Mi az impotencia?

2019.01.07.

Mi az impotencia?

Impotenciáról akkor beszélünk, ha egy férfi szexuális közösülés során képtelen erekciót elérni. Meg kell különböztetni az impotenciát a merevedési zavartól. Az impotencia egy folyamatos állapotra utal, míg a merevedési zavar időnként többeknél is előfordulhat, bizonyos környezeti vagy lelki hatásokra.

Az impotenciára különböző pszichés és fizikai tényezők is hatással lehetnek. Kutatások kimutatták, hogy a 40 és 70 év közöttiek 50%-nak már volt valamilyen merevedési problémája. Azt is érdemes tudni, hogy az impotencia rizikófaktora a kor előrehaladtával nő.

Kísérletek bizonyították, hogy a magasabb iskolázottságúak körében kevesebb a merevedési zavarral küszködők száma, talán azért, mert ők egészségtudatosabb életmódot folytatnak.

Az impotencia negatív hatással van a szexuális életre, okozhat továbbá stresszt, depressziót és önbecsülési problémákhoz is vezethet. Az impotencia minden férfi rémálma.
Különböző eredetű potenciazavarról tudunk, amelyek megismerése és megértése, segíthet a probléma leküzdésében.

1. Hormonális betegség okozta impotencia

A szervezet endokrin rendszere biztosítja a hormontermelést, ezek felelősek a sejt anyagcsere folyamataiért, a szexuális funkciókért, a reprodukcióért, a hangulatért és még sok minden másért.
A cukorbetegség az egyik hormonális megbetegedés, amely felelős lehet az impotenciáért. A diabétesz hatással van a szervezet inzulin termeléséért. Mellékhatásként jelentkezhet idegrendszeri elváltozások, melyek érintik a férfiak merevedési képességét. A cukorbetegség leggyakrabban együtt jár érrendszeri problémákkal és hormonszint változásával, amelyek szintén potenciazavarhoz vezethetnek.

2. Idegrendszeri eredetű impotencia

Számos idegrendszeri probléma okozhat impotenciát. Az idegrendszer közvetlen hatással van a szervezet reprodukciós tevékenységével. Ezen kommunikációs zavar is okozhat erekciós problémákat.
Idegrendszeri betegségek, amelyek impotenciát okoznak:

  • Alzheimer-kór,
  • Parkinson-kór,
  • agy-, vagy gerinctumor,
  • agyvérzés,
  • epilepszia.

Prosztataműtét során is érintve lehetnek bizonyos idegek, amelyek impotenciát okozhatnak. Ugyanakkor az országúti bicikliversenyzőknél is kialakulhat átmeneti impotencia. A fenék és nemi szervek folyamatos nyomás alatt vannak, ami szintén bizonyos idegek sérülését okozhatja, ezáltal kialakul az erekciós zavar.

3. Bizonyos gyógyszerek szedése miatt is kialakulhat impotencia

Néhány gyógyszer az erekre gyakorolt hatása miatt okozhat impotenciát. Fontos azt figyelembe vennie, hogy az orvosa által előírt gyógyszerek szedését ne hagyja abba, akkor sem, ha a mellékhatás impotencia átmeneti kialakulását okozhatja!

4. Szív- és érrendszeri eredetű impotencia

Olyan elváltozások, amelyek hatással lehetnek a szív vérpumpáló tevékenységére, szintén okozhat impotenciát. A pénisz nem megfelelő vérrel történő ellátása erekciós gondok kialakulásához vezethet. Ilyen az érszűkület (atherosclerosis), de a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás is potenciális rizikófaktora az impotencia kialakulásának.

5. Pszichés eredetű impotencia

Tudva levő, hogy az erekció elérése érdekében egy izgalmi állapotnak kell bekövetkeznie. Erre az állapotra alakul ki egy érzelmi válasz. Amennyiben ezen érzelmi állapot kialakulásában zavar keletkezik, az egyén nem tud eljutni egy felfokozott szexuális vágyakozás állapotába.

A depresszió és a szorongás tipikusan olyan helyzet, amely során kialakulhat az impotencia.

A depresszió nem más, mint erős szomorúság érzet, reményvesztett állapot. A depresszióhoz társuló kimerültség szintén lehet erekciós gondok alapja.

A szorongás szintén egy másik oka az impotencia kialakulásának. Jellemző, hogy ha már valakinek volt erekciós problémája, szorongás alakul ki benne, hogy a jövőben is adódhat hasonló gondja.

Előfordulhat, hogy bizonyos esetekben egy adott partnerrel nem jön létre erekció. Olyan esetek is ismertek, hogy impotencia gyanús egyénnek alvás közben, vagy önkielégítés során van ejakulációja.

A gyógyszer -, kokain -, amfetamin függőség is impotenciát okozhat. Az alkohol túlzott fogyasztása, és az alkoholizmus is hozzájárulhat a merevedési zavarhoz. Forduljon orvosához, amennyiben függőség gyanúja felmerül önnél!

Az impotencia kezelése

Az impotencia kezelésére számos módszer létezik. Ideértve a gyógyszeres kezelést, de hatékony tud lenni a természetes alapú gyógyszerek és gyógymódok alkalmazása, illetve a teljes életmódváltás.

Abban az esetben, ha pszichikai vagy érzelmi probléma okozza az impotenciát, a teljes életmódváltás is segíthet. Ilyenek például a dohányzás és a rendszeres ivás abbahagyása. Érdemes törekedni, hosszabb ideig tartó romantikus kapcsolatra. Az aggodalom kizárására, amelyben segíthet a rendszeres testmozgás és egészséges diéta.

Megelőzés

Az impotenciának, mint azt láttuk, számos oka lehet, de több megoldás is létezik, amellyel megelőzhetjük a problémát. Sokat segíthet a rendszeres testmozgás, amely csökkenti az impotencia esélyét. Tartózkodjon a dohányzástól, ivástól drog használatától. Aludjon eleget. Étkezzen egészségesen és nem utolsó sorban próbálja meg kerülni a stresszes helyzeteket, az aggódást és a depressziót.

Összegzés

Az impotencia megváltoztatja az egyén életét, önértékelési problémákat is okozva. Gyakori, hogy az idős kort összefügésbe hozzák az impotencia kialakulásával, de érdemes tudni, hogy a kor nem a leggyakoribb kiváltó oka az erekciós problémának, az impotenciának. Az időskor csak egy rizikófaktor. Vannak, akik soha nem küzdenek az impotenciával.

Habár a merevedési zavarok komoly kihatással vannak a szexuális életre, a probléma kezelhető. Több gyógymód létezik arra vonatkozóan, hogy az egyén visszanyerje a szexuális képességét, ideértve a természetes gyógymódokat, gyógyszeres kezelést és életmódváltást.

Mivel az impotencia egyéb egészségügyi problémák tünete is lehet, keresse fel orvosát, még akkor is, ha arra gondol, hogy a probléma hátterében csak a stressz áll.

Forrás: www.healthline.com

Bezár