Időskori fájdalom

Időskori fájdalom

Ahogy idősödsz, számíthatsz bizonyos szintű ízületi fájdalomra vagy gyulladásra, ez a kor velejárója. 

Szakértői vélemények szerint el lehet kerülni az időskori fájdalmat, ha időben változtatsz. A 65 év felettiek több mint fele szenved valamilyen ízületi fájdalomtól.

A fájdalom típusai


Ha tudod, milyen típusú fájdalomra számíthatsz az ízületeidben, máris közelebb kerültél a megoldáshoz. Az ízületi fájdalom sok tényezőtől függ, köztük van a családi kórtörténet, a napi mozgásmennyiség, a környezeti tényezők és a korábbi sérülések. A fájdalom gyakoribbá válik idős korban, de nem kell feltétlenül a mindennapi élet részévé válnia.

Az arthritis többféle típusa ismert. A leggyakrabban említettek közé tartoznak: Az Osteoarthritis (OA), a leggyakoribb ízületi gyulladás. Az ízületek kopása vagy sérülés utáni túlzott igénybevétele miatt alakul ki. Az OA során a csontokat kipárnázó porc elkopik, így a csontok közvetlenül érintkeznek egymással.

A Rheumatoid Arthritis (RA), gyulladásos betegség, melynek során az immunrendszered megtámadja az ízületi szöveteidet. Tünetei közt szerepelnek a forró, merev, duzzadt ízületek a láz, levertség és az étvágytalanság.

A fájdalom helyének ismerete épp olyan fontos lehet, mint a kiváltó oké. A térd, a derék, a nyak, a váll, a boka és a hüvelykujj gyakori gócpontjai az OA-s ízületi fájdalomnak, mivel ezek vannak a leginkább igénybevéve, itt a legnagyobb a sérülés esélye. Az arthritis nagy eséllyel lép fel a kézben, mivel genetikai okok, erős igénybevétel vagy sérülés is okozhatja.

Azt javasoljuk, változtass az életmódodon, hogy épek maradjanak az ízületeid:

Hagyj fel a dohányzással


Már biztosan sokszor hallottad: a dohányzás komoly károkat okozhat a tested összes szervében és az ízületeidben is. A dohányosok nagyobb eséllyel lesznek RA-sok vagy szenvednek súlyosabb ízületi megrázkódtatást. Egyes tanulmányok szerint a térdet érintő OA okozta fájdalmat is erősíti a dohányzás, a fájdalomcsillapítók hatását pedig csökkenti. Beszélj az orvosoddal, hogy segítsen a leszokásban; lehet, hogy nikotintapaszt vagy csoportterápiát fog javasolni.

Fogyj le


Az ízületi fájdalom egyik legfőbb oka a túlsúly. Egy tanulmány szerint egy kiló túlsúly 4 kilónyomást helyez a térdedre. Vagy ha úgy tetszik, 10 kiló leadásával 40 kilós nyomástól szabadíthatod meg a térded.

Kezdj el mozogni (és ne hagyd abba)


Rendszeres mozgással megelőzhető a fájdalom és a korral járó ízületi károsodás. Futás helyett inkább az úszást, sétát, kerékpározást ajánljuk. A súlyemelés fejleszti az izomzatot, ami segít tehermentesíteni az ízületeket. A core izmokat (has- és hát körüli izmok) fejlesztő gyakorlatok segítenek megelőzni az ízületekre veszélyes sérüléseket, például eséseket. Próbálj meg minden nap időt szakítani a mozgásra. Keress egy társat, akivel együtt sétálhatsz. Ha sokat dolgozol, próbálj meg állva telefonálni vagy akár egy álló asztalra áttérni.

Ne igyál cukros üdítőket


Súlyosbíthatják a gyulladásokat, elhízáshoz vezethetnek és növelik az RA kialakulásának esélyét. A megfelelő mennyiségű vízivás viszont csökkentheti a fájdalmat. Az ízületek 70%-80%-a víz, ha eleget fogyasztasz, az ízületedben lévő szinoviális folyadék nem fog kiszáradni.

Egészséges ételek


Az egészséges ételek fogyasztása is egy módja az időskori ízületi fájdalom megelőzésének. Bizonyos ételek negatív kihatással vannak az ízületeidre. Gyulladást, fájdalmat, duzzanatokat válthatnak ki. Az egészséges étrendben szerepel sok gyümölcs és zöldség, illetve készételek helyett sok főzést javaslunk. Ez utóbbi időigényes, de az egészségünk megéri a befektetést. Keresd meg a neked szimpatikus, egészséges recepteket és akár már vasárnap vagy hétfőn főzz a hét további részére is.

Megfelelő alvás


A minőségi alvás hiánya súlyosbíthatja az ízületi fájdalmat. A nyugtalan éjszakák depresszióhoz, több fájdalomhoz, legrosszabb esetben tartós ízületi károsodáshoz vezethetnek. Ha nem jut elég pihenéshez a szervezeted, nehezebben tud harcolni a fájdalom ellen. A jó alvás a megfelelő alvási higiéniával kezdődik. Ez azt jelenti, hogy minden nap egy fix időpontban érdemes kelni és feküdni. Kapcsold ki az elektromos készülékeket (mobiltelefon, laptop, tv) már a lefekvés előtt legalább egy órával. Nyugtasd le magad egy forró fürdővel, teával vagy meditációval.

Forrás: https://www.webmd.com/osteoarthritis/features/joint-pain-management-age


Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyászBezár