Sokféle módon segíthetünk cukorbeteg rokonainknak!

2023.10.17.

Sokféle módon segíthetünk cukorbeteg rokonainknak!

Miként tudunk segíteni cukorbeteg hozzátartozóinknak? Az alábbi rövid összefoglalóból megtudhatod.

Stroke, szívroham, veseelégtelenség

Tudta, hogy ezeknek a betegségeknek a kockázata a 2-es típusú cukorbetegséggel élőknél sokkal magasabb? Ismert tény, hogy a szív- és érrendszeri betegségek jelentik az első számú halálozási okot cukorbetegeknél¹, az elhalálozás kockázata kétszer magasabb, mint a nem cukorbetegek esetében. Sajnos, a betegek általában csak akkor ismerik fel a szív- és érrendszeri vagy a vesebetegség tüneteit, amikor már többnyire késő. Ezért fontos cukorbetegség esetén a rendszeres orvosi vizsgálat és az egészséges életmód kialakítása, így jelentősen csökkenthető a kockázat².

 

Szív- és érrendszeri betegségek

A 2-es típusú cukorbetegséggel összefüggő leggyakoribb betegségek a szív- és érrendszert érintik, a lábak keringési zavarához, szívelégtelenséghez, vagy legrosszabb esetben akár szívinfarktushoz, stroke-hoz is vezethetnek. Egy 60 éves cukorbeteg, akinek nem volt korábban stroke-ja vagy szívrohama, átlagosan hat évvel korábban hal meg, mint az, akinek nincs cukorbetegsége. Sőt, ha már volt stroke-ja vagy szívrohama, akkor tizenkét évvel korábban. Ennek az az oka, hogy a cukorbeteg magas vércukorszintje károsítja az érfalakat, ami fokozatosan rontja a véráramlást, ezért a szervek nem jutnak elegendő oxigénhez és tápanyaghoz. A beszűkült erek növelik mind a szívbetegség, mind a stroke kockázatát³.

 

Vesebetegségek

A vesebetegségek gyakoriak a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek körében⁵: nagyjából minden második cukorbeteg szenved valamilyen vesebetegségben. Súlyosabb esetekben veseelégtelenség alakul ki, ilyenkor a beteg dialízisre vagy veseátültetésre szorul. A szív- és érrendszeri betegségek kockázata körülbelül négyszeresére nő a vesebetegségben szenvedők esetében ⁷̛̛̛  ⁸. A vesebetegség vérből vagy a vizeletből kimutatható, ezért érdemes évente felkeresni a háziorvost beutalóért.

 

Más szervek károsodása

A vese, valamint a szív- és érrendszer mellett más szervek is károsodhatnak. A diabéteszes retinopátia látászavarokhoz vezethet, homályos és fókuszálatlan látást, a sötét foltokat vagy „vörös függönyt” okoz. A 2-es típusú cukorbetegség a máj működési zavarát is okozhatja.

 

Melyek a kockázati tényezők?

A szív-, máj- és anyagcsere-betegségekben sok közös kockázati tényező van⁹.  Ezen szervek bármelyikének működési zavara súlyosbíthatja egy másik szervrendszer működési zavarát, így egyre több szerv betegedhet meg ¹°̛  ¹¹. Világszerte több mint egymilliárd ember szenved az említett szervrendszerek betegségeiben.¹²

 

Többek között az alábbi tényezők növelik a fent említett betegségek kockázatát¹³: 

·         magas vérnyomás

·         fizikai aktivitás hiánya

·         elhízás

·         dohányzás

·         magasabb koleszterinszint


Mit lehet tanácsolni a hozzátartozóknak? 

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegnek nem kell azonnal nagy változásokat elérni, akár már apró változtatások is pozitív hatással bírnak:

·         Figyeljen oda az étrendjére: étkezzen rendszeresen, legalább napi ötször, de kisebb adagokat. Kevesebbet egyen gyorsétteremben, fogyasszon kevesebb cukrot és telített zsírsavat, és egyúttal növelje a növényi alapú élelmiszerek (gyümölcsök, zöldségek, bab, teljes kiőrlésű termékek, magvak és olajok) mennyiségét az étrendjében. 

·         Mozogjon egy kicsit többet: már napi 20-30 perc testmozgás is jelentősen csökkenti a megbetegedés kockázatát. Ez a mozgás lehet egy gyors tempójú séta, egy kis kerékpározás, vagy egy rövid online edzés.

·         Hagyjon fel a káros szenvedélyekkel: a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás a szív- és érrendszeri, valamint egyéb betegségek fő kockázati tényezői. A pszichológus segítsége, a leszokást támogató alkalmazások, könyvek vagy konkrét célok kitűzése segíthet az életmódváltásban.

·         Törekvés a kiegyensúlyozottságra: a stressztényezők kiiktatása, a sok és jó minőségű alvás is nagyon fontos. 

·         Kísérje figyelemmel egészségügyi értékeit: ezek az értékek a testsúly, a vérnyomás, a koleszterinszint.

Az orvosnál

Korai stádiumban a szív- és érrendszeri, valamint a vesebetegségek észrevétlenek maradnak, és nem okoznak azonnali tüneteket. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők rendszeresen keressék fel orvosukat és járjanak el szűrővizsgálatokra a vérnyomást, a koleszterinszintet, a vércukorszintet, a szem, a lábak és a vesék állapotát ellenőrizni.

Forrás: Boehringer Ingelheim

[1] World Heart Federation. Diabetes as a risk factor for cardiovascular disease. Available from: www.world-heart-federation.org/cardiovascular-health/cardiovascular-disease-risk-factors/diabetes/ (Last Accessed: June 2019).

2 NHS. Diabetes. Available at: https://www.nhs.uk/conditions/diabetes/ [Accessed November 2020]

3 British Heart Foundation. Atherosclerosis research. Available at: https://www.bhf.org.uk/what-we-do/our-research/circulatory-conditions-research/atherosclerosis-research

4 Morrish N.J, Wang SL, Stevens LK, et al. Mortality and causes of death in the WHO

Multinational Study of Vascular Disease in Diabetes. Diabetologia. 2001;44[Suppl.2]:S14 21

5 Diabetes and the Kidneys, International Diabetes Federation; Available from:

https://www.idf.org/our activities/care prevention/diabetes and the kidney.html (Last

Accessed: June 2019).

6 Thomas MC. Changing epidemiology of type 2 diabetes mellitus and associated chronic

kidney disease. National Review of Nephrology . 2016;12(2):73 81.

7 Gansevoort RT, Correa Rotter R, Hemmelgarn BR et al. Chronic kidney disease and

cardiovascular risk: epidemiology, mechanisms, and prevention. The Lancet. 2013;382:339

52.

8 Bays H. From victim to ally: the kidney as an emerging target for the treatment of diabetes

mellitus. Curr Med Res Opin. 2009;25(3):671 81.

9  Sarafidis P, Ferro CJ, Morales E, et al. SGLT-2 inhibitors and GLP-1 receptor agonists for nephroprotection and cardioprotection in patients with diabetes mellitus and chronic kidney disease. A consensus statement by the EURECA-m and the DIABESITY working groups of the ERA-

Image by wirestock on Freepik


Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológusBezár