Mozgás és migrén: mi segít, mi fáj?

Mozgás és migrén: mi segít, mi fáj?

Valószínűleg tudod, hogy a rendszeres aerobik mozgás, ami a pulzust növeli és kiterjedt izomcsoportokat mozgat meg, jót tesz az általános egészségnek. Akkor is segíthet, ha migréntől szenvedsz.

Ennek ellenére vannak, akik azt állítják, a mozgás hatására migrénre emlékeztető tüneteket éreznek. Kevés kutatás létezik a témában, de bizonyos eredmények arra mutatnak, hogy az erőfeszítést igénylő tevékenységek, a meleg idő, illetve egyéb stresszhatással járó körülmények lehetnek a felelősök. A szervezeted a szokásostól eltérő hatásokra reagál fejfájással, de amint hozzászokik, a fájdalom is eltűnik.
A rendszeres mozgás kulcsfontosságú előnye, hogy csökkenti a stresszt, ami a migrén gyakori okozója, tehát ha sokat mozogsz, kevesebbet fog fájni a fejed hosszú távon.

Lehetséges, hogy kerülnéd a mozgást, mert aggódsz, migrénes rohamot okozhat. Azonban a jótékony hatások túl fontosak ahhoz, hogy kihagyd. Az alábbi tanácsokkal segítünk, hogy ne lépjen fel migrén az edzés közben:

Hidratálj. Migrént okozhat, ha nincs elegendő folyadék a szervezetedben.

A kezdés és a levezetés legyen lassú. Ne siesd el a bemelegítést, fokozatosan váljon egyre intenzívebbé az edzés. Amikor befejezted, 5 percig még sétálgass, nyújtsál.

Figyelj oda a környezeti hatásokra. A melegben végzett edzés kiszáradást okozhat, ami migrénnel járhat, ahogy a magasan fekvő területeken történő tartózkodás is.

Jegyzetelj. Vezess naplót, dokumentálj minél több tevékenységet, mint például az alvást, az étkezéseket, a folyadékbevitelt, így könnyebben rájöhetsz, hogyan eddz úgy, hogy ne fájjon a fejed.

Lendülj mozgásba

Akár új edzéstervet fogsz kialakítani, akár a régihez visszatérni, a "lassan de biztosan" elvet alkalmazd. Kezdetnem 5-10 perc is elég, figyeld a szervezeted reakcióit, mennyire tud alkalmazkodni.
Ha gyógyszereket szedsz, lehet, hogy jobb, ha orvoshoz fordulsz, mielőtt belekezdesz, mert befolyásolhatják a vérnyomást, illetve a szívritmust.
Ha tudod, hogy ez bizonyos ideig tartó edzés után fájni szokott a fejed, csak fokozatosan lépd túl azt az időt. Például ha 20 percig tudsz futni, először melegíts be alaposan, és fuss mindössze 5 percet naponta, majd vezess le. Minden héten növelheted a futás időtartamát pár perccel, míg végül képes leszel túllépni a 20 percet is fejfájás nélkül.
Találj olyan mozgásformát, amit szeretsz csinálni, hogy akard is csinálni, így biztosan ne hagyd abba. Lehetőleg ne terheld túl a szervezetedet, a kisebb erőkifejtést igénylő edzések kisebb eséllyel hozzák elő a migrénes rohamokat.

Forrás: https://www.webmd.com/migraines-headaches/features/avoid-exercise-related-migraines

 

Image by benzoix on Freepik


Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyászBezár