Rotavírus-megelőzés: közeleg a rotaszezon, már hathetes kortól adható a védőoltás!

2016.12.08.

Rotavírus-megelőzés: közeleg a rotaszezon, már hathetes kortól adható a védőoltás!

Évente több mint ezer 2 év alatti kisgyermek kerül kórházba súlyos rotafertőzéssel. A rotavírus rendkívül gyakori, ám sokszor alábecsült betegség: óvodáskor végére a kisgyermekek szinte kivétel nélkül átesnek a hasmenéssel, hányással és többnyire lázzal is járó fertőzésen, függetlenül attól, hogy hol és milyen higiéniai körülmények között élnek.

  • December-március között tetőznek a hasmenéssel, hányással járó rotavírus-járványok
  • A szájon át adható védőoltásokat 6-8 hónapos korig be kell fejezni
  • A fertőzés anyagilag is kimerítő: egy családnak akár több tízezer, az OEP-költségvetésnek pedig évi félmilliárd (1) forintjába kerül
  • Az EU-ban 700 ezren (2) fordulnak orvoshoz az évente 3,6 millió megbetegedést okozó vírus tünetei miatt (3)

2016. december 06., Budapest – Csupán néhány hónapig adható a világon szinte minden kisgyermeket megfertőző, hányással, hasmenéssel és lázzal járó rotavírus elleni védőoltás. A súlyos kiszáradással fenyegető, a család pénztárcáját is megterhelő fertőzés a téli–kora tavaszi időszakban a leggyakoribb. Idén november végéig már ötezer (4) beteget döntött ágynak az OEK adatai szerint; a kórházi kezelést igénylő betegek kétharmada csecsemő és kisgyermek. Szakemberek szerint a rendkívül virulens, sokszor az egész családot ledöntő betegség ellen a legjobb védekezés a fájdalommentes, szájon át adható védőoltás.

A rotavírus rendkívül gyakori, ám sokszor alábecsült betegség: óvodáskor végére a kisgyermekek szinte kivétel nélkül átesnek a hasmenéssel, hányással és többnyire lázzal is járó fertőzésen, függetlenül attól, hogy hol és milyen higiéniai körülmények között élnek. (5) Gyors terjedése és ellenállóképessége miatt igen nehéz elkerülni; tünetei - különösen kisgyermekek és csecsemők esetében - olyan erősek lehetnek, hogy akár infúziós kezelésre is szükség lehet.

Hazánkban továbbra is relatíve magas a fertőzöttek száma: november végéig ötezer esetet jelentettek. (6) Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója szerint évente körülbelül 7400 rotavírus-gastroenteritis fertőzöttet regisztrálnak az országban. (7) Gyermekgyógyász szakemberek becslése szerint a be nem jelentett megbetegedések száma ennél jóval magasabb lehet, az év végéig pedig további növekedés várható, mivel a rotavírus-fertőzés a téli–kora tavaszi időszakban (8) a legjellemzőbb. A szakemberek szerint a téli ünnepek közeledtével különösen indokolt a fertőzés megelőzése, hiszen sok család utazik rokonlátogatóba, vagy tölti az ünnepi időszakot szállodákban.

„Nem szabad félvállról venni ezt a betegséget, hiszen hazánkban is évente mintegy 2000 fertőzött szorul sürgősségi vagy kórházi ápolásra, több mint 60%-uk 2 éven aluli kisgyermek” – hangsúlyozta dr. Póta György Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A rotavírus ellen nem létezik gyógyszer. A betegség legsúlyosabb szövődménye a kiszáradás – ez pedig különösen a 2 év alatti korosztályra veszélyes, hiszen ők néhány óra leforgása alatt súlyos állapotba kerülhetnek.

Nagyon fontos, hogy időben felismerjük, hogy a kisgyermek veszélyesen kiszáradt - hívja fel a figyelmet a szakember. Ha csökkent mennyiségű vizeletet, szájszárazságot, szédülést, tapasztalunk, a gyermek könnyek nélkül sír, vagy szokatlanul álmos, nyűgös mindenképpen érdemes orvoshoz, vagy azonnal kórházba vinni – tette hozzá.

Minél magasabb a láz, illetve gyakoribb a hasmenés és a hányás, annál fokozottabb a szervezet folyadék- és ásványianyag-vesztesége.

“Ha ezek pótlása nem indul el időben, akkor akár a keringés is összeomolhat, sokkos állapot, szívritmuszavar alakulhat ki, és a beteg akár meg is halhat” – figyelmeztet dr. Póta György.

A rotavírus a világon szinte minden 3-5 év közötti gyermeket megfertőz, legalább egyszer. Globálisan ez a vírus felel a legtöbb, súlyos kiszáradással járó hasmenéses megbetegedésért az ötévesnél fiatalabb gyerekek körében. A WHO legutolsó elérhető jelentése szerint 2008-ban több mint 450.000 gyermek vesztette életét a fertőzés miatt világszerte, elsősorban a nagyon szegény, fejlődő világbeli országokban. A megelőző oltások elterjedése előtt évente 2 millió (!) gyermek szorult kórházi kezelésre világszerte rotavírus-fertőzés miatt. (9)

A rotavírus kifejezetten ellenálló vírusfajta, az emberi kézen órákig, míg a tárgyakon (például játékokon) akár több napon át is életképes (10). Az utazásokon a fertőzésveszély fokozott, hiszen napokon keresztül idegen helyen vagy útközben tartózkodik a család, és a szokásosnál többször használja a közösségi pelenkázót, mosdót és a tömegközlekedési eszközöket is.

Mivel a rotavírus rendkívül ragályos, amennyiben a család egyik tagja megfertőződik, a vírus rövid időn belül az egész családot megfertőzheti. A betegség egyszeri átvészelése nem jelent biztos védettséget a későbbiekre. Felnőtteknél a betegség lefolyása általában enyhébb, általában nem okoz súlyos kiszáradást.

Bölcsiben, oviban, kórházban, bárhol

Elterjedt tévhit, hogy a rotavírus csak elhanyagolt, koszos környezetben van jelen. Ez tévedés: az egyébként is igen életképes vírus gyakorlatilag bárhol jelen lehet a gyermek körül. A rotavírus a fertőzött széklettel szennyezett tárgyakról, kézről, játékokról juthat be a gyermek szervezetébe, de a levegő porszemcséire tapadt vírust be is lélegezhetjük. A vírus, ami ellen a hagyományos kézmosó szerek nem használnak, nagyon könnyen terjed emberről-emberre. A tünetmentes betegek is fertőznek: jelentős mennyiségű vírust üríthetnek székletükkel már a tünetek jelentkezése előtt, és a betegség elmúlását követően is. (11)

Egyre több szó esik a kórházi fertőzésekről: az OEK adataiból kiderül, hogy a nem specifikus emésztőrendszeri tünetekkel járó kórházi fertőzések közel 30%-áért a rotavírus felelős. (12) A más betegségek, leggyakrabban légúti fertőzések miatt kórházba került gyermekek szervezetét a hányással, hasmenéssel járó rotavírus fertőzés tovább gyengítheti.

A rotavírus ellen hatékony és teljesen fájdalommentes megoldás is létezik: ez a szájon át, szúrás nélkül beadható védőoltás. Az oltások már 6 hetes kortól alkalmazhatóak, választható a két- vagy háromadagos vakcina. A kétadagos oltás legyengített, humán rotavírust tartalmaz. Az ízében is gyermekbarát vakcina a rotavírus miatti kórházi felvételt csaknem 100%-ban megelőzheti. (13)

„További érv az oltás mellett, hogy az nem csupán a szezonális fertőzéstől véd, hanem a kórházban, orvosi rendelőintézetben esetlegesen felbukkanó rotavírussal szemben is – mutatott rá Dr. Póta György.

A kétadagos vakcinával akár már a 12. hétre kialakítható a csecsemők rotavírus elleni védettsége, míg a háromadagossal 4 héttel később. A vakcinák biztonságosságát és hatékonyságát széles körben végzett klinikai tesztek során vizsgálták. A kétadagos védőoltás 7 különböző rotavírus törzs, a háromadagos 5 rotavírus törzs ellen mutat védelmet. (14)

A legtöbb védőoltással ellentétben a rotavírus elleni vakcina beadásának nemcsak alsó, hanem felső életkori határa is van, amit be kell tartani. A kétadagos oltóanyagot mindössze 24 hetes életkorig be kell fejezni, idősebb életkorban már nem alkalmazható. Tehát érdemes időben érdeklődni az oltásokról, hogy arra az életkorra, amikor a legnagyobb a kockázata a súlyos fertőzésnek (6-24 hónapos kor) már kialakulhasson a megfelelő védelem.

Sok országban már a nemzeti oltási program része

Az EU tagállamaiban a rotavírus 3,6 millió megbetegedést okoz évente az 5 év alatti gyerekek korcsoportjában (15), ebből 700 ezren fordulnak orvoshoz a tünetek miatt. A kockázatok pedig jelentősek: a betegek közül mintegy 87 ezren kerülnek kórházba. (16) Az általában kielégítő színvonalú orvosi ellátás ellenére az Európai Unióban máig előfordul halálozás rotavírus fertőzés következtében. (17)

A betegség elterjedtsége, a súlyos szövődmények és a költségteher miatt egyre több állam dönt úgy, hogy oltási programjába emeli a vakcinát. Az Egyesült Államokon vagy például Brazílián kívül már 9 uniós ország és Norvégia nemzeti védőoltási programjának is része a rotavírus elleni vakcina. (18)

Azokban az országokban, ahol a rotavírus elleni vakcina már korábban bekerült a nemzeti oltási programba, jelentős mértékben csökkent a megbetegedések, illetve a kórházi kezelések száma. (19)

Az Egyesült Királyságban 2013-ban bevezetett oltóprogram révén az érintett korcsoport 87%-a kapta meg a vakcinát. Az immunizáció hatására a laboratóriumilag igazolt rotavírus-fertőzéses esetek száma már a következő „rotavírusszezonra” 69%-kal csökkent az előző 10 év átlagához képest. (20)

Ausztriában 2007-ben került a nemzeti oltási programba a rotavírus elleni védőoltás. Az átoltottsági arány 2011-re elérte a 84%-ot, ennek köszönhetően az 1 év alatti gyermekek között néhány év alatt 84%-kal csökkent a kórházi ápolást igénylő esetek száma. (21)

Az Egyesült Államok Járványügyi Intézete (CDC) megállapította, hogy a védőoltásnak köszönhetően évente 40-50 ezer amerikai gyermek kerüli el a kórházi kezelést rotavírus-fertőzés miatt. A védőoltás bevezetése előtt évente 55-70 ezer kisgyerek került kórházba a betegséggel, és a fertőzés 20-60 halálos áldozatot követelt. (22)

Bár Magyarországon is időről-időre felmerül, hogy a rotavírus elleni vakcinát a nemzeti oltási rendbe emelik, a betegség elleni térítésmentes védekezés egyelőre csak önkormányzati finanszírozású prevenciós programok segítségével érhető el.

2016-ban például Jászberény Önkormányzata is átfogó védőoltási program elindításáról döntött: ingyenesen biztosítják a rotavírus elleni kétadagos vakcinát a településen élő, oltási korba kerülő csecsemőknek. Korábbi, idén is folytatódó önkormányzati programoknak köszönhetően ugyancsak ingyenes a vakcina Móron, Százhalombattán, Gyöngyösön és Felcsúton is.

A kórházi kezelésre szoruló betegek ellátása megterheli az állami költségvetést is. Egy beteg súlyos rotavírus-fertőzésének teljes költségterhe (a kórházi kezelésen és az utógondozáson keresztül) megközelíti a 100 ezer forintot, melyből a kórházi ellátás költsége több mint 80%-ot tesz ki. Egy, a hazai kórházakban végzett felmérés adatainak extrapolálása szerint 2012-ben közel félmilliárd forintot jelentett a rotavírus-fertőzöttek gyógyítása, de az esetek aluljelentése miatt a valós anyagi ráfordítás ennél magasabb is lehet. (23)

***További információ:
Oláh Péter ügyvezető
PR-ego Kommunikációs Ügynökség
Tel.: + 36 30 500-5221
e-mail: olah.peter@publicrelations.huAmennyiben termékeink alkalmazása során „Nemkívánatos eseményt” észlel, kérjük 24 órán belül jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com e-mail címen vagy a +36 (1) 22-55-300 telefonszámon!HU/ROT/0047/16 (1)
Anyag jóváhagyásának dátuma: 2016.12.06.
Anyag felülvizsgálatának dátuma: 2017.12.06.
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár