Sok kellemetlen tünet is utalhat orrsövényferdülésre

2012.01.12. - Írta: Dr. Velich Attilát

Sok kellemetlen tünet is utalhat orrsövényferdülésre

Dr. Velich Attilát a Dr. Rose fül-orr-gégész szakorvosát kérdeztük, hogy mit kell tudnunk orrsövényferdülésről és annak kialakulásáról.

„Az orrüreget az orrsövény osztja két részre. Elülső része porcból, hátsó része csontból épül fel. A csontos rész 3 koponyacsont összenövésével keletkezik. Az orrsövény a legritkább esetben helyezkedik el középen. A csontos és a porcos részek különböző mértékben növekszenek és a részek találkozásánál kisebb-nagyobb fokú elferdülések alakulnak ki. Az orrsövény, mint általában egyéb csontjaink is 18 éves korunkig növekszenek, akkor alakul ki végleges formája, tehát a késői kamaszkorig nem indokolt a műtét elvégzése”- kezdi a fül-orr-gégész szakorvos.
Az orrsövényferdüléssel, mint fül-orr-gégészeti problémával akkor érdemes foglalkoznunk, ha zavaró tüneteket okoz. Velich doktor listázta azon tüneteket, amik orrsövényferdülésre utalhatnak: „Az orrüreget jelentős fokban szűkítő ferdülés akadályozza az orrlégzést, állandó náthát tart fenn. A fülkürt szellőzését akadályozva különböző középfül megbetegedéseket okozhat. Gátolja az orrmelléküregek szellőzését, ezáltal gyakoribb az arcüreg és a homloküreg gyulladása. Gyakori lehet a fejfájás is. A szájlégzés miatt a garat száraz, a garat, a gége és az alsó légutak könnyebben fertőződhetnek.”


Hasonló panaszokkal kereste meg G. Ádám (36 év) is szakorvosát. Gyakorlatilag nem is emlékszik olyan időszakra, amikor az ébredés ne lett volna igazi rémálom reggelente. Állandóan bedugult orr, szemviszketés és könnyezés, a horkolás és a nyitott szájjal alvás miatt pedig az állandó torokköszörülés, köhögés volt a reggelek nemkívánatos szereplője. Számos gyorsan felírt orrcsepp, szemcsepp, allergia elleni gyógyszer sem szüntette meg a tüneteket, a panaszok fennállása pedig nemcsak az ő, de párja életét sem könnyítették meg. A kialvatlanság, a bosszúság természetesen sokat ronthat a kedélyállapoton, amit nem hagyhatunk annyiban.
Pedig Velich doktor szerint az orrsövényferdülés diagnosztizálása egyszerű fül-orr-gégészeti feladat. „Orrspekulum segítségével  bevilágítunk az orrüregbe és megállapíthatjuk az elferdülés mértékét. Sajnos az orrsövényferdülés kezelésére kizárólag a műtét jelent megoldást. A betegséggel együtt járó tünetek és betegségek gyógyítására természetesen egyéb gyógyszeres kezeléseket is alkalmazunk. A műtéti beavatkozás nélkül nem csökken az orrsövényferdüléssel járó tünetek és betegségek előfordulása. A műtétet az orrüregben végezzük, nem jár semmiféle külső vágással. Az operáció során eltávolítjuk az elferdült porc-, és csontrészeket a nyálkahártya megkímélésével. Mindkét orrfelet szoros tamponnal töltjük ki a vérzés megakadályozására és a nyálkahártya helyben tartására.”


Jó hír, hogy maga a műtét és a műtét utáni időszak nem fájdalmas. A szoros tampon miatt az orrlégzés nem lehetséges, ami kellemetlen tünetekkel járhat például szájszárazság, az orr feszülése, fejfájás. A tampont mindössze csak 2 napig kell elviselni. „Amennyiben az orrsövény elferdülése mellett az alsó orrkagyló jelentős túltengése is szűkíti az orrjáratot, szükség lehet annak megkisebbítésére is. Ezt az orrsövényműtéttel egy időben el lehet végezni. Az orrsövényműtétet csak 18 éven felülieken végezzük, mivel a csontok és a porc akkor nyerik el végleges formájukat. 60 éves kor felett általában nem végzünk ilyen műtétet”- zárta a beszélgetést a magánkórház szakorvosa.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár