Fertőző-e sushi?

2014.03.05. - Írta: TA

Fertőző-e sushi?

Szeretem a japán ételeket, különösen a sushit. Lehetséges parazitafertőzést kapni tőle?

Elképzelhető, de nagyon kicsi a valószínűsége.

Bocsánat, ha elrontom az étvágyát önnek, aki szereti a sushit, de bármilyen nyers vagy kevésbé főtt hal fogyasztása után kerülhetnek férgek a bélbe. Pácolt hering, sózott hal is tartalmazhatja azokat, viszont ennek egyértelműen kevés az esélye. Az orvosok által közölt, sushi által okozott féregfertőzések száma rendkívül alacsony, az elmúlt nyolc év során csupán pár száz ilyen esetről számoltak be. Természetesen előfordul, hogy valaki nem észleli, hogy megfertőződött, vagy pedig nem keresi fel orvosát, amikor ennek a tünetei jelentkeznek.

Tehát nem szükséges felhagynia a sushi fogyasztással (hacsak nem terhes, ebben az esetben tartózkodnia kell tőle). Érdemes olyan éttermeket választani, amelynek nagy a forgalma. Ami a baktériumokat illeti: tanulmányok alapján a wasabi és az ecet a sushiban minden baktériumot elpusztít.
 


Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász



Bezár