Önkéntes motoros funkció visszanyerése

2017.11.15.

Önkéntes motoros funkció visszanyerése

Egy teljes gerincvelő sérüléssel rendelkező beteg, visszanyerte az önkéntes motorfunkcióját.

Egy Louisville-i Egyetem kutatója, aki teljes gerincvelő sérülést szenvedett, sajnálatosan elvesztette a motoros működési funkciót a sérülés alatti területen,de visszanyerte a lábát 6 évvel a sérülés után önként.

A tudományos jelentésekben ma közzétett tanulmány leírja a motorfunkció helyreállítását egy olyan kutatási résztvevőnél, aki korábban a gerincvelő epidurális stimulációjával (ESB) együtt hosszú távú aktivitási képzést kapott. A cikkben Susan Harkema, a Louisville-i Egyetem Kentucky gerincvelő-sérülésekkel foglalkozó kutatóközpontjának (KSCIRC) professzora és társult igazgatója és kollégái beszámolnak arról, hogy az eredeti képzést követő 34,5 hónap alatt a résztvevő minőségi alsó végtaggyógyuláson ment át.

"A tevékenységtől függő plaszticitás képes újra létrehozni a mozgás önkéntes ellenőrzését és az állatok teljes bénulásának az állását még néhány évvel a sérülés után" - mondta Harkema. "Ez új lehetőségeket nyit meg a helyreállítási alapú rehabilitáció számára nem csak a kompenzációs stratégiákkal való működés megtanulására, még a legsúlyosabb sérülésekre is.

"A krónikus, klinikailag teljes motívumú gerincvelő sérülésével foglalkozó négy kutató korábbi kutatása azt mutatta, hogy az ESE-vel - a gerincben lévő motoros neuronokhoz beültetett eszköz által szállított elektro-jelek - az aktivitás-alapú képzés - lehetővé tette a résztvevők állását és viszonylag finom önkéntes alsó végtagmozgások elvégzésére, amikor az ESES eszköz aktiválódott. Andrew Meas volt a tanulmány négy résztvevőjének egyike.

Az eredeti képzési protokoll az epidurális stimuláció segítségével napi egy órás, tevékenységalapú képzéseket tartalmazott. Ezekben az üléseken a résztvevők több hónapon keresztül állóképességre szakosodtak, ezt követte több hónapos edzés a lépcsőzetben.

Miután elvégezte a laboratóriumban kilenc hónapos képzési programot, mérje tovább a tevékenységalapú stand képzést otthon. Egy évig tartó független képzések után visszatért a laborba, hogy három hónapon át egy módosított tevékenységalapú képzési ütemtervet folytasson. A felülvizsgált edzés két napi egy órás edzést igényelt, és mind naponta tartott állást és lépést, mind epidurális ingerléssel.

"A humán idegrendszer súlyos gerincvelő sérülést okozhat néhány év múlva a megtörténte után, majd két évvel később - 6 évvel a sérülés után - látta a motorgyártást," mondta Rejc "Általánosan úgy gondolják, hogy egy évvel a sérülésektől fogva krónikusnak minősítik, és valószínűleg nem fog tovább javulni, ez az adat azt bizonyítja, hogy az emberi idegrendszer sokkal nagyobb hasznosítási képességekkel rendelkezik, mint a vártnál."

A Harkema laboratóriumában végzett kutatás finanszírozását a Christopher & Dana Reeve Alapítvány, a Leona B. és a Harry B. Helmsley Charitable Trust, a Medtronic és az Országos Egészségügyi Intézetek támogatják.

forrás: short health news

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár