Lehet egy számmal nagyobb?

2011.10.28. - Írta: dr. Juhász Péter, plasztikai sebész

Lehet egy számmal nagyobb?

Az egyik leggyakrabban végzett plasztikai sebészeti beavatkozás az esztétikai okokból végzett emlőnagyobbítás, amely során implantátumot (protézist) ültetnek be a mell térfogatának növelésére, és a szebb emlőforma kialakítására.

A mell alkotórészei a mirigyszövet, a kötőszöveti állomány (amely a mell formáját és támaszát biztosítja) és a zsírszövet.
E három összetevő egyedi aránya adja a keblek egyéni jellegét, méretét, formáját és feszességét. A terhesség alatt és a szülés után az emlők megnagyobbodnak, majd a szoptatás befejezése után a mirigyállomány sorvad, ezért a mell általában kisebb lesz, és megereszkedik. Az életkor előrehaladtával a zsírszövet fokozatosan átveszi a mirigyszövet helyét, ezért a mell lágyabb és puhább lesz.
A fenti hatások csökkentésére, valamint a fejletlen, kis domborulatú mellek méretének megnövelésére alkalmazzák az emlőnagyobbítást.

Az emlők nagyobbítása a mirigyállomány mögé, vagy a mellizom alá beültetett protézissel történik. A kétféle behelyezés eredményeként némileg eltérő mellforma érhető el. A vékonyabb bőrű filigrán, kevés mirigyállománnyal rendelkező páciens esetén az izom alá való elhelyezés indokolt. Aszimmetrikus emlők esetén eltérő nagyságú protézisek behelyezésével az aszimmetria kiegyenlíthető.
A műtéti behatolás több helyen történhet: a mell alatti redőben ejtett harántmetszésből, a bimbóudvar szélén ejtett félköríves metszésből, illetve a hónaljban ejtett metszésből. A sikeres műtét után nem lehet megállapítani a mell formája, tapintása alapján, hogy implantátumot ültettünk be. A protézis nagyságának meghatározásakor figyelembe vesszük a mell mirigyállományának tömegét, a mell formáját, a testmagasság és a mellkas szimmetria viszonyait, a bőr alatti szövetek vastagságát, a bőr állapotát, valamint a páciens elképzelését.

Az egy-másfél órás műtét altatásban, kivételes esetekben helyi érzéstelenítésben végezhető.
A műtét végrehajtása előtt mindenképpen javasolt bőrgyógyászati vizsgálat elvégzése, mivel csak egészséges emlő és emlőkörnyék bőrén javasolt a műtétet elvégezni. A bőrgyógyászati vizsgálat kiterjed az emlő bőrén elhelyezkedő betegségek kezelésére, a bőrnövedékek, angiómák eltávolítására, az emlő alatti gombásodás, intertrigo, kipállás megszüntetésére.
Nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni a műtét utáni hegkezelésre, hiszen bármilyen sikeres volt a műtét, az esetlegesen kialakuló csúnya hegek nagymértékben befolyásolhatják a műtéti összképet. Tudnunk kell azonban, hogy a hegeket nem lehet teljesen eltüntetni. Az egyszer már kialakult heg alakja állandó, de dermatológiai kezelésekkel sokat javíthatunk az esztétikai megjelenésén.

A hegek kialakulásának oka az, hogy a szervezet a kialakult kötőszöveti hiányt nem teljes értékű szövettel pótolja. A hegkezelést azonnal a varratszedés utáni időszakban meg kell kezdeni. A pirosas színű friss heg belsejében lézerrel elzárják a kapillárisokat, így előzve meg a heg túlfejlődését, és a heg kivilágosodása felgyorsul. A nagyenergiájú villanófény hőenergiája stimulálja a sérült kötőszövetet, a hegszövet hamarabb „erőssebbé” válik, szakítószilárdsága nő és fokozatosan kialakul a hagyományos kollagén struktúra, vagyis a heg egyre jobban hasonlít a teljes értékű kötőszövetre. A még tökéletesebb eredmény eléréséhez kozmetikai kiegészítésként javasolt a dekoltázs nyirokmasszázs és a Thalassoterápia. A kezelés hatására a nyirokkeringés és a bőrfeszesség fokozódik.

Mint a fentiek alapján látható a sikeres plasztikai műtéthez nélkülözhetetlen a pácienssel közösen kialakított elő-, és utókezelési stratégia, amely lehetővé teszi, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban érjük el a műtét előtt kitűzött célunkat.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár