Hidegben könnyebb fogyni

2017.02.17.

Hidegben könnyebb fogyni

A fagyos tél nem kifogás arra, hogy felhagyjunk a sportolással. Éppen ellenkezőleg áll a dolog, miként erre egy tanulmány is rámutat: a hideg időben folytatott testmozgással több kalóriát lehet elégetni, mint kellemesebb időjárási körülmények között.

„Az időjárás olyan tényező, amely megváltoztatja az emberek viselkedését, ha sportolásról van szó. Vannak, akik inkább az otthonukban maradnak, mások dacolnak a dermesztő hideggel, és a szabad levegőn töltik idejük egy részét. Ezt bizony jól teszik, mert több kalóriát égetnek el, mint máskor” – mondta Sang Youl Rhee, a szöuli Kyung Hee Egyetem kutatócsoportjának vezetője.

A vizsgálatban 3274 személy vett részt Európából, Amerikából és Ázsiából. Elsősorban azt figyelték az esetükben, hogy az időjárási tényezők milyen hatással vannak a fittségükre. Megállapítható, hogy a hideg idő, sőt a fagypont alatti hőmérséklet, a kellemtelenül erős szél és a csapadékos környezet nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a testmozgásuk eredményeképpen jelentősen csökkent a testsúlyuk. Ilyen körülmények között legalább 30 százalékkal több energia fogy el, mint más normális esetekben. Nem mindegy az étkezés sem. Azok adták le a legtöbb súlyfeleslegüket, akik rendszeresen, naplószerűen lejegyezték, hogy mikor és mennyit ettek, különös tekintettel az esti étkezésekre.

A tudatosság fontos szerepet játszik abban, hogy valaki elérje a kívánt célját. Az elhízás kockázata éppen azoknál jelentősebb, akik képtelenek megzabolázni magukat az állandó evésben. A tanulmány szerint tehát érdemes naplót vezetni arról, hány falatot nyeltünk le naponta.      


Forrás: The Washington Post


Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebészBezár