Koffein és fejfájás

Koffein és fejfájás

Mindenkinek vannak fejfájós időszakai. A legtöbb ember pedig naponta szokott koffeintartalmú italokat és ételeket fogyasztani. Gondolkodtál már azon, van-e összefüggés a kettő között? Lehetséges, hogy a koffein a fejfájás ellenszere és kiváltó oka is egyszerre?

A koffein pozitív hatásai

Amikor fáj az ember feje, szeretné, hogy gyorsan megszűnjön. Legyen szó közönséges- vagy migrénes fejfájásról, a koffein segíthet. A fájdalomcsillapítók gyakori alapanyaga, mivel 40%-al növeli a hatékonyságukat. Gyakran elmulasztja a fejfájást önmagában is.
A koffein enyhíti a gyulladásos tüneteket, enyhülést hozhat. Növeli továbbá a hagyományos fejfájáscsillapítók hatását is. Akár aszpirint, ibuprofen-t, vagy acetaminophen-t szedsz, gyorsabban hatnak és tovább tartják távol a fájdalmat, ha koffeinnel együtt veszed be őket.

Egy nagyon ritka fejfájásfajta, a hypnic - magyarul ébresztőóra fejfájás - különösen hatékonyan gyógyítható koffeinnel. Az idősebb embereket sújtja, felébresztve őket az éjszaka közepén, komoly fájdalmakat okozva. Az orvosok azt tanácsolják, hogy lefekvés előtt igyanak meg egy csésze kávét azok, akik ebben szenvednek.

A koffein negatív hatásai

Furcsa módon a koffein épp azon tulajdonsága miatt okozhat fejfájásokat, ami miatt enyhíti is azokat. Mivel a koffein összeszűkíti az agyat körülvevő ereket, amint felhagysz a fogyasztásával, az erek ismét kitágulnak, ez pedig fájdalmakkal járhat.

Elvonási tünetek:
A szervezeted annyira könnyen hozzászokik a koffein hatásaihoz, hogy amikor felhagysz a fogyasztásával, elvonási tünetek léphetnek fel. Gyakran a fejfájás az egyik ilyen tünet. Ez rendszeres koffeinfogyasztás mellett bármikor megtörténhet, még akkor is, ha csak napi egy csésze kávét iszol.

Túl sok gyógyszer:
A koffein szerepet játszik a gyógyszer túladagolásban is. Ha túl gyakran, vagy túl sok fájdalomcsillapító gyógyszert szedsz, a hatásuk elmúltával a fájdalom erősebben jelentkezik, mint korábban. A koffein növeli ennek az esélyét. Ez a fajta fejfájás ritka és elkerülhető a gyógyszer leírásának betartásával.

Mit tehetsz?

Legyél tisztában vele, hogyan hat rád a koffein és figyelj oda rá, hogy mennyit eszel vagy iszol meg belőle. Ha hajlamos vagy a migrénre vagy csak gyakran fáj a fejed, lehet, hogy jól tennéd, ha csökkentenéd vagy akár teljesen megszüntetnéd a koffeinbevitelt. Legjobb, ha fokozatosan szoksz le róla. Például, ha általában 2 csésze kávét iszol reggelente, először csak csökkentsd egy csészére. Ha hirtelen szoksz le róla, egy hétig is eltarthat, amíg elmúlnak az elvonási tünetek.

1) Kövesd figyelemmel a fejfájásaidat és azt, hogy mitől múlnak el.
2) Aludd ki magad és igyál sok vizet!
3) A tápláló étrend és a rendszeres mozgás is segíthet.
4) Próbáld kezelni a stresszt.
5) A fejfájás legyőzhető gyógyszerek vagy koffein nélkül is, relaxációs technikák, meditáció vagy masszázs alkalmazásával. 


Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológusBezár