Miért csámpás a gyerek?

- Írta: dr. Marschalkó Péter, ortopéd sebész

Miért csámpás a gyerek?

„Lúdtalpas a gyerek” – mondják, és mindannyian tudjuk miről van szó. Tudjuk? Szóval: „a talp le van süllyedve”! Mihez képest? „Betétet kell felírni”! Miért? Miért ne? Lúdtalpasnak mondják az éppen járni tanuló manót és a lakli kamaszt. Ugyanaz a bajuk? Nem!

A láb a felállás, a járás tanulásának időszakától a test súlyának megtartására kényszerül, a mozgás során a lépés fázisainak megfelelően különböző részei érintkeznek a talajjal. A csontok porcokból történő fejlődése közben, fokozatosan nyerik el felnőttkori formájukat. Az éppen járni tanuló gyerek sarkának csontjai, szalagjai, izmai még csak „tanulják” a feladatukat és működésük közben formálódnak. Ezért vagyunk türelmesek a még bedőlő, kicsi sarokcsontot látva, és nem „kapkodunk” betét után. A változások motorja az erősödő, edződő lábizomzat, ez támasztja a szalagokkal összetartott csontokat. A gyenge izomzat, a szalagok lazaságával újra, meg újra megengedi a sarok bedőlését és így konzerválódhat a „csámpásság” felnőtt korra. Ilyen esetekben ajánljuk a sarok kifelé dőlését segítő, „billentett sarkú” cipőket. A prevenciós cipők számos változata megtalálható a segédeszköz üzletekben. A zárt sarok jellemzi az egyéb jó cipőket is. Az ortopéd orvosok véleménye szerint felesleges a beépített betét, nem kell a boltozatokat alátámasztani, mert ez nem engedi tovább erősödni a szalagokat. A növekvő gyermek folyamatosan igénybe vett lába, a túlterhelést a lábszáron lévő izomtömeg fájdalmával, görcsökkel jelzi.
Tévesen ezt növekedési fájdalomnak mondják, amelyből csak az igaz, hogy a növekedés során észlelhető, sokszor egészséges gyerekeknél is, akiknél viszont a mérsékelt sarokdőlés, mint statikai túlterhelési tényező az addig dinamikusan működő lábszárizomzat megfeszülését, görcsét okozza. Az éjszaka riadalmat okozó kétoldali lábszár fájdalmak hátterében, az alvás közben ellazult izomzatból kiszabaduló, addig el nem távozó anyagcseretermékek felelősek. Nem szabad megijedni! A lefekvés előtti óvatos masszírozás sokszor megelőzi az ilyen tünetek kialakulását. Rendszeres lábtorna, a sarkat jól támasztó cipő, vagy prevenciós cipő viselése gyakran néhány hét alatt jelentős változást hoz. Ilyen időszak egészséges gyerekeknél is elő-elő fordulhat.

Az egészséges láb az ujjak mögötti ízületeket összekötő síkban haránt boltozatot képez. Ennek eltűnésekor beszélünk haránt boltozat süllyedésről. Makacs talpi bőrkeményedés, bütyök, kalapácsujj kialakulása kíséri. Ezek felnőttkori jelenségek, és idővel egyre többünknél megtalálhatók. Ha panasz is kíséri, hamarabb kezdünk foglalkozni vele, és erre sokféle kényelmi és kezelő eszköz áll rendelkezésre, a tornáztató hengertől a masszírozó lábfürdőig. Ezek a láb szöveteinek rugalmasságát őrzik meg. A harántboltozat megemelését szolgáló betét a kísérő deformitások súlyosbodását is megállítja. A betéteket a súly, a tevékenység, a munka, a sport szempontjait is figyelembe véve egyedi hab, vákuum vagy gipszminta alapján célszerű elkészítetni. A legjobb betétek így készülnek.

A sarokgumó és a haránt boltozat két szélső ízületi pontja között ível a hosszboltozat. A sarok bedőlése sokszor utánozza a hosszboltozat eltűnését, de amióta a nyomáselemzés színes képe rendelkezésünkre áll, ez jól mutatja, hogy az esetek kis részében visel fokozott terhelést a belső talpszél. Gyakran csak érinti a padlót.

Ideje lenne megválaszolni, mi is a lúdtalp?

A valódi lúdtalpat a sarok bedőlésével, a hosszboltozat jelentős talpi nyomásfokozódást okozó lesüllyedésével, és a haránt boltozat mérsékelt lelapulásával jellemezhetjük, amelyet sokszor láb panaszok kísérnek. Az igazi lúdtalp a kamasz kortól jellemző, a kötőszövetek alkati lazasága mellett, a hirtelen megváltozott súly tartósan felborítja a csont-, izom-, szalagrendszer egyensúlyát.
Ne feledjük el viszont azt, hogy mindenkinek lehet fáradékony a lába, minden növekvő gyermek sarka befelé dől, de ettől függetlenül többségük egészséges, sportra alkalmas felnőtt lesz.
 

Hozzászólások

Andrey | 2013-03-07 06:01

Sziasztok!Ve9rző szedvvel edrom ezt a levelet .. Igaz Sve1jcban vgayok most, de Veszpre9mben e9lek az Old Timer Zsigulimmal. Ez a tudat, hogy a turne9 pont Veszpre9mben kezdődik, egy kicsit most padlf3ra tett. Hiszen ott van az e9n kis fe9ltett Zsigulim egy gare1zsba beze1rva sajnos me1r 4 hf3napja . Jfanius eleje9n jf6vf6k vissza dolgozni e9s nem tudok re9szt venni egyetlen tale1lkozf3n sem sajnos. c9s mikor e9rek haza most is? Terme9szetesen e1prilis 10.-e9n. Ese9lytelen minden prf3be1lkoze1som . De vissza Sve1jcba viszont Lade1val jf6vf6k!!!!

wvrbnskgfiq | 2013-03-08 10:39

7KbrY8 teigvoevipmw
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár