Így fiatalíthatod a bőröd

Így fiatalíthatod a bőröd

Ha kimerült vagy, esetleg nehéz napod volt, az bizony az arcodon is meglátszik.

Egyre több az egészséges, aktív életet élő idősebb nő, akik szeretnének olyan fiatalosan kinézni, amilyennek érzik magukat, így megnőtt a kereslet a bőr megfiatalítását célzó technikák iránt, amelyek kifinomultabbak és rövidebb lábadozási idővel bírnak, mint az arcplasztikák.

Fontos, hogy körültekintően válaszd ki a megfelelő módszert, és megfelelő referenciákkal rendelkező szakembert válassz ki, mielőtt drasztikus eljárásokat végeztetnél a bőrödön. A legjobb, ha dermatológussal is beszélsz az esetleges mellékhatásokról, illetve a várható eredményekről. A kozmetikai beavatkozásokat nem fedezi a társadalombiztosítás, így az ár is fontos szempont lehet.

Az alábbi, leggyakoribb beavatkozási módszerekkel eltüntethetők a ráncok, sebhelyek, egyenetlen pigmentációk és más szépséghibák:

Botox


A botulinum toxin injekció egy keverék, ami Botox, Dysport és Xeomin tartalmú, viszonylag megfizethetőek, kevés kockázattal járnak, nincs lábadozási idejük és elég hatékonyan alkalmazhatók a ráncos arc, szemöldök vagy nyak ideiglenes kisimítására.

Lágyrész-töltőanyagok


A lágyrész-töltőanyag bőr alá fecskendezése növelheti az arccsont magasságát, megszépítheti az állkapcsot, csökkentheti a pattanásokat, visszaadhatja az üreges szem/arc teljességét, új formát adhat az ajaknak és kisimíthatja az orrlyukaktól a száj széléig terjedő mély ráncokat. Bizonyos töltőanyagokat a szervezet képes idővel feldolgozni, de olyanok is vannak, amik apró szilárd anyagokat tartalmaznak zselében.

Kémiai hámlasztók


A hámlasztókkal a kiütéseket, elszíneződéseket, rák előtti fázisban lévő kinövéseket, illetve felületes sérüléseket lehet kezelni. Egy savas oldat kerül a bőrre, ami feloldja a bőr egyes sejtjeit és a felhám felső rétegeit eltávolítja. A hatás attól függ, hogy milyen mélyen megy át a hámon, ami pedig az oldat erősségének függvénye.

Mikrodermabrázió


Ezen procedúra során az orvos vagy esztétikai szakdolgozó apró alumínium-hidroxid kristályokkal fedi be a bőr egy részét, hogy simábbá tegye a felületét. Viszonylag olcsó eljárás és nincs lábadozási ideje.

Mikrotűs kezelések


Ez a technika, mely során az orvos elektromos eszköz segítségével több kis, éles tűvel kezeli a bőrt, nem olyan fájdalmas, mint amilyennek hangzik. A tűk apró sebeket ejtenek, amik stimulálják a kollagén és az elasztin termelését. Az eljárás előtt vagy után gyógyhatású anyagok is helyezhetők a bőrre, így mélyebben tudnak felszívódni. Ez az eljárás viszonylag kockázatmentes és olcsó.

Lézeres terápia


A lézerek eltávolíthatják a közepesen mélytől a mélyig terjedő ráncokat és képesek látványosan javítani a bőr feszességén. A lézeres terápiával kezelni lehet a portói foltokat, a pigmentált anyajegyeket és a pókereket. Kérdezz meg dermatológust vagy plasztikai sebészt, ők fogják tudni, hogy melyik lézeres terápia a legalkalmasabb számodra.

Forrás: https://www.health.harvard.edu/aging/want-to-take-years-off-your-face-these-treatments-can-rejuvenate-your-skin

Image by senivpetro on Freepik


Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerészBezár