Forró fürdő és szauna: előzd meg a szívbetegségeket!

Forró fürdő és szauna: előzd meg a szívbetegségeket!

Alacsonyabb a szívbetegségek kockázata azoknál az embereknél, akik gyakran szaunáznak, vagy vesznek forró fürdőt, de vannak bizonyos szempontok, amiket érdemes szem előtt tartani, mielőtt fejest ugranánk a gőzbe.

A fürdőkádban relaxálás vagy a szaunázás kellemes kikapcsolódás, főleg az őszi-téli időszak beköszöntével. Több tanulmány is bizonyította már, hogy mindkét tevékenység hozzájárulhat a szívroham és az agyvérzés megelőzéséhez.

„A forró fürdő és a szauna hatására az ereink kitágulnak, ez pedig a vérnyomás csökkenését eredményezi” – mondja dr. Adolph Hutter, a Harvard professzora. A szív által pumpált vér mennyisége is emelkedik ilyenkor, ez pedig növeli a szív terhelését.

Kádfürdőzés

Egy nemrégiben készült japán tanulmány több mint 30 ezer ember állapotát követte nyomon mintegy 20 éven keresztül. A vizsgálat kezdetén a résztvevők beszámoltak a fürdőzési szokásaikról, valamint felmérték az általános egészségi állapotukat is. A kutatók három csoportra osztották őket: azokra, akik hetente maximum kétszer, azokra, akik heti három-négy alkalommal, és azokra, akik majdnem minden nap kádban fürdenek. A megkérdezettek 72 százaléka egyébként az utóbbi csoportba tartozott.

Az eredmények szerint a szív- és érrendszeri betegségek kockázata 28 százalékkal, a stroke kockázata pedig 26 százalékkal alacsonyabb azok körében, akik majdnem minden nap fürdőt vesznek. Ehhez az eredményhez a tudósok figyelembe vették a szív egészségére hatással levő egyéb tényezőket is, mint az étrend, a testmozgás és a dohányzásról való leszokás. Az eredményeket nem befolyásolta a fürdővíz pontos hőmérséklete (40 és 42 fok között).

Finn szauna

A szaunázás hagyománya évezredekre nyúlik vissza. A finnek hetente átlagosan két-három alkalommal szaunáznak, és legfeljebb 20 percet tartózkodnak a kabinban. Számos tanulmány összekapcsolta már a rendszeres szaunahasználatot a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a hirtelen szívhalál és a stroke kockázatának csökkenésével. De amellett, hogy a meleg jó hatással van a szervezetünkre, érdemes kiemelni azt is, hogy a szaunázással járó lazítás, kikapcsolódás hozzájárul egy stresszmentesebb, ezáltal egészségesebb életmódhoz.

Légy óvatos!

Úgy tűnik, hogy a szaunázás és a meleg fürdőzések összességében segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Vannak viszont esetek, amikor érdemes kerülni az említett tevékenységeket.

Azoknak a 70 évnél idősebb embereknek, akiknek amúgy is alacsony a vérnyomásuk, nagyon óvatosnak kell lenniük. Ha a víz vagy a szauna hőmérséklete túl magas, a vérnyomás túlságosan lesüllyedhet, ez pedig szédüléshez vagy agyvérzéshez is vezethet. Krónikusan alacsony vérnyomásról beszélhetünk, ha a vérnyomás első, azaz szisztolés értéke tartósan nem haladja meg a 100 Hgmm-t. Ilyen esetekben a 37 és 40 fok közötti hőmérséklet javasolt, és érdemes fokozatosan beleengedni a testünket a vízbe.

A finn szauna hőmérséklete általában 80 fok körüli. Ha minden oké rendben van, akkor is legfeljebb 15-20 percet maradj bent, alacsony vérnyomás esetén pedig még ennél is kevesebbet. Ha szédülni kezdesz, romlik a közérzeted, menj ki, ülj le és igyál egy kis vizet.

Forrás: https://www.health.harvard.edu/heart-health/hot-baths-and-saunas-beneficial-for-your-heart

Image by gpointstudio on Freepik


Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyászBezár