Nem jön a gólya

Nem jön a gólya

Van, amikor egy futó kapcsolatnak is növekedő has lesz a következménye, máskor viszont évek óta kitartóan próbálkozó párokat kerül el a gyermekáldás.

Min múlik, hogy jön-e a baba, vagy sem?

Testi okok a nőknél
A nők esetében több nagyobb okcsoport is a teherbe esés ellen hat. Ezek egy része veleszületett ok, rendszerint kromoszóma-rendellenesség, mint például a Turner-szindróma vagy a PCO-szindróma. A méh egyes szerkezeti elváltozásai, zavarai szintén gátolhatják a folyamatokat: ezek eredendő deformálódások ugyanúgy lehetnek, mint sejtburjánzások, össze- vagy kinövések. Ugyanígy az átjárhatatlan petevezető is gyakori tényező, ami nemcsak veleszületett ok lehet, hanem például kismedencei tájékú gyulladások velejárója is: ilyenkor a hímivarsejt nem képes eljutni oda, ahová kell neki. Bizonyos esetekben segít a műtéti beavatkozás, egyes – jellemzően születéstől fennálló okoknál – azonban sajnos nem. Máskor pedig műtét helyett inkább a mesterséges megtermékenyítés ajánlott.

Testi okok a férfiaknál
A férfiak esetében legtöbbször a spermamennyiség alacsony volta – pontosabban a működőképes ivarsejtek csökkent száma – áll a meddőség hátterében. Ez általában nem veleszületett okokra vezethető vissza: valami olyan probléma áll a háttérben, amelynek következtében elpusztulnak a sperma termeléséért felelős őssejtek. Ez a folyamat a tudomány mai állása szerint a legtöbb esetben sajnos visszafordíthatatlan. Jellemző ok lehet a heretájéki trauma vagy nyomás – például egy rúgás, ütés következtében, netán profi biciklistáknál az állandó nyomás miatt – vagy ha a férfi rendszeres hőhatásnak teszi ki magát, ez ugyanis nagyban károsítja a heréket, nem véletlenül helyezkednek el azok a testen kívül.

„Nem passzolnak egymáshoz”
Nagyon ritka, de bizony olyan is előfordulhat, hogy a pár biológiailag egyszerűen „nem passzol”: ettől még szerethetik egymást, mindez nem a kapcsolat minőségét jellemzi, egyszerűen az állatvilágban is létezik a jelenség, hogy bizonyos hímek bizonyos nőstényekkel nem képesek utódot nemzeni. Mindez az emberiségnél szórványosan fordul elő, de nem teljesen kizárható: ezekben az esetekben a méhnyaknyák egyszerűen elpusztítja a spermákat, mielőtt célba érnének.

Sok múlik a hozzáálláson
Bizonyos biológiai tényszerűségeket nem lehet megkerülni a teherbe eséssel kapcsolatban. Ha valamelyik fél meddő, természetes úton nyilvánvalóan nem lesz gyerek, és az is biztos, hogy a nők 28-30 éves koruk után már nehezebben esnek teherbe, mint előtte. Az alkoholizálás, a dohányzás és a drogfogyasztás szintén lassítja, gátolja a peteérést, és ugyanígy a mindennapi stressz is a várandósság ellen hat. Viszont ugyanígy az is kontraproduktív lehet, ha a pár nagyon görcsösen, mindenáron akarja a gyereket – ennek oka nagyon egyszerű, ez is egyfajta stressz, amely megváltoztatja a hüvelyflóra összetételét, méghozzá negatív irányban. Ne járjunk állandóan orvoshoz, ne menjünk hetente ultrahangra, és ne számítsuk ki bonyolult matematikai módszerekkel, mikor KELL szeretkezni ahhoz, hogy összejöjjön a baba – lazuljunk le, amennyire lehetséges, és bízzuk magunkat a sorsra. Főleg annak fényében, mert egyre többen reménykednek hiába gyermekáldásban, miközben egyébként semmiféle kutatás sem mutatott olyan tendenciákat, amelyek értelmében több betegség vagy veleszületett rendellenesség gátolná a terhességet, mint mondjuk három-négy évtizeddel ezelőtt. Vagyis a pszichés tényezők bizonyosan perdöntő jelentőségűek ezekben az esetekben. Nem kell kapkodni: miért kellene, hogy az első héten összejöjjön a baba? Teljesen normális, ha hónapokat kell rá várni – nem kell egyből valami rejtélyes betegséget gyanítani a háttérben, amivel aztán csak tovább stresszeljük magunkat.

Bezár