Forró nyomon!

2012.09.06. - Írta: cultura.hu

Forró nyomon!

Krimik előnyben! Forró nyomon címmel kortárs német nyelvű krimiszerzők portréját és regényeit bemutató kiállítás nyílik az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) Átrium termében kedden.

A bűnügyi regényeket pár éve még lekicsinylően a ponyvairodalom közé sorolták. Német nyelvterületen azonban napjainkban valóságos reneszánszát éli a műfaj. “Mint minden válogatás, a jelen kiállítás tizenhat szerzőjének a kiválasztása is szubjektív. Arra törekedtem, hogy olyan szerzőket válasszak ki, akik sajátosságuk és műveik minősége miatt tűnnek ki. Ezen kívül az vezérelt, hogy jelentős témák és stílusok széles választékát mutassam be. A szerzők közt – rendkívül egyedi és autonóm személyiségük ellenére – meglepő kapcsolódásokat fedezhetünk fel” – olvashatjuk Tobias Gohlis krimiszakértő, szabadúszó újságíró, irodalomkritikus gondolatait a Geothe Intézet honlapján.

A Forró nyomon elnevezésű kiállítás Németország és Ausztria szépirodalmi színvonalú kortárs krimitermését mutatja be. A Goethe Intézet összeállításában tizenhat németországi és ausztriai kortárs krimi író portréját és legfontosabb műveiket mutatja be. A kiállítás anyagában a társadalomkritikai és történelmi krimin át a politikai és pszichothrillerig a legkülönbözőbb témák és stílusok képviseltetik magukat – tudatta Kanyó Ursula a Goethe Intézet könyvtárvezetője. A tárlat anyagát Tobias Gohlis német irodalomkritikus, krimiszakértő és újságíró állította össze. Azokat a szerzőket emelte ki, akiket krimi- vagy egyéb irodalmi díjjal is jutalmaztak – közölte Pancsosz Alexandra, az OIK német nyelvi referense.

„A krimi nem gyerekjáték“

A szerzők közül Friedrich Ani bűnügyi regényeit leginkább az újító szerkesztési mód és az izgalmas, lebilincselő regényalakok jellemzik, és akinek a művei arról tanúskodnak, hogy számára a műfaj élet-halál kérdése: „A krimi nem gyerekjáték.“ Megismerhetjük az osztrák Wolf Haast, akinek hat kötete magyarul is megjelent, valamint a politikai thriller műfajában alkotó Oliver Bottinit, a Gyilkosok nyara című, magyarul is olvasható regény szerzőjét. Utóbbi szerző olyan lelki és társadalmi mechanizmusokat állít regényei középpontjába, amelyek az államot és a rendőri apparátust befolyásolják. Friedrich Ani, Frank Göhre, Astrid Paprotta és Jörg Juretzka általában kisemberekről, hajléktalanokról, bűnőzökről, egyszerű családokról, kiutat kereső elkeseredett emberekről ír. Történeteikben nem az a lényeg, hogy ki volt a tettes és mi történt, hanem az, hogyan birkózik meg az élet kihívásaival a főszereplő.
Történelmi, politikai vonatkozásúak Robert Brack és Robert Hültner regényei. A feltáratlan múltat kutatják, főként a nácizmus időszakát és azt, hogyan lehetett volna megakadályozni kialakulását.
Doris Gercke a női regényírók közül az idősebb generációt képviseli, Christine Lehmann pedig a fiatalokat. A nyelvi játék és a nyelvi szkepszis jellemzi az osztrák Heinrich Steinfest műveit. Paulus Hochgatterer és a német Jan Costin Wagner alkotásai a krimi és a lélektani regény határán mozognak. A Finnországban élő Wagner regényei cselekményét finn vidékre, a víz és a jég világába helyezte el.
A szerzők szinte mindegyike német városokhoz vagy régiókhoz kötődik, ez alól kivétel – Wagner mellett - D. B. Blettenberg . Az író önkéntes segítőként élt Ázsiában, Dél-Amerikában és Afrikában, és a globalizált élettel kapcsolatban a migráció ütötte sebekkel és bűncselekményekkel foglalkozik – magyarázta a referens.
Kanyó Ursula könyvtárvezető arról is beszélt, hogy a bűnügyi regényeket pár éve még a ponyvairodalom közé sorolták. Német nyelvterületen azonban a műfaj napjaikban reneszánszát éli.

A kiállítás két éve készült, először a Goethe Intézetben mutatták be, majd az ország partnerkönyvtáraiban, egyebek közt Pécsett, Kecskeméten, Szekszárdon és Egerben. A kiállított szerzők művei könyvtárból kikölcsönözhetők, a tárlat az OIK-ban szeptember 21-ig tart nyitva.

Forrás: cultura.hu

Hozzászólások

Arven | 2012-12-02 00:00

Padf mal auf... die kommen eines Tages "weinend" zurfcck. :-)Wie gut, dadf ich nie ein Nokia-Handy hatte, owohbl die technisch garnicht mal schlecht waren.Was machen die eigentlich, wenn die rume4nischen Leute auch mehr Geld haben wollen und sich mit den Hungerlf6hnen (ich weidf nicht, vielleicht ist das ja DA eine gute Bezahlung) nicht mehr abfinden wollen ?Naja, bis die Kosten so hoch sind wie in D vergeht noch einige Zeit.Ich wfcrde ja lachen, wenn dort so ein Schund zusammen gebaut wfcrde, dadf sich Nokia-Handys nicht oder nur schwer verkaufen liedfen oder das Werk von dauernden Streiks lahmgelegt wfcrde....

hfnpbvkh | 2012-12-05 09:16

oqnVGh ejjuzsorgfsv
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár