Pikáns puncsok Halloweenre

2011.10.27. - Írta: DA

Pikáns puncsok Halloweenre

Lassan Magyarországra is begyűrűzik a Halloween ünneplése, habár hazánkban nincsenek különösebb hagyományai az angolszász kultúrkörben e naphoz kapcsolódó ceremóniáknak, szokásoknak. Ellenben akár beöltözünk ezen a napon csontváznak, akár nem, némi puncs mindenkinek jól eshet október 31-én.

Vámpírpuncs

Hozzávalók:
- a puncshoz: 7 deciliter lehűtött almabor, egy liter áfonyaszörp, egy liter szódavíz, 0,5 deciliter fekete rum
- a fűszeres sziruphoz: két fahéjrúd, öt egész szegfűszeg, három evőkanálnyi szeletelt, meghámozott friss gyömbér, 1 deciliter víz és ugyanannyi cukor

Elkészítés: egy kis serpenyőben melegítsük fel a szirup összetevőit és kevergessük addig, amíg a cukor fel nem olvad. Ezután lassú tűzön, lefedve forraljuk tovább még öt percig. Engedjük kihűlni utána. Akár egy héttel előre is elkészíthető, zárt üvegben vagy edényben eláll a hűtőben. Ezután egy puncsostálban adjuk össze a puncs összetevőit, majd egy szűrőn át csepegtessük rá a szirupot. Keverjük össze, adjunk hozzá sok jeget, és töltsük ki tizenhárom pohárba.

Tökpuncs

Hozzávalók: egy kivájt és alaposan megtisztított tök, két narancs, egész szegfűszegek, 6 deciliter almalé, egy rúd fahéj, negyed teáskanálnyi szerecsendió, 0,25 deciliter méz, három evőkanálnyi citromlé, kétszer 0,25 deciliter ananászlé

Elkészítés: alaposan tisztítsuk ki közepes vagy nagyméretű tök kivájt belsejét, hiszen ebből lesz a puncsostál. Egy fekete filccel rajzoljunk neki arcot, és tegyük félre, amíg elkészítjük a puncsot. Ehhez melegítsük fel 175 Celsius fokosra a sütőt. Tűzdeljük meg a narancsokat szegfűszeggel, helyezzük el őket egymástól nagyjából öt centiméterre, majd fél óra után szedjük ki a sütőből. Ezután egy nagy serpenyőben forraljuk össze az almalevet a fahéjrúddal. Lassú tűzön további öt percig melegítsük, majd szedjük le a tűzhelyről, szórjuk bele a szerecsendiót, adjuk hozzá a mézet, a citromlevet és az ananászlevet. A puncsot ezután melegen kell felszolgálni a puncsostálban úgy, hogy a két megsütött narancs a tetején úszkál. Jól tesszük, ha még ilyen állapotban teszünk bele jégkockákat.


Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyászBezár