkalommal is segít a szájápolási szakembereknek a munkájuk során felmerülő esetleges kérdések megválaszolásában, valamint a vállalat a műfogsorápoló piac szereplői közül egyedüliként egy bárki által ingyenesen hívható, a helyes műfogsorápolással és a Corega termékekkel kapcsolatos információs vonalat is üzemeltet.

A professzionális háttér előnyeit mind a szakemberekre, mind a fogyasztókra kiterjesztve a Corega segít a műfogsorral élőknek magabiztosan beszélni, nyugodtan enni, bátran mosolyogni – minden nap.

További információ:
Szalkai Eszter
Próbakő Kommunikáció
Tel.: +36 1 488 74 96
Mobil: +36 20 29 93 138
E-mail: szalkai@probako.hu


Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár