Két típusú koleszterint ismerünk; az LDL-koleszterint (low-density lipoprotein) rossz koleszterinnek is nevezik és a HDL-koleszterint (high-density lipoprotein), azaz a jó koleszterint.
Amit érdemes tudni a koleszterinről:
- a koleszterin a szervezet által létrehozott alapvetően szükséges összetevő. Az állati eredetű elfogyasztott ételekből is bejuthat szervezetünkbe,
- a magas koleszterinszínt kialakulása megakadályozható a helyes diéta kiválasztásával és rendszeresen végzett testmozgással,
- a magas koleszterin színt nem okoz panaszokat, gyakorlatilag tünetmentes,
- ha az életmódváltás nem hozza meg az eredményét és továbbra is magas a koleszterin színt az orvos megfelelő gyógyszert írhat fel.
Mi a koleszterin?
A koleszterin egy olajalapú, a vérben nem oldódó anyag, amelyet a szervezetben a lipoproteinek szállítanak.
Két típusú lipoprotein szállítja a koleszterin részecskéket
- Az alacsony sűrűségű lipoprotein – LDL-koleszterin, az úgynevezett „rossz” koleszterin
- A magas sűrűségű lipoprotein – HDL-koleszterin, az úgynevezett „jó” koleszterin
A koleszterinnek négy elsődleges feladata, amely nélkül nem tudnánk létezni
- Hozzájárul a sejtfalak szerkezetének kialakulásához.
- Epesavat hoz létre a bélben.
- Hozzájárul a D-vitamin termeléséhez.
- Hozzájárul bizonyos hormonok termeléséhez.
A magas koleszterinszint kialakulásának okai
A magas koleszterinszint potenciális veszélye a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának és közvetlenül szívinfarktust is okozhat. Az érfalakban lerakódott koleszterin szűkületet okozhat, ezáltal akadályozza a vér normális átfolyását, ami atherosclerosishoz (érszűkülethez) vezet.
A normális koleszterinszínt megtartásában segít a megfelelő diéta fogyasztása. Érdemes csökkenteni bizonyos anyagok bevitelét, mint például:
- koleszterin – az állati eredetű ételek, húsok és sajtok,
- telített zsírok – amelyek megtalálhatóak bizonyos húsokban, tejtermékekben, csokoládéban, sütött termékekben, és feldolgozott ételekben,
- transzzsírsavak – amelyek sült és feldolgozott ételekben találhatóak.
A túlsúly szintén a magas koleszterinszint (HDL) kialakulásához vezethet. Genetikai okok is okozhatják a HDL kialakulását – nagyon magas koleszterinszint lehet öröklött betegség miatt is. A túl magas koleszterinszint hozzájárulhat más betegségek kialakulásához. Ilyenek például a cukorbetegség, máj- és veseproblémák, a policisztás petefészek betegség (PCOS), női hormonok megnövekedése és pajzsmirigy elégtelenség.
A magas koleszterinszintnek közvetlenül nincsenek tünetei. Ellenőrzése a rendszeres vérvétellel történhet.
Koleszterint bizonyítottan csökkentő ételek a zab, árpa, teljes kiőrlésű gabona, a bab, dió, növényi olajak, gyümölcsök (elsősorban az alma, szőlő, eper és a citrusok), a szója és szója alapú ételek, halak, (lazac, tonhal, szardínia), rostban gazdag ételek, vörös húsok, zsíros tejtermékek, margarin.
Miként előzzük meg a magas koleszterinszint kialakulását?
Szakemberek életmódváltást javasolnak a magas koleszterinnel rendelkezők esetében, de olyanok számára is, akik szeretnék elkerülni a magas koleszterinszint kialakulását. Ezek a változások csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását, és a szívinfarktus veszélyét.
- mediterrán diéta fogyasztása javasolt,
- rendszeres testmozgás,
- adohányzás mellőzése,
- normális testsúly elérése, megőrzése.
Forrás: www.medicalnewstoday.com