Hogyan szedjük a gyógyszereket?

2014.01.31. - Írta: Dr. Benkõ And­rás, fül-orr-gé­gész

Hogyan szedjük a gyógyszereket?

Az utóbbi időben egyre többször tapasztalni, hogy a betegek egy része helytelenül szedi a gyógyszereit. Legtöbbször a naponta háromszor szedendő gyógyszereket szedik rossz időbeosztással.

Nézzünk egy helytelen gyakorlatot! A magas vérnyomásban szenvedő betegek általában az első tablettát délelőtt tíz órakor veszik be, mert csak ekkor reggeliznek. Pedig általában már reggel hat órakor, vagy előbb ébrednek, és kelnek fel. Délben ebédelnek, és közvetlenül ebéd után veszik be a déli gyógyszeradagot. Sokan este hat órakor vacsoráznak, és közvetlenül utána veszik be az esti adagot. Nem csoda, hogy ezek után reggel hat és tíz óra között gyakran az egekig ugrik ki a vérnyomásuk. Ezért a legtöbb stroke, agyvérzés, agylágyulás, agyérgörcs, szívinfarktus hajnalban, vagy a reggeli órákban következik be.

Ezért a legjobb, ha reggel hat órakor, ébredés után eszünk egy pár falatot, és utána vegyük be gyógyszereinket. Ha reggel hét órakor vesszük be reggeli gyógyszereinket, a következő adagot délután három órakor vegyük be. Az esti adagot pedig elalvás előtt, este tizenegy órakor. A lényeg az, hogy a naponta háromszor szedendő gyógyszereket egyenletesen elosztva nyolc óránként vegyük be.

Szerencsére ma már ritkák a hat óránként szedendő gyógyszerek. Szerintem a legjobb reggel öt óra, délelőtt tizenegy óra, délután öt óra, és este tizenegy órakor bevenni a gyógyszereket. A gyógyszerkutatók és -gyártók arra törekednek, hogy minél több olyan gyógyszert állítsanak elő, amelyet naponta egyszer kell bevenni, és a hatásuk huszonnégytől harminchat óráig húzódik el. Ma már széles spektrumú antibiotikumok, vérnyomáscsökkentő és koszorúértágító gyógyszerek állnak a kényelmes és biztos gyógyítás szolgálatában. A naponta egyszer szedendő gyógyszert a legegyszerűbb délután azonos időpontban bevenni. Ha antibiotikumot ír fel az orvos, azt ajánlatos minél előbb beszerezni, és bevenni, utána pedig mindig ugyanabban az időpontban kell szedni.
A gyógyszerek egy részét étkezés után kell bevenni, éhgyomorra nem szabad fogyasztani, mert a gyógyszer vagy növeli a gyomorsav elválasztást, vagy közvetlenül károsítja a gyomornyálkahártyát (pl. Kalmopyrin, Aspyrin, Istopyrin), ill. a gyomorsav károsítja a gyógyszert. Gyógyszerszedés előtt általában elég néhány falat, például keksz.

Számos gyógyszer szedésekor mellőzni kell az alkoholt, mert fokozza az altatók és a nyugtatók hatását. Ünnepnapok alkalmával még azok a betegek is szoktak alkoholt fogyasztani, akik egyébként nem, és ilyenkor inkább a gyógyszert nem veszik be. Sajnos a betegek egy része „a kisebb ellenállást” választja.

A kapszulákat ne rágjuk szét, és ne vegyük ki a tartalmát, mert azért teszik a gyógyszert a kapszulába, hogy a gyomorsav ne ártson neki, így sértetlenül jutnak túl a gyomron. A vékonybél enzimjei bontják a kapszulát, és így tartalma sértetlenül felszívódhat.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár