Szemünk fénye

2010.03.12. - Írta: Dr. Pregun Ta­más, szem­or­vos

Szemünk fénye

A szemet érintő betegségek nagy része annyira kellemetlen panaszt okoz, hogy rövid időn belül szemorvoshoz fordulunk.

Óv­ja sze­me vi­lá­gát!

Vannak azonban olyan betegségek is, amelyek riasztó tünetek nélkül sokáig, szinte észrevétlenül lehetnek jelen. A gyermekeket, különösen a legkisebbeket sokszor egyáltalán nem zavarnak egyes szemészeti rendellenességek, vagy ha mégis, azt nem tudják jelezni. A különböző életkorokban végzett szemészeti szűrővizsgálatok ezeknek a rejtett hibáknak, betegségeknek a mielőbbi felderítését szolgálják. Fontos hangsúlyozni, hogy minél előbb kezdődhet meg a kezelés, annál jobbak a gyógyítás lehetőségei.

Ko­rán fel­fe­de­zett kan­csal­ság

Az újszülöttek egy része már a kórházban átesik szemészeti szűrővizsgálaton. A koraszülött csecsemők fejlődését a szemorvos nem csak a szülést közvetlenül követő időszakban, hanem később is rendszeresen ellenőrzi, mivel közöttük gyakrabban fordulnak elő szembetegségek.
Indokolt szemorvoshoz menni azokkal a gyermekekkel is, akiknek a családjában öröklődő szembetegség fordult elő. Az orvos az adott esetben szükséges további szűrővizsgálatok időpontjáról is tájékoztatja a szülőket.
Nagyon fontos, hogy már óvodáskorban is, de legalább az általános iskola megkezdése előtt minden gyermek részt vegyen szemészeti szűrővizsgálaton. Ilyenkor fény derülhet pl. a gyakori fénytörési hibákra, amelyekre sokszor az ekkor felfedezett kancsalság hívja fel a figyelmet. A megfelelő szemüveg idejében megkezdett viselésével később már nem kezelhető állapot kialakulását előzhetjük meg. Általánosságban elmondható, hogy jobb azonnal szemorvoshoz fordulni a gyermek életkorától függetlenül minden esetben, ha a szülők valamilyen rendellenességet észlelnek gyermekükön.
A későbbi életkorokban a pályaválasztást, a katonai szolgálatot, vagy a gépjárművezetői jogosítvány megszerzését megelőző szemészeti vizsgálatok, illetve az egyes szakmákkal szemben támasztott egyedi követelmények esetén egyéb alkalmak adnak lehetőséget az addig észrevétlen szemészeti rendellenességek felderítésére. Az életkor előrehaladtával a szûrő jellegű szemészeti vizsgálatok jelentősége nem csökken, csak a „kiszűrt” betegségek fajtája, gyakorisága változik.

Lap­pan­gó szem­be­teg­sé­gek

45 éves kor körül, amikor az addig szemüvegre nem szorulóknál is olvasási nehézségek jelentkeznek célszerű szemorvoshoz fordulni. Nem csak azért, hogy az orvos a megfelelő szemüveget felírja, hanem azért is, mert ekkor egyszerű és gyors szűrővizsgálatok is elvégezhetők. Például a szemnyomás mérésével, a látóideg megtekintésével a tipikusan lappangó lefolyású, és elsősorban ettől az életkortól gyakori zöldhályog felismerhető. Nem ritkán előfordul, hogy a szemfenék vizsgálatával, a szemészeti szövődmények felfedezésével derül fény valamilyen általános betegségre, sokszor cukorbetegségre.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár