Tanácsok a home office-hoz

Tanácsok a home office-hoz

Alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet az otthoni munkavégzéshez.

Készítsd fel magad

Bár gyenge világítás mellett, zsúfolt íróasztalon, távoli monitort nézve is lehet dolgozni, nem biztos, hogy a szervezetednek jót tesz. Ha kényelmetlen pózban ülsz, az ínszalagjaid, izmaid, idegeid láthatják kárát, különösen, ha már van ízületi gyulladásod, vagy diabéteszed.

Csinálj helyet a lábaidnak

Olyan helyen dolgozz, ahol bőven jut hely a térdednek, a combodnak, és a talpadnak is. Lehetőleg ne ülj szekrény vagy kredenc elé, mert nem fogsz tudni elég közel ülni a számítógéphez. Ha magasabb felületre van szükséged, deszkákkal vagy téglákkal építs szilárd talapzatot.

Védd a hátad

Az egészséges testtartás érdekében egy ágyéki támasszal rendelkező irodai széket javaslunk. Ha kemény támlájú széket használsz, ügyelj rá, hogy a térded legyen a csípőddel egy szinten. Használj párnát, a hátad mögé pedig tegyél törülközőt. Ha a székeden van kartámasz, úgy állítsd be, hogy a vállad nyugalmi helyzetbe kerüljön.

A láb helyzete

A megfelelő testtartás titka: a talpad legyen párhuzamos a talajjal. Ha a szék, amit használsz ezt nem teszi lehetővé, használj lábtámlát, vagy tegyél a talpad alá könyveket.

A képernyő legyen szemmagasságban

Ha a számítógéped képernyője túl alacsonyan van, az állad a mellkasod felé kell fordítanod, hogy lásd, ami nyaki-, váll- illetve hátfájáshoz vezethet. Ha lehetséges, legyen a képernyő kartávolságban és szemmagasságban, ha szemüveget viselsz, pár centivel szemmagasság alatt.

Ideális látószög 2 képernyővel

Ha két képernyővel dolgozol, azt, amelyiket gyakrabban használod, tedd magad elé az asztalra, a másikat pedig a szélére. Ha mindkét képernyőn azonos ideig dolgozol, tedd egymás mellé őket úgy, hogy összeérjenek, majd kissé fordítsd magad felé mindkettőt.

A megfelelő világítás

A természetes fény segít, hogy jobban lásd, amin dolgozol. A képernyő tükröződése ellen a legjobb módszer, ha az ablak oldalt helyezkedik el a munkaterülethez képest, nem elöl, vagy hátul. A képernyőnek világosabbnak kell lennie a kinti fénynél, ezért napos időben húzd lejjebb a redőnyt.

Tarts szünetet rendszeresen

Ha a home office tökéletes, akkor se töltsd ott az egész napot, mert elfáradhatnak az izmaid a sok üléstől, ami hosszú távon komolyabb panaszokhoz vezethet. 20-30 percenként tarts egy-két perces szüneteket, állj fel és nyújts.

Legyen karnyújtásnyira a billentyűzet

Ha nyújtózkodnod kell, hogy elérd a billentyűzetet, meghúzódhat a karod. Gépelés, illetve egérhasználat közben a csuklód legyen egyenes, a könyököd legyen közel a testedhez, a kezed pedig legyen egy szinten a könyököddel, vagy valamivel alatta.

Párnázd ki a csuklód

Ha a csuklód vagy az alkarod túlságosan odanyomódik a munkaterület széléhez, zsibbadáshoz vagy akár fájdalomhoz vezethet, mivel a véráramlás csökken. Ennek megakadályozására használj csuklótámaszt, vagy egy puha rongyot.

Szabadítsd fel a telefont tartó kezed

Ha gyakran telefonálsz munka közben, vigyázz, hogy ne legyen merev a nyakad; ennek érdekében tedd a telefont az asztalra kihangosított üzemmódban, vagy használj mikrofonos fejhallgatót, különösen, ha telefonálás közben gépelsz. Ha táblagéped van, tartsd szemmagasságban, és váltogasd, melyik kezeddel fogod, illetve támaszd ki.

Kövesd a 20-20 szabályt

Ha túl sokáig nézed a képernyőt, árthat a szemednek. Hagyd, hogy a keményen dolgozó szemizmok kicsit ellazulhassanak néha. 20 perc képernyőnézéssel töltött idő után 20 másodpercig nézz egy kb. 5 méterre lévő tárgyat, ezzel pihenteted a szemed.

Forrás: https://www.webmd.com/pain-management/ss/slideshow-ergonomic-tips-for-a-home-office

Image by marymarkevich on Freepik


Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvosBezár