Mindazonáltal, kiegyensúlyozott étrend részeként ezek az ételek magasabb szintre tudják emelni az egészséges táplálkozást. Olyan fontos ételek ezek, melyekről úgy tartják, hogy különösen kedvező hatást gyakorolnak a jó közérzetre és az egészségre. Ezeket a tápanyagban dús ételeket nevezzük „superfood-nak”, szuperételeknek.
Superfood lista
Bogyók
A rostokban gazdag gyümölcsök gazdagok antioxidánsokban és segítenek a szívbetegségek megelőzésében. (szeder, acaí-bogyó. kékáfonya, ribizli, meggy)
Hogyan fogyaszthatod őket télen? Ha nincsenek szezonban, fogyasszuk bátran a fagyasztott változatát. Adjuk hozzá natúr joghurthoz, gabonafélékhez.
Hal
Kiváló fehérjeforrás és gazdag Omega3 zsírsavakban, segít megelőzni a szívbetegségeket.
Friss, fagyasztott vagy konzerv formában is megvásárolhatjuk. A legmagasabb Omega3-tartalmú halak, a lazac, tonhal, makréla, hering, pisztráng, szardínia és a szardella.
Leveles zöldségek
A leveles zöldségek jó A-vitamin, C-vitamin és kalcium források, rostban gazdagok és magas az antioxidáns tartalmuk.
Spenót, kelkáposzta, kelbimbó. Fogyaszthatjuk párolva, egy kis olívaolajon grillezve, vagy akár nyersen salátaként is.
Dió
A mogyoró, a dió, a mandula, a diófélék jó növényi fehérjeforrások. Egyszeresen telítetlen zsírokat is tartalmaznak, amelyek a szívbetegség kockázatának csökkentésében szerepet játszhatnak.
Adjuk hozzá zabpehelyhez, vagy joghurthoz, de fogyaszthatjuk magában is. Ügyeljünk, hogy ne vigyük túlzásba se fogyasztásukat, magas kalóriatartalmuk miatt.
Olivaolaj
Az olívaolaj az E-vitamin, a polifenolok és az egyszeresen telítetlen zsírsavak jó forrása, amelyek mindegyike csökkenti a szívbetegség kockázatát.
Teljes kiőrlésű gabonák
Kimutatták, hogy csökkentik a koleszterinszintet a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát.
Bulgur, barnarizs, hajdina, tönköly, köles, zab. Ezeknek a magvaknak magam a rost, kálium, cink, és magnéziumtartalmuk.
Joghurt
A kalcium és a fehérje jó forrása és probiotikumokat is tartalmaz.. Ezek a "jó baktériumok" megvédhetik a testet más, károsabb baktériumoktól.
Próbálj meg több joghurtot fogyasztani, de vigyázz a gyümölcsös vagy ízesített joghurtokra, amelyek sok hozzáadott cukrot tartalmaznak. Vásárolj sima joghurtot, és adj hozzá friss gyümölcsöt.
További zöldségek
Brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, karalábé, mustár zöld, a retek és a fehérrépa. Kiváló E, B, K-vitamin források, magas az antioxidáns tartalmuk és serkentik a bélműködést.
Fogyasszuk párolva, salátákban, levesekben.
Hüvelyesek
Ebbe a széles kategóriába tartozik a vese, a fekete, a vörös és a garbanzo bab, valamint a szójabab és a borsó. A hüvelyesek kiváló rost-, folsav- és növényi fehérjeforrások. A vizsgálatok azt mutatják, hogy segíthetnek csökkenteni a szívbetegség kockázatát.
Adjuk hozzá a salátákhoz, a levesekhez és főzelékekhez.
Paradicsom
Likopin tartalmának köszönhetően fiatalítja a sejteket, erősíti és megvédi őket, és magas a C-vitamin tartalma is.
Nyersen salátákban, szószként, olíva olajon párolva is érdesem fogyasztani.