Hamarosan kezdődik a vízisárkány éve

2011.12.16. - Írta: DA

Hamarosan kezdődik a vízisárkány éve

2012 – pontosabban a 2012. január 23. és 2013. február 9. közötti időszak – a sárkány éve lesz a kínai horoszkóp szerint, amely a tizenkét állatövi jegy közül az ötödik. Habár az ókori Kínában a legendák sárkánya a hatalmat és a császárt szimbolizálták, a mai értelmezésben inkább a siker és a boldogság jeleként használatos.

Az ókori kínai hagyományok szerint a természetfeletti erőket uraló sárkányok úgy mozognak, mint a villám vagy a forgószél – kiszámíthatatlanul és feltartózhatatlanul. A sárkány éveiben született emberek a hagyomány szerint hasonló személyiségjegyeket mutatnak fel: innovatívak, vállalkozó szelleműek, magabiztosak, néha kicsit önteltek, szenvedélyesek és temperamentumosak. A sárkány jegyűek a kínai horoszkóp szabad lelkei, az európai horoszkópokban leginkább a nyilasok osztják ezeket a tulajdonságokat: a megkötések, szabályok béklyóba verik a kreativitásukat, így nem szabad őket lekötni, igényük a szabad szárnyalás. Mindebből csodás eredmények születhetnek, hiszen a sárkányok energikusak, tehetségesek és elnyomhatatlanok, ráadásul mindent nagyban csinálnak, és kizárólag nagyban gondolkodnak: nagy terveket szőnek, néha már-már extrém ambíciókkal indulnak neki a mindennapi élet feladatainak. Mindez a viselkedés teljesen természetes, és távolról sem a külvilágnak szól. Ráadásul önbizalmuk, kihíváskereső természetük, bátorságuk okán az esetek többségében sikeressé is válnak. Minden helyzetben meglátják a felcsillanó lehetőségeket, ott is, ahol mások nem is keresnének ösvényeket, jól tűrik a változásokat, a mindennapos ismétlődő rutin azonban kikészíti őket.

A sárkány évében születő emberek általában a csúcsra kerülnek, nagyon ritka, hogy valamelyikük élete végéig szegény maradjon. Emellett azonban tudatában kell lenniük annak, hogy a túlzásba vitt lelkesedés, az állandó ezerfokos izzás és az ifjonti hév egy idő után untatni fogja őket: éppen ezért másokkal is törődniük kell, segíteniük kell társaikat. Ez egyébként egyáltalán nem esik nehezükre, mivel örömöt lelnek abban, ha jót tehetnek a többiekkel. Annak ellenére azonban, hogy mindig ott vannak mellettünk, ha szükség van rájuk, büszkeségük miatt sosem fogják megengedni, hogy ugyanúgy segítsük őket, mint ők minket. Nagylelkűségük, nagyvonalúságuk az élet minden szituációjában lenyűgözi környezetüket – ennek ellenére mélyen legbelül gyakran magányosnak érzik magukat. Énközpontúságuk sokszor azt eredményezi, hogy nincs szükségük szoros kötelékekre más emberekkel, de alapvetően nem ez a jellemző. A szerelemben igazak és őszinték, szívük legmélyéből imádják választottjukat.

Mivel a sárkányok imádnak kockáztatni, kísérteni a sorsot, és általában két végén égetik a gyertyát, szerencséjük van, ha a természet jó egészségi adottságokkal áldotta meg őket. A folyamatos stressz miatt ugyanakkor állandó igénybevételnek teszik ki magukat. Mindez magas vérnyomásban, fejfájásrohamokban vagy akár depresszióban is kicsúcsosodhat. A negatív hatások ellensúlyozására jól teszik, ha meditálnak, jógáznak vagy tai chi gyakorlatokat végeznek, és lehetőleg inkább a szabadban töltsék üres óráikat, mintsem a négy fal között. Ideális otthonuk nagy és tágas.

2012 a sárkányokon belül a vízisárkány éve: a víz nyugtató hatással bír a sárkány temperamentumára, így a jövőre születő sárkányok valószínűleg könnyebben fogják majd vissza magukat, és jobban megértik majd a türelem fontosságát, mint más sárkányok.

Az elmúlt évszázadban – a kínai naptár éveleji csúszását is belekalkulálva – a sárkány éve volt 1904, 1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976 és 1988, a 21. században pedig 2001. Híres sárkányok például Calista Flockhart, Colin Farrell, Courteney Cox, Courtney Love, Juliette Binoche, Reese Witherspoon vagy Sandra Bullock.


Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvosBezár