Nem jön a gólya

Nem jön a gólya

Van, amikor egy futó kapcsolatnak is növekedő has lesz a következménye, máskor viszont évek óta kitartóan próbálkozó párokat kerül el a gyermekáldás.

Min múlik, hogy jön-e a baba, vagy sem?

Testi okok a nőknél
A nők esetében több nagyobb okcsoport is a teherbe esés ellen hat. Ezek egy része veleszületett ok, rendszerint kromoszóma-rendellenesség, mint például a Turner-szindróma vagy a PCO-szindróma. A méh egyes szerkezeti elváltozásai, zavarai szintén gátolhatják a folyamatokat: ezek eredendő deformálódások ugyanúgy lehetnek, mint sejtburjánzások, össze- vagy kinövések. Ugyanígy az átjárhatatlan petevezető is gyakori tényező, ami nemcsak veleszületett ok lehet, hanem például kismedencei tájékú gyulladások velejárója is: ilyenkor a hímivarsejt nem képes eljutni oda, ahová kell neki. Bizonyos esetekben segít a műtéti beavatkozás, egyes – jellemzően születéstől fennálló okoknál – azonban sajnos nem. Máskor pedig műtét helyett inkább a mesterséges megtermékenyítés ajánlott.

Testi okok a férfiaknál
A férfiak esetében legtöbbször a spermamennyiség alacsony volta – pontosabban a működőképes ivarsejtek csökkent száma – áll a meddőség hátterében. Ez általában nem veleszületett okokra vezethető vissza: valami olyan probléma áll a háttérben, amelynek következtében elpusztulnak a sperma termeléséért felelős őssejtek. Ez a folyamat a tudomány mai állása szerint a legtöbb esetben sajnos visszafordíthatatlan. Jellemző ok lehet a heretájéki trauma vagy nyomás – például egy rúgás, ütés következtében, netán profi biciklistáknál az állandó nyomás miatt – vagy ha a férfi rendszeres hőhatásnak teszi ki magát, ez ugyanis nagyban károsítja a heréket, nem véletlenül helyezkednek el azok a testen kívül.

„Nem passzolnak egymáshoz”
Nagyon ritka, de bizony olyan is előfordulhat, hogy a pár biológiailag egyszerűen „nem passzol”: ettől még szerethetik egymást, mindez nem a kapcsolat minőségét jellemzi, egyszerűen az állatvilágban is létezik a jelenség, hogy bizonyos hímek bizonyos nőstényekkel nem képesek utódot nemzeni. Mindez az emberiségnél szórványosan fordul elő, de nem teljesen kizárható: ezekben az esetekben a méhnyaknyák egyszerűen elpusztítja a spermákat, mielőtt célba érnének.

Sok múlik a hozzáálláson
Bizonyos biológiai tényszerűségeket nem lehet megkerülni a teherbe eséssel kapcsolatban. Ha valamelyik fél meddő, természetes úton nyilvánvalóan nem lesz gyerek, és az is biztos, hogy a nők 28-30 éves koruk után már nehezebben esnek teherbe, mint előtte. Az alkoholizálás, a dohányzás és a drogfogyasztás szintén lassítja, gátolja a peteérést, és ugyanígy a mindennapi stressz is a várandósság ellen hat. Viszont ugyanígy az is kontraproduktív lehet, ha a pár nagyon görcsösen, mindenáron akarja a gyereket – ennek oka nagyon egyszerű, ez is egyfajta stressz, amely megváltoztatja a hüvelyflóra összetételét, méghozzá negatív irányban. Ne járjunk állandóan orvoshoz, ne menjünk hetente ultrahangra, és ne számítsuk ki bonyolult matematikai módszerekkel, mikor KELL szeretkezni ahhoz, hogy összejöjjön a baba – lazuljunk le, amennyire lehetséges, és bízzuk magunkat a sorsra. Főleg annak fényében, mert egyre többen reménykednek hiába gyermekáldásban, miközben egyébként semmiféle kutatás sem mutatott olyan tendenciákat, amelyek értelmében több betegség vagy veleszületett rendellenesség gátolná a terhességet, mint mondjuk három-négy évtizeddel ezelőtt. Vagyis a pszichés tényezők bizonyosan perdöntő jelentőségűek ezekben az esetekben. Nem kell kapkodni: miért kellene, hogy az első héten összejöjjön a baba? Teljesen normális, ha hónapokat kell rá várni – nem kell egyből valami rejtélyes betegséget gyanítani a háttérben, amivel aztán csak tovább stresszeljük magunkat.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár