Menopauza és a mentális egészség

Menopauza és a mentális egészség

A menopauza természetes biológiai állapot, amely a termékenység végét jelenti.

A női hormonok szintjének változása hirtelen hangulatváltozásokat vagy akár depressziós tüneteket okozhat. A menopauzát megelőző évek és maga az átmenet megváltoztatja a szervezeted, de a mentális egészségedre is hatással lehet.

A depresszió mértéke ilyenkor a duplájára nő. Azok a nők, akik korábban is küzdöttek a depresszióval vagy szorongtak, most a tünetek visszatérésével számolhatnak. A női hormonok szintjének változása az élet más szakaszaiban is hangulatváltozásokat okozhat, így nem meglepő, hogy a menopauza ideje alatt is befolyásolják a közérzetet.

Szerencsére a menopauza által okozott hangulatváltozások általában kismértékűek. Az enyhe depresszió, például két nemi hormon, a progeszteron és az esztradiol ingadozásához köthető, de a súlyos depresszió esetében nem világos az összefüggés a női hormonokkal.

Azok a nők, akik komoly hangulatingadozást élnek át a premenopauza alatt, korábban is tapasztalhatták már a tüneteit. Ritka, hogy akinek korábban nem voltak depressziós, szorongó tünetei, hirtelen komoly tüneteket éljen át a menopauza hatására.

Míg a kutatások világos összefüggést mutattak ki a menopauza és a depresszió között, a szorongás esetében kevésbé egyértelmű a kapcsolat. Néhány jel van, ami arra utal, hogy a menopauza hatására nagyobb eséllyel léphetnek fel pánikrohamok egyes nőknél, de nehéz ezeket megkülönböztetni a menopauza egy másik gyakori tünetétől, a hőhullámoktól.

A mentális egészséged megőrzése érdekében az alábbiakat tanácsoljuk menopauza alatt:

  • Tudatosítsd, hogy a hangulatváltozások gyakran más menopauzás tüneteknek tudhatók be.
  • Kísérd figyelemmel a hangulatod, és vesd össze az alvás, illetve a stressz mennyiségével.
  • Fordulj szakemberhez, amennyiben a mindennapi élet menetét felborítják a tünetek.
  • Változtass az életmódodon, például mozogj, aludj többet és kerüld a stresszt, ezzel mérsékelheted az esetleges tüneteket.
  • Kérj segítséget. Nem kell egyedül megküzdened a tünetekkel.
  • Tartsd szem előtt, hogy ez csak átmeneti időszak. A menopauzát követő hormonális változások általában csak átmenetiek, a tüneteik idővel csökkenek. Akár antidepresszánsokkal, akár más módon kezeled a tüneteket, nem feltétlenül kell örökké fenntartani a kezelést.

Forrás: https://www.health.harvard.edu/womens-health/menopause-and-mental-health

Image by Freepik

Bezár